Головна Сторінка
Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб впевнені, що спілкуючись із дітьми про профілактику інфекційних хвороб, зокрема туберкульозу, ми всі разом формуємо покоління, яке підтримує один одного, піклується про своє здоров’я та вчасно звертається до лікаря.
У межах місячника протидії туберкульозу спеціалісти Черкаського міськрайонного відділу провели зустрічі з дітьми та працівниками закладів дошкільної освіти. Такі заходи відбулись у ЗДО № 81 «Незабудка» Черкаської міської ради та у ЗДО «Дніпряночка» Червонослобідської сільської ради.
Фахівці Уманського міськрайонного відділу Черкаського обласного ЦКПХ Олена Швиденко та Ігор Грабчак провели лекцію-семінар для 75-ти студентів та викладачів Уманського медичного коледжу. Зустріч пройшла у межах місячника боротьби з туберкульозом.
Метою цих заходів було ознайомити майбутніх медиків із найпоширенішою у світі інфекційною хворобою, її зростанням в Черкаській області, Умані, Уманському районі та шляхами запобігання захворюваності.
Вакцинальний автобус Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжує виїзди у сільську місцевість, щоб медичні послуги стали доступніші для всіх.
Цього разу фахівці Уманського міськрайонного відділу та Тальнівського відділення Звенигородського районного відділу Черкаського обласного ЦКПХ спільно зі спеціалістами амбулаторії загальної практики сімейної медицини та фельдшерського пункту провели вакцинально-профілактичну сесію у селах Майданецьке та Зеленьків Звенигородського району.
Великий піст – найтриваліший і найважливіший з усіх постів і витримати його багатьом буває непросто. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб пояснюють, як постувати без шкоди для здоров’я.
Цього року початок Великого посту припав на 18 березня, а його кінець – 4 травня. Тож уже 5 травня віряни зможуть повернутися до звичного способу життя.
Під час посту забороняється вживати продукти тваринного походження, а це – найчастіше основа раціону українців. Від м'яса, яєць і молочних продуктів доведеться відмовитися на 7 тижнів. І для того, щоб організм не тільки не постраждав від цього, але й отримав користь, потрібно навчитися правильно балансувати рослинні продукти, поєднувати їх між собою і структурувати свій раціон.
Нітрати – це солі нітратної кислоти, які є постійним складником природних вод, і в невеликих дозах вони вважаються малотоксичними. В організмі під впливом кишкової мікрофлори нітрати перетворюються у нітрити, які є більш токсичними.
В епідеміологічних дослідженнях виявлено прямий зв'язок між концентрацією нітратів у питній воді та захворюваністю на атрофічний гастрит і рак шлунку. Бо нітрати у шлунку під впливом мікроорганізмів відновлюються до нітритів, канцерогенних речовин – нітрозамінів, особливо при зниженій кислотності.