Головна Сторінка
У Черкаській області, як і в Україні, ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на вакцинокеровані інфекціїї. Про це у програмі «Актуальна розмова» на ТРК «ВІККА» розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.
Із початку 2023 року на Черкащині зафіксовано 20 випадків епідемічного паротиту. Спалах цього інфекційного захворювання зареєстровано серед жителів міста Сміла, Балаклеївської та Кам’янської територіальних громад. Серед захворілих основну частину складають діти віком від 9 до 17 років. Усі хворі – не вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.
Генеральний директор Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Володимир Папач зазначив, що рівень охоплення щепленнями в області, як і по всій Україні, недостатній, аби був забезпечений колективний імунітет:
«Колективний імунітет – це коли 95% населення і більше щеплені від вакцинокерованих інфекцій. У нас рівень охоплення щепленнями дітей сягає від 81 до 88%. Тобто до необхідних 95% ми не дотягуємо. Тому і маємо такі спалахи».
Українські медичні заклади, у яких проводиться вакцинація, готові до можливих вимкнень світла. Вони підключені до критичних ліній електропередачі, оснащені електрогенераторами та необхідним холодовим обладнанням, інформують у МОЗ. Медики мають чіткий план дій на випадок аварійних відключень.
Якщо попри усі ці застереження вакцини все ж таки зіпсувалися, їх списують та знищують. А замість них замовляють нову партію з вакцин, які зберігаються на складах, оснащених електрогенераторами.
Якщо вам усе одно тривожно і ви б хотіли перевірити, чи не зіпсувалася вакцина, яку збираються вводити вам або вашій дитині, попросіть медика, який робить щеплення:
1. Показати вам кінцеву дату терміну придатності на флаконі. Бувають випадки, що виробник подовжує термін придатності для певних серій вакцини. У такому випадку вам покажуть копію листа від виробника і від МОЗ, що термін придатності цієї серії вакцини було подовжено.
2. Показати вам термоіндикатор на флаконі. Вони є на багатьох, але не всіх, вакцинах.
3. Показати вам реєстратори температури вакцини (якщо є) чи термометр у холодильнику в пункті щеплення. Зазвичай вже в пункті щеплення вакцина повинна зберігатись за температури від +2 до +8 градусів.
З метою залучення широких верств населення світу до зменшення вживання солі у своєму харчовому раціоні задля покращення здоров’я щороку у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі. Цього року тиждень триватиме з 13 до 19 березня.
Ця подія також слугує зверненням до виробників харчових продуктів та органів державної влади заради надання споживачам права вибору продукції зі зменшеним вмістом солі.
Українці споживають за добу до 10 грамів солі. Це удвічі більше від рекомендованої норми – 5 грамів (близько однієї чайної ложки).
Чоловіки споживають на 17% більше солі, порівняно з жінками – 10,7 та 8,9 грамів відповідно. Дослідженнями Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019 рік) встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 грама щодня, а підлітки – 9,2 грама солі на добу (при нормі для дітей віком від 4 до 6 років – 3 грами, від 7 до 10 років – 5 грамів).
Фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» відповідно до розпорядження обласної військової адміністрації та затвердженого обласного Плану проводять обстеження (моніторинг) дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних умов у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.
Обстеження здійснюються із залученням представників органів місцевого самоврядування та Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області. Зокрема, з початку цього року здійснено 16 моніторингових візитів до прихистків для внутрішньо переміщених осіб у містах Черкаси, Сміла, у Жашківській, Монастирищенській, Корсунь-Шевченківській, Городищенській, Шполянській, Тальнівській та Чигиринській територіальних громадах.
Під час зазначених візитів проведено 48 вимірів параметрів мікроклімату, відхилень від встановлених нормативів не виявлено. Також відібрано та досліджено 32 проби питної води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, з них в одній пробі виявлено відхилення за показником жорсткості та вмістом нітратів.
Традиційно щороку у другій декаді березня проводиться Всесвітній тиждень знань про мозок. Цього року – з 12 по 18 березня.
Мозок – це складний орган, який контролює мислення, пам'ять, емоції, дотик, моторику, зір, дихання, температуру, голод і всі процеси, що регулюють наше тіло. Мозок має дві півкулі – ліву для аналітичних думок і праву для творчих.
Мозок, мабуть, найважливіший орган у людському тілі. Він контролює й координує дії та реакції, дає нам змогу думати й відчувати, мати спогади та відчуття – все те, що робить нас людьми. 70 000 – саме стільки думок у середньому продукує людський мозок за день.
Мозок людини відповідає за те, щоб ваше тіло працювало протягом усього дня. Мозок є частиною центральної нервової системи і отримує тонни інформації. Хоча точна кількість клітин мозку невідома, дослідники знають, що мозок містить мільярди клітин. Усі ці клітини працюють, передаючи сигнали в різні частини тіла та обробляючи сенсорні сигнали.
Найцікавіші факти про роботу мозку: