ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»
За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів. Дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призвести до передчасної смертності.
В Україні ймовірність передчасної смерті від серцево-судинних захворювань становить 14,8%. Одним із головних чинників, які впливають на розвиток більшості неінфекційних захворювань, є спосіб харчування.
За даними МОЗ України, якщо людина споживає понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів (ТЖК) на день, ризик померти від серцево-судинних захворювань у неї зростає на 20-32%. В Україні 9 із 10 передчасних смертей пов’язані саме з неінфекційними захворюваннями, 34,8% людей мають підвищений тиск, 59,1% – зайву вагу, з них 24,8% хворі на ожиріння. Приблизно 278 000 смертей можуть бути напряму пов'язані зі вживанням ТЖК.