Поліомієліт

Поліо повернувся в Україну.

Друк
PDF

Нещепленим дітям загрожує невиліковний параліч. Для перегляду відео перейдіть за посиланням.

Детальніше...

Вакцини від поліо. У чому різниця між ОПВ і ІПВ?

Друк
PDF

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих.

Поліомієліт може загрожувати невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин усім невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 

Ліків від цієї хвороби не існує. Єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація. В Україні вакцина від поліомієліту входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Її можна отримати у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Детальніше...

Коли щеплювати дитину від поліомієліту?

Друк
PDF

Восени 2021 року у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту. Це високозаразне інфекційне захворювання повернулося в Україну через низький рівень охоплення щепленнями. Водночас щеплення – єдиний спосіб запобігти поліомієліту, адже ліків від цієї хвороби немає. Відповідно до Національного календаря, дітей щеплюють від поліо 6 разів:

у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);
у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).
Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Детальніше...

Як захистити дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом?

Друк
PDF

Поліомієліт – дуже заразне та небезпечне інфекційне захворювання. Вірус поліо інфікує воду та їжу, передається від людини до людини, як правило, через брудні руки до рота, після чого розмножується у кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, яких торкалися  інфіковані люди. 

Показовою є статистика щодо поліомієліту:

·      В 1 з 4 випадків інфікування поліо людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль, слабкість у м’язах. 

·      У меншої частини (1–5 із 1000 хворих на поліомієліт) будуть розвиватися інші, більш серйозні симптоми, спричинені ураженням спинного мозку: відчуття поколювання в ногах; параліч або слабкість в кінцівках.

·      1 людина з 200 інфікованих вірусом поліомієліту залишається паралізованою на все життя. 

·      5–10% з тих, у кого виник параліч, помирають, коли вірус паралізує дихальні м’язи. 

Детальніше...

Нарада щодо питань проведення кампанії з імунізації у відповідь на спалах поліомієліту в Україні

Друк
PDF

Фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 27 січня 2022 року взяли участь у онлайн-нараді, організованій Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України для регіональних координаторів з питань організації щеплень від поліомієліту в Україні.

На нараді розглядалися питання організації проведення з 1 лютого 2022 року першого туру щеплення проти поліомієліту, який триватиме три тижні. Це необхідно для захистувід інфікування та наслідків поліомієліту дітейвіком від 6 місяців до 6 років, що пропустили перші два (або одне з них) щеплення згідно з Календарем інактивованою поліомієлітною вакциною. Другий етап відбуватиметься навесні. Це буде тур із застосуванням оральної поліомієлітної вакцини для всіх дітей до 6 років незалежно від вакцинального статусу.

Детальніше...