Соціально-гігієнічний моніторинг

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І квартал 2017 року

Друк
PDF

водойми_ілл.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на об’єктах довкілля ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж І кварталу 2017 року із водойм І категорії досліджено 12 проб води за санітарно-хімічними та 44 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 1 пробі за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено 106 проб річкової води за санітарно - хімічними та 89 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 12 (11,3%) проб за санітарно-хімічними 
та  2  (2,3 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  із відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі-фагів) – в Кам’янському  та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг води поверхневих водойм.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря у м. Черкаси та його вплив на здоров’я населення

Друк
PDF

хоменко.jpgВпродовж 2016 року у м. Черкаси Черкаським міським відділенням ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджено 1920 проб атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій (далі –ГДК) виявлено у 128 (6,7%) пробах. За вмістом оксиду вуглецю досліджено 560 проб, перевищення ГДК виявлено у 64 (11,4%) пробах у 1,4 рази, формальдегіду 336 – 64 (19,1%) в 1,3 рази, пилу - 64 проби, діоксиду сірки - 72, діоксиду азоту - 556, ароматичних вуглеводнів - 18, фенолу - 4, аміаку - 184, сірководню - 4, сірчаної кислоти - 28, відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Поза цим, за 12 місяців фахівцями санітарно-гігієнічної лабораторії ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» досліджено 228 проб атмосферного повітря, перевищення ГДК, максимально разових концентрацій виявлено у 3 (1,3%) пробах. Спостерігалося перевищення ГДК у 2,96 рази за вмістом пилу.

Детальніше...

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за 2016 рік

Друк
PDF

харч_прод.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж 2016 року проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 8784 проби харчових продуктів, зокрема 4210 проб – за санітарно-хімічними показниками та 4574 проби – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 0,3% та 1,5% проб проти 0,8% та 2,1% у 2015 р.

Найбільша питома вага відхилень від гігієнічних нормативів за санітарно- хімічними показниками реєструвалась у м.Умань (7,5%), Лисянському (4,3%) та Маньківському (0,9%) районах; за мікробіологічними показниками – у мм. Черкаси (2,6%), Сміла (2,5%), Драбівському (3,0%), Жашківському (2,7%), Христинівському (2,1%), Черкаському (1,8%), Катеринопільському (1,7%) районах.

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 843 проби овочів, з яких виявлено 4 відхилення (0,5%) проти 8 (0,7%) у 2015 р. Нестандартні проби овочів за вмістом нітратів виявлялись у м.Умань та Лисянському районі.

На вміст пестицидів досліджено 371 пробу харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищення допустимих рівнів виявлено в 3 (0,8%) пробах овочів із Драбівського, Черкаського та Корсунь-Шевченківського районів.

У 2016 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 689 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

Протягом останніх трьох років фіксується чітка тенденція щодо відсутності нестандартних показників у досліджених пробах продовольчої сировини та харчових продуктів на вміст нітрозоамінів, гормональних препаратів, мікотоксинів.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

Здійснення моніторингових досліджень харчових продуктів заплановано і у 2017 р.

Про стан радіаційного фону на території Черкаської області за 2016 рік

Друк
PDF

preview_radionuklidy-v-produktah.jpg

За результатами радіоекологічних досліджень, які здійснені  ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за 2016 рік встановлено, що в основних харчових продуктах та питній воді на території області концентрація цезію-137 та стронцію-90 не перевищує показників, регламентованих гігієнічним нормативом  «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів Cs-137 і Sr-90 у продуктах харчування та питній воді».

Поза цим, фахівцями лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів обласного лабораторного центру проведено близько 1200 досліджень радіаційного фону. Перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для нашої області (7 -24 мкР/годину), не виявлено.

Радіаційна ситуація залишається стабільною тазнаходиться на контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України".

Планом моніторингу передбачено дослідження  радіаційного фону навколишнього середовища і у 2017 році.

Про результати моніторингу ґрунту на об’єктах довкілля за 2016 рік

Друк
PDF

завантаження_2.jpgДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади),  зонах впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зонах підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

Впродовж  2016 року досліджено 1212 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 903 – за мікробіологічними та 1472 – за паразитологічними. Гігієнічним нормативам не відповідало 3 (0,2%) проби за санітарно-хімічними показниками (перевищення вмісту свинцю у 2,5 – 16 разів на території ТОВ «Богдан – Логістик » м. Черкаси), 40 (4,4%) - за мікробіологічними (перевищення вмісту бактерій групи кишкової палички на території дитячих ігрових майданчиків в Городищенському, Уманському районах та на межі санітарно-захисної зони полігону ТПВ м. Сміла) та 60 (4,1%) – за паразитологічними (ідентифіковано яйця геогельмінтів в місцях рекреаційного водокористування населення у м. Умань, Городищенському, Маньківському та Уманському районах).

Моніторингові дослідження ґрунту будуть продовжуватись лабораторним центром і у 2017 році .