Соціально-гігієнічний моніторинг

Про результати моніторингу якості питної води в області за І квартал 2018 року

Друк
PDF

вода_питна.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженогооблдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за І квартал  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 403 проби питної води за санітарно-хімічними та 559 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало
5 (1,2%) та 9 (1,6%) проб відповідно.

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (перевищення вмісту заліза, марганцю та загальної жорсткості) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському та Монастирищенському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Городищенському та Шполянському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 177 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 152 проби – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  38 (21,5%) проб (перевищення вмісту нітратів, заліза, марганцю та загальної жорсткості) у Черкаському, Маньківському та Тальнівському районах та 25 (16,5%) - за мікробіологічними показниками (наявність кишкової палички, ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) у Городищенському та Корсунь - Шевченківському районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Стан радіаційного фону за березень 2018 року

Друк
PDF

фон03.2018.jpgЗа результатами моніторингу радіаційного фону, що здійснюється лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території нашої області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Коливань рівня радіаційного фону у березні не спостерігалося.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує радіаційний моніторинг.

 

Стан радіаційного фону в лютому 2018 року

Друк
PDF

рад082017.jpgЗа результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, що здійснюється лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території нашої області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Коливань рівня радіаційного фону у лютому не спостерігалося.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує радіаційний моніторинг.

Про результати досліджень фізичних факторів впливу на населення області за І квартал 2018 року

Друк
PDF

рабдбезп17.10.jpg

Фахівцями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" впродовж  І кварталу 2018 року проводився моніторинг за впливом фізичних факторів на населення (шум, вібрація, параметри мікроклімату, освітленість, електромагнітне та іонізуюче випромінювання тощо).

За звітний період в області проведено 1137 досліджень фізичних факторів, зокрема – 276 шуму, 32 – вібрації, 80 - освітленості та 731 параметрів мікроклімату на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення, а також зоні впливу об’єктів на умови проживання населення.

За результатами моніторингу виявленіперевищення гранично-допустимих рівнів шуму (27%), вібрації (43%), освітленості (0,4%) та (12%) параметрів мікроклімату.

Проведено 18 вимірів рівнів електромагнітного випромінювання від обладнання, що генерує електромагнітне випромінювання, внаслідок чого перевищень гранично-допустимих рівнів електромагнітного випромінювання не встановлено.

Ситуація знаходиться на контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує здійснювати моніторинг фізичних факторів впливу на населення.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за січень 2018 року

Друк
PDF

завантаження_2.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, затверджений Черкаською обласною державною адміністрацією, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігоні в твердих побутових відходів тощо.

За січень 2018 року досліджено 5 проб ґрунту за паразитологічними показниками. Відхилень від гігієнічних норм не виявлено.

Результати моніторингу стану ґрунту висвітлюються на офіційномусайті "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міським головам для відповідного реагування.