Соціально-гігієнічний моніторинг

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за 5 місяців 2018 року

Друк
PDF

Пляж_2017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України" здійснює лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За 5 міс. 2018 року із водойм області досліджено 156 проб води за санітарно-хімічними, 189 – за мікробіологічними та 73 - за паразитологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 15 (9,6%) проб за санітарно-хімічними та  41 (21,7%)  -  за мікробіологічними показниками. Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

Результати моніторингу якості води водоймищ направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Стан радіаційного фону станом на 6 червня 2018

Друк
PDF

22112017.jpgЗа результатами моніторингу радіаційного фону, що здійснюється лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території нашої області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Коливань рівня радіаційного фону внаслідок лісової пожежі в Чорнобильській зоні не спостерігалося.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує радіаційний моніторинг.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 4 місяці 2018 року

Друк
PDF

атмосферне_повітря.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За  4 місяці  2018 року відібрано та досліджено 1560 проб атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Смілянському, Канівському,Маньківському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Моніторинг за станом атмосферного повітря буде продовжуватись.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за 4 місяці 2018 року

Друк
PDF

водойм_ілл12.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого  облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За  4 міс. 2018  року із  водойм  області досліджено 100 проб води за санітарно-хімічними, 114 – за мікробіологічними та 52 - за паразитологічними  показниками. Не відповідало встановленим нормативам 13 (13,0%) проб за санітарно-хімічними та  28 (24,6%)  -  за мікробіологічними показниками. Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

Результати моніторингу якості води водоймищ висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"  та в засобах масової інформації направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 4 місяці 2018 року

Друк
PDF

грунт.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, затверджений Черкаською обласною державною адміністрацією, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 4 місяці 2018 року досліджено 93 проби ґрунту за  санітарно-хімічними показниками, 82 проби за мікробіологічними та 162 за паразитологічними показниками, з них 11 проб не відповідало гігієнічним нормативам (м.м Сміла, Умань, Уманський район ).   

Моніторинг за станом грунту буде продовжуватись відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року.