Соціально-гігієнічний моніторинг

Результати моніторингу якості питної води в області за 11 місяців 2017 року

Друк
PDF

voda122017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державною  установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 11 місяців  2017 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 612 проб питної води за санітарно-хімічними та 596 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідали 40 (6,5%) та 16 (2,7%) проб відповідно

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками ( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Катеринопільському та Звенигородському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Жашківському, Звенигородському  та Уманському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 660 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 411  проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали  204 (30,9%) проб (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю
 у приватних колодязях) та 73 (17,8%) - за мікробіологічними показниками .

Вище середніх по області виявлено проб з відхиленнями за санітарно – хімічними показниками в Уманському, Жашківському та  Звенигородському районах, за мікробіологічними – Уманському  та Кам’янському  районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.  

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 10 місяців 2017 року

Друк
PDF

Відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За 10 місяців 2017 року з поверхневих водойм досліджено 496 проб води за санітарно-хімічними, 680 – за мікробіологічними та 494 – за паразитологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 45 (9,1%) пробах за санітарно-хімічними показниками та 155 (22,7%) - за мікробіологічними. За паразитологічними показниками відхилень не виявлено.

Лабораторний центр продовжує моніторинг забруднення води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості питної води в області за 10 місяців 2017 року

Друк
PDF

Відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" за 10 місяців 2017 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 537 проб питної води за санітарно-хімічними та 546 проб - за мікробіологічними показниками. Гігієнічним вимогам не відповідали 39 (7,2%) та 15 (2,7%) проб відповідно.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 602 проби питної води за санітарно-хімічними показниками та 376 – за мікробіологічними.

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали 184 (30,5%) проби (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю у приватних колодязях) та 60 (15,9%) - за мікробіологічними показниками.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за 9 місяців

Друк
PDF

хп131017.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом 9 місяців2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 8192 проби харчових продуктів, зокрема 4800 проб – за санітарно-хімічними показниками та 3392 проби – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,6% та 2,1% проб проти 1,1% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у м.Сміла (19,2%), Канівському районі (6,1%), Маніьківському районі (4,2%), Жашківському районі (4,05%), м.Ватутіне (3,6%), а також за мікробіологічними показниками – у м.Черкаси (11,5%), Уманському районі (6,1%), Смілянському (4,5%), Драбівському районі  (4,1%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1592 проби овочів і фруктів, відхилення виявлені у 48 (3%) пробах: м.Ватутіне, Умань, Уманському, Жашківському, Маньківському, Чорнобаївському, Звенигородському, Канівському, Черкаському районах.

На вміст пестицидів досліджено 211 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 75 проб без відхилень.

Протягом 9 місяців2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 603 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

                            

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 9 місяців 2017 року

Друк
PDF

грунт9міс17.jpgДержавна установа"Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади) зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 9 місяців 2017 року досліджено 474 проби ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 643 – за мікробіологічними та 1389  – за паразитологічними. Гігієнічним нормативам не відповідало 6 (1,3%) проб за санітарно-хімічними, 43 (6,6%) - за мікробіологічними та 44 (3,2%) – за паразитологічними показниками (м. Черкаси, Черкаський, Уманський,  Золотоніський,  Звенигородський, Смілянський райони)

Державна установа  "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"  продовжує моніторинг забруднення ґрунту. 

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 9 місяців 2017 року

Друк
PDF

вода9міс17.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За  9 місяців  2017 року з водойм І категорії досліджено 42 проби води за санітарно-хімічними та 78 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 6 (7,7%) пробах за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено 437  проб  річкової води за санітарно - хімічними та 561 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 43 (9,8%) проби за санітарно-хімічними та  139 (24,7 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі - фагів)  – в м. Сміла, Кам’янському, Катеринопільському та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг забруднення води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості питної води в області за 9 місяців 2017 року

Друк
PDF

водойми_9_міс.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 9 місяців  2017 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 1689 проб питної води за санітарно-хімічними та 2507 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідали 127 (7,5%) та 114 (4,5%) проб відповідно.

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками ( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Катеринопільському та Звенигородському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Жашківському, Звенигородському  та Уманському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 1092 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 1187  проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали  297 (27,2%) проб (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю
 у приватних колодязях) та 129 (10,9%) - за мікробіологічними показниками.

Вище середніх по області виявлено проб з відхиленнями за санітарно – хімічними показниками в Уманському, Жашківському та  Звенигородському районах, за мікробіологічними – Уманському  та Кам’янському  районах.

Вміст нітратів у питній воді криниць, перевищував обласний показник  в Городищенському,  Звенигородському  та Жашківському  районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води. 

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 8 місяців 2017 року

Друк
PDF

13092017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг якості води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж 8 міс. 2017 року із водойм досліджено 398 проб води за санітарно-хімічними, 536 – за мікробіологічними та 355 – за паразитологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 34 (8,5%) проб за санітарно-хімічними та 87 (16,2 %)  -  за мікробіологічними показниками. Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості питної води в області за 8 місяців 2017 року

Друк
PDF

130917.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 8 місяців поточного року  із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 470 проб питної води за санітарно-хімічними та 465 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідали  23 (4,8%) та  13 (2,8%) проб відповідно.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 505 проб питної води за санітарно-хімічними та 312 проб – за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідала  161 (30,3%) проба (переважно за вмістом нітратів у приватних колодязях) та 48 (14,1%) - за мікробіологічними показниками.

Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" продовжує моніторинг якості питної води. 

Про результати моніторингу пляжів та місць рекреаційного водокористування населення області

Друк
PDF

Пляж_2017.jpgНа сьогодні в області функціонує 10 пляжів, з них 5 у м.  Черкаси - «Соснівський», «Пушкінський», «Смілянський», «Рів’єра», «Митницький», міські пляжі мм. Чигирин, Ватутіне та Кам’янка, пляжі ДОК «Придніпровський» та ТОВ ДОТ «Чапаєвець» с.Чапаєвка,  Золотоніського району.

 

За поточний період  досліджено 274 проби води за санітарно хімічними, 321 за мікробіологічними та 152 – за  паразитологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 22 (8,3%) проб за санітарно-хімічними (інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) та 36 (11,2%) за мікробіологічними (перевищення індексів лактозопозитивної кишкової палички, колі-фагів) (м.Черкаси, Кам’янський,  Золотоніський, Чигиринський район). Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

 

Лабораторний центр продовжує лабораторні дослідження річкової водиакваторії пляжів.

Результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за Іпівріччя2017

Друк
PDF

харч продФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж Iпівріччя 2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 5120 проб харчових продуктів, зокрема 2869 проб – за санітарно-хімічними показниками та 2251 проба – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,2% та 1,7% проб проти 1,3% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у Канівському районі (5,9%), Маніьківському районі (5,0%), м.Ватутіне (4,7%), за мікробіологічними показниками – у Драбівському районі (7,9%), Смілянському (7,1%), м.Черкаси (5,1%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 859 проб овочів, відхилення виявлені у 20 (2,3%) пробах: м.Умань, Уманському, Маньківському, Чорнобаївському районах та м.Ватутіне.

На вміст пестицидів досліджено 115 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 69 проб, без відхилень.

У Iпівріччі 2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 440 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.

                            

Про результати моніторингу стану атмосферного повітря за І півріччя 2017 року

Друк
PDF

повітря_ілл_2017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

Впродовж  І півріччя  2017 року відібрано та досліджено 3245 проб атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у  239 (7,4%) пробах.

Найвищі показники забруднення  атмосферного повітря зареєстровано  у м. Черкаси, зокрема, за вмістом формальдегіду (55,5%) та  оксиду вуглецю (35,9%). В Монастирищенському районі виявлено 3 (2,3%) проби  з перевищенням гранично допустимих концентрацій діоксиду азоту.

Лабораторний центр продовжує моніторинг атмосферного повітря області.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І півріччя 2017 року

Друк
PDF

водойм_ілл12.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж І півріччя  2017 року із водойм І категорії досліджено 23 проби води за санітарно-хімічними та 59 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 1 (1,7%) пробі за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено 274  проби  річкової води за санітарно - хімічними та 321 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 22 (8,0%) проби за санітарно-хімічними та  36  (11,2 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  із відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі-фагів) – в Кам’янському, Катеринопільському та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг води поверхневих водойм.

Про результати моніторингу якості питної води в області за І півріччя 2017 року

Друк
PDF

вода питнаВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за І півріччя  2017 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 1078 проб питної води за санітарно-хімічними та 1586 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідали 75 (6,9%) та 70 (4,4%) проб відповідно.

Питома вага проб питної води із відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками ( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Катеринопільському та Тальнівському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Жашківському, Катеринопільському  та Городищенському районах.

Детальніше...