Моніторинг захворюваності

gkimon02

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 09.07.2022 до 15.07.2022 (28-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області зареєстровано 34 випадки захворювань на гострі кишкові інфекції (далі - ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 2,86 (залишився на рівні аналогічного періоду минулого року).

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад (далі - ТГ) Черкаського району складає 3,56 на 100 тис. населення (22 особи), Золотоніського – 2,87 (4 особи), Уманського – 2,37 (6 осіб), Звенигородського – 1,13 (2 особи).

В структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології складали 13 випадків (38,2%); гастроентероколіти невстановленої етіології – 18 випадків (52,9%); сальмонельоз – 2 випадки (5,9%), вірусний гепатит А 1 випадок (3,0%).

Випадки сальмонельозу реєструвались у м. Черкаси, гострого гепатиту А - у м. Кам’янка. Всі захворювання виникли у побуті.

Впродовж 28-го тижня 2022 року в області не виявлено захворювань на ротавірусну інфекцію та шигельоз.

Всього на території області зареєстровано 34 вогнища ГКІ (усі домашні). З метою виявлення можливого джерела збудників ГКІ та факторів передачі в осередках інфекції проведено наступні заходи, а саме: досліджено 13 проб питної води (з них, 1 позитивний - з водопровідної води в осередку ГЕК невстановленої етіології (Канівська ТГ) виділено Enterococcus), 16 проб харчових продуктів (результати негативні), 165 змивів на БГКП (з них, 6 позитивних - з посуду, столових приладів, ручки холодильника у вогнищах ГЕК встановленої етіології (Червонослобідська ТГ) виділено Klebsiella oxytoca та Proteus mirabilis); обстежено 9 контактних (результати негативні).

monitorynh-zakhvoriuvanosti-na-hostri-kyshkovi-infektsii-za-26-tyzhden-2022-roku

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 02.07.2022 до 08.07.2022 (27-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області зареєстровано 48 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції (далі - ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 4,04, що на 37,1% більше, ніж за аналогічний період минулого року (35 випадків, інт. пок. – 2,95).

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад (далі - ТГ) Черкаського району складає 5,02 (31 особа), Уманського – 3,55 (9 осіб), Звенигородського – 4,53 (8 осіб). В Золотоніському районі випадків ГКІ впродовж останнього тижня не зареєстровано.

В структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології складали 14 випадків (29,2%), у тому числі ротавірусна інфекція – 3; гастроентероколіти невстановленої етіології – 30 випадків (62,5%); сальмонельоз – 1 випадок (2,1%), вірусний гепатит А – 3 випадки (6,2%).

Випадки сальмонельозу реєструвались в смт Лисянська (1), гострого гепатиту А - у м. Кам’янка (3), ротавірусний ентерит – у м. Черкаси (3). Всі захворювання виникли у побуті.

Впродовж 27-го тижня 2022 року в області не виявлено захворювань на шигельоз.

Всього на території області зареєстровано 45 вогнищ ГКІ (усі домашні). У вогнищах інфекції проведені необхідні протиепідемічні заходи, а саме: досліджено 20 проб питної води, 26 проб харчових продуктів, 220 змивів на БГКП (з них, 3 позитивні результати у 2 вогнищах, взяті з ручки крана умивальника (Катеринопільська ТГ), пластикової миски та чашки (Червонослобідська ТГ, виділено Klebsiella  oxytoca); обстежено 16 контактних (у 2 осіб - позитивні результати на антитіла до вірусу гепатиту A(Ig M)).

monitorynh-zakhvoriuvanosti-na-hostri-kyshkovi-infektsii-za-26-tyzhden-2022-roku

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 25.06.2022 до 01.07.2022 (26-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»в області зареєстровано 40 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції (далі - ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 3,37, що в 1,9 рази вище, ніж за аналогічний період минулого року (21 випадок, інт. пок. - 1,77).

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад  Черкаського району складає 2,91 (18 осіб), Уманського – 5,13 (13 осіб), Звенигородського – 5,10 (9 осіб). В Золотоніському районі випадків ГКІ впродовж останнього тижня не зареєстровано. 

В структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології складали 7 випадків (17,5%); гастроентероколіти невстановленої етіології – 29 випадків (72,5%); сальмонельоз – 4 випадки (10,0%).

Випадки сальмонельозу реєструвались у домашніх вогнищах Черкаської (2), Канівської (1) та Уманської (1) міських територіальних громад.

Впродовж 26-го тижня 2022 року в області не виявлено захворювань на ротавірусну інфекцію, шигельоз та вірусний гепатит А.

Всього на території області зареєстровано 42 вогнища ГКІ (домашні). У вогнищах інфекції проведені необхідні протиепідемічні заходи, а саме: досліджено 19 проб питної води, 27 проб харчових продуктів, 185 змивів на БГКП, обстежено 20 контактних осіб; результати негативні.

Моніторинг захворюваності на гострі кишкові інфекції за 25 тиждень 2022 року

Друк
PDF

gki

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 18.06.2022 по 24.06.2022 (25-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області зареєстровано 23 випадки захворювань на гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 1,94, що на 5,3 випадків вище, ніж за аналогічний період минулого року (17 випадків, інт. пок. – 1,43).

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад (далі - ТГ) Черкаського району складає 2,10 (13 осіб), Уманського – 2,37 (6 осіб), Звенигородського – 1,13 (2 особи) та Золотоніського – 1,43 (2 особи).

В структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології складали 12 випадків (52,1%); гастроентероколіти невстановленої етіології – 7 випадків (30,4%); сальмонельоз – 4 (17,3%).

Сальмонельозна інфекція реєструвалась на 4 адміністративних територіях області, зокрема Бужанській сільської ТГ (1), Уманській міській ТГ (1), Паланської сільської ТГ(1), Черкаській міській ТГ (1) домашні вогнища.

Впродовж 25-го тижня 2022 року в області не виявлено захворювань на ротавірусну інфекцію, шигельоз та вірусний гепатит А.

У вогнищах інфекцій проведені необхідні протиепідемічні заходи, а саме: досліджено 17 проби води (1 позитивний результат централізоване водопостачання Citrobakter) домашнього вогнища, 27 проб харчових продуктів (результати негативні), 125 змивів на БГКП (3 позитивні результати - у змивах з поверхонь (чашка, ніж, кран рукомийника) домашнього вогнища виділено Kleb.oxytoca), обстежено 11 контактних осіб (результати негативні).

Хвороба Лайма - це актуально

Друк
PDF

В області продовжується реєстрація випадків захворювання на хворобу Лайма. У поточному році зареєстровано 31 випадок захворювання. Зараження людей відбулося під час відпочинку в паркових зонах м.Черкаси, перебування на дачних ділянках та присадибних ділянках. У більшості захворювань хворі відмічають факт присмоктування кліща або укусу невідомою комахою. В містах та районах області визначено 249 ензоотичних територій по хворобі Лайма.

Захворювання виникає після укусу або присмоктування кліща і супроводжується характерним клінічним проявом – мігруючою еритемою, яка являє собою кільце гіперемованої шкіри з більш блідим центром. Тривалість інкубаційного періоду варіює у широких межах – від 1 до 53 днів, найчастіше – 12 днів.

У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, поступово гасне, зливаючись із непошкодженою шкірою. Часто разом із еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота тіла й млявість. Якщо захворювання не лікувати у ранній стадії, то пізнише уражаються різні органи і системи організму: нервова, серцево-судинна система, опорно-руховий апарат, селезінка та печінка.

Якщо вчасно встановити діагноз хвороби, більшість пацієнтів можна успішно вилікувати антибіотиками. Чим раніше почати лікування, тим швидше й цілковитіше видужає людина.

Найбільш простим і надійним засобом профілактики захворювання залишаються заходи, направлені проти нападу кліщів: використання ефективних репелентів та застосування засобів індивідуального захисту.

До засобів особистої профілактики належить застосування захисного одягу. Куртку або сорочку треба заправляти в штани, які опоясуються паском. Штани заправляються в черевики, комір сорочки повинен щільно прилягати до шиї. Голову необхідно покрити головним убором. У разі такої заправки одягу можливим місцем заповзання кліщів залишається шия, тому краще використовувати капюшон. Найкращим взуттям для лісу є чоботи, гладка поверхня яких затрудняє закріплення кліщів. Велике значення надається самооглядам та взаємооглядам, які треба здійснювати кожні 3-4 години перебування в лісі та під час виходу з нього. Якщо кліщ устиг проникнути на шкіру людини, йому ще необхідний деякий час для відшукування місця присмоктування. Присмоктуванню перешкоджає рухливість м’язів тіла, тому найчастіше вони присмоктуються тоді, коли людина перебуває в стані спокою. Іноді входження в шкіру хоботка триває декілька годин, тому необхідно вчасно виявити кліща – до його присмоктування. Постійне знімання з себе навіть причеплених до тіла кліщів може запобігти зараженню. Не можна допустити, щоб кліщ залишився на тілі людини на ніч, тоді він стає непомітним. Важливо пам’ятати: чим триваліше кліщ перебуває на тілі під час кровосмоктання, тим більше зростає його інфікуюча сила.

У разі перебування на місцевості, яка дуже заражена кліщами, можна значною мірою захистити себе від заповзання кліщів, якщо триматися на відстані від дерев, кущів, звірячих стежок. Не треба лягати на траву в місцях, де можливі кліщі, а тим більше – спати на траві.

Якщо кліщ присмоктався до шкіри, то знімати його треба дуже обережно, щоб не обірвати хоботок.

Не можна роздавлювати кліща, але якщо таке трапилось, то необхідно негайно добре мити руки з милом, щоб запобігти попаданню збудника в мікроранки на тілі, на слизові оболонки носа, очей.

Для запобігання присмоктуванню кліщів на шкірі також використовують інсектицидні речовини. Репеленти на шкірі та одязі діють ефективно, але вони можуть справляти шкідливу побічну дію, особливо щодо дітей.

Після видалення кліща необхідно провести його дослідження в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України ». Високий рівень природної інфікованості бореліями відмічається на територіях парків «Сосновий Бір », «Перемога», мікрорайонів «Соснівка», «Дахнівський» м.Черкаси, парку «Софіївка» м.Умань .Вартість дослідження становить 68,03 грн. В поточному році досліджено 58 екз. кліщів, у 5 - виявлено збудник хвороби Лайма (8,6%).

Слід зазначити, якщо не вдалося самостійно видалити кліща або з’явились перші ознаки захворювання – треба негайно звернутись до лікаря.

gkimon02

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 11.06.2022 по 17.06.2022 (24-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області зареєстровано 37 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 3,12, що на 24,3% вище, ніж за аналогічний період минулого року (9 випадків, інт. пок. – 0,76).

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад (далі - ТГ) Черкаського району складає 3,24 (20 осіб), Уманського – 4,74 (12 осіб), Звенигородського – 0,72 (1 особа) та Золотоніського – 2,27 (4 особи).
В структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти встановленої етіології складали 15 випадків (40,5%); гастроентероколіти невстановленої етіології – 18 випадків (48,6%); сальмонельоз – 4 (10,8%).
Сальмонельозна інфекція реєструвалась на 4 адміністративних територіях області, зокрема Золотоніській міській ТГ (1), Уманській міській ТГ (1) , Звенигородській міській ТГ(1),Черкаській міській ТГ (1) домашні вогнища.
Впродовж 24-го тижня 2022 року в області не виявлено захворювань на ротавірусну інфекцію, шигельоз та вірусний гепатит А.

У вогнищах інфекцій проведені необхідні протиепідемічні заходи, а саме: досліджено 23 проби води (результати негативні), 41 проба харчових продуктів (результати негативні), 205 змивів на БГКП (2 позитивні результати - у змивах з поверхонь (дверка навісної шафи, столова ложка) домашнього вогнища виділено Kleb.oxytoca), обстежено 5 контактних осіб (результати негативні).

Моніторинг захворюваності на гострі кишкові інфекції за 23 тиждень 2022 року

Друк
PDF

gkimon

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 04.06.2022 по 10.06.2022 (23-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області зареєстровано 20 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 1,69, що на 25,2% вище, ніж за аналогічний період минулого року (15 випадків, інт. пок. – 1,35).

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад (далі - ТГ) Черкаського району складає 1,46 (9 осіб), Уманського – 2,37 (6 осіб), Звенигородського – 1,70 (3 особи) та Золотоніського – 1,43 (2 особи).

Детальніше...

Захворюваність гострими кишковими інфекціями в області

Друк
PDF

Аналіз інфекційної захворюваності свідчить, що в області зберігається напружена ситуація з гострих кишкових інфекцій.

За 5 місяців 2022 року в області зареєстровано 485 випадків гострих кишкових інфекцій, з яких 71,5% становлять діти.

Показник захворюваності збільшився на 36,6% проти минулорічного показника аналогічного періоду (41,3 на 100 тисяч населення проти 30,2 відповідно).

Серед дітей найбільша кількість хворих зареєстрована у молодшій віковій групі (0-4 роки) і становить 52,7% від загальної кількості захворілих.

Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах.

Детальніше...

Моніторинг захворюваності на гострі кишкові інфекції за 22 тиждень 2022 року

Друк
PDF

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 28.05.2022 по 03.06.2022 (22-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області зареєстровано 21 випадок захворювань на гострі кишкові інфекції (далі - ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 1,77, що на 40,5% вище, ніж за аналогічний період минулого року (1,26).

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад Черкаського району складає 2,75 (17 осіб), Звенигородського – 1,13 (2 особи), Золотоніського – 0,72 (1 особа), Уманського – 0,39 (1 особа).

Детальніше...

Моніторинг захворюваності на гострі кишкові інфекції за 21 тиждень 2022 року

Друк
PDF

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 21.05.2022 по 27.05.2022 (21-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області зареєстровано 18 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції (далі - ГКІ), інтенсивний показник на 100 тис. населення – 1,52, що на 5,9% вище, ніж за аналогічний період минулого року.

Захворюваність на ГКІ на територіях об’єднаних територіальних громад Уманського району складає – 2,37 (6 осіб), Звенигородського – 2,27  (4 особи), Черкаського – 1,29 (8 осіб). В Золотоніському районі випадків ГКІ впродовж останнього тижня не зареєстровано.

Детальніше...

Епідситуація по грипу та ГРВІ за 20-й тиждень 2022 року

Друк
PDF

В області з початку епідсезону на грип та ГРВІ захворіло 216 503 особи, за 20-й тиждень 2022 року (з 16.05.2022 по 22.05.2022 року) захворіло 1 042 особи, що склало 0,08% від загальної кількості населення.      

Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 88,71, що на 80,7% нижче епідемічного порогу по області.

Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

Детальніше...

Епідситуація по грипу та ГРВІ за 19-й тиждень 2022 року

Друк
PDF

В області з початку епідсезону на грип та ГРВІ захворіло 215 461 особа, за 19-й тиждень 2022 року (з 09.05.2022 по 15.05.2022 року) захворіло 1 013 осіб, що склало 0,10% від загальної кількості населення.      

Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 86,24, що на 81,2% нижче епідемічного порогу по області.

Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

Детальніше...

Епідситуація по грипу та ГРВІ за 18-й тиждень 2022 року

Друк
PDF

В області з початку епідсезону на грип та ГРВІ захворіло 214 448 осіб, за 18-й тиждень 2022 року (з 02.05.2022 по 08.05.2022 року) захворіло 1 189 осіб, що склало 0,10% від загальної кількості населення.

Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 101,22, що на 78,0% нижче епідемічного порогу по області.

Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

Детальніше...

Епідситуація по грипу та ГРВІ за 17-й тиждень 2022 року

Друк
PDF

В області з початку епідсезону на грип та ГРВІ захворіло 213 259 осіб, за 17-й тиждень 2022 року (з 25.04.2022 по 01.05.2022 року) захворіло 1 289 осіб, що склало 0,11% від загальної кількості населення.        

Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 109,74, що на 76,1% нижче епідемічного порогу по області.

Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

Детальніше...