Моніторинг захворюваності

Про результати моніторингу за особливо небезпечними інфекціями в Черкаській області у 2016 році

Друк
PDF

Нестійка епідемічна ситуація з холери та інших особливо небезпечних інфекцій в ряді країн світу при сучасних розвинутих міжнародних транспортних зв’язках створює загрозу їх занесення на територію області.

У 2016 році з метою попередження епідускладнень з холери проводився моніторинг за циркуляцією збудника у воді відкритих водойм відповідно до наказу обласного лабораторного центру від 04.05.2016року №108, яким затверджені стаціонарні точки відбору проб. Досліджена 341 проба води, збудники холери виділені не були.

Епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів у 2016 році дещо поліпшилась. Зареєстровано 173 випадки захворювань на хворобу Лайма, проти 305 - у 2015році. Захворювання реєструвались на 19 адміністративних територіях. Найвищі показники у мм. Черкаси (99 випадків), Умань (9), Канівському (11), Корсунь-Шевченківському(10),Городищенському(7), Шполянському (5) та Черкаському (5) районах. У 2016році досліджено на природну інфікованість бореліями 332 екз. іксодових кліщів з об’єктів довкілля та 173 екз. кліщів знятих з людей. Позитивні результати отримано у 6,8% екз. проти 7,8% у 2015 році. Нові ензоотичні території визначені у 16 населених пунктах.Станом на 01.01.2017 року ензоотичні території з ІКБ наявні на 24 адмінтериторіях у 265 населених пунктах.          Eb-XTzVRBMM.jpg

У 2016 році зареєстровано 13 випадків захворювання на лептоспіроз проти 10 у 2015 році. Спорадичні випадки зареєстровані у мм. Черкаси (3), Умань (1), Ватутіне (1), Черкаському (4), Тальнівському (2), Чорнобаївському (1) та Шполянському (1) районах. Етіологічна структура лептоспірозу у 45,5% представлена серогрупою Гебдомадіс.

У 2016 році в області дещо поліпшилась епізоотична ситуація по сказу.Зареєстровано 92 випадки сказу серед тварин (2015 рік - 113), з них 15 (16,3%) серед диких звірів (у 2015 році відповідно 21 - 18,6%).

За антирабічною допомогою звернулося 1965 осіб, показник звернення становить157,4 на 100 тис.населення проти 177,4 у 2015 році.Низький рівень показника в межах 99,0-106,1у м. Ватутіне, Городищенському, Золотоніському, Тальнівському, Христинівському, Чорнобаївському районах. Кількість відмов від призначених щеплень залишилась на рівні 2015 року.

З метою моніторингу циркуляції збудників природно-вогнищевих (зоонозних) інфекцій в об’єктах довкілля групою спостереження за цими інфекціями проведені епізоотологічні обстеження, складовою яких був облік чисельності та відлов дрібних ссавців, збір пелеток хижих птахів, іксодових кліщів, відбір проб води відкритих водоймищ, грунту з подальшим їх дослідженням в лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

За рік групою обстежені території 15-ти адміністративних районів області та м. Черкаси, зокрема й ті на яких періодично проявляють свою активність природні осередки особливо небезпечних хвороб.

За результатами цієї роботи групою відловлено більше 1400 екземплярів мишоподібних гризунів, зібрано 400 пелеток хижих птахів і 898 екз. іксодових кліщів, відібрано 50 проб води відкритих водойм та 12 проб грунту.

При дослідженні дрібних ссавців виявлені носії туляремії (1,7%), лептоспірозу (0,5%) та псевдотуберкульозу і кишкових ієрсиніозів (2,6%).

При дослідженні на туляремію пелеток хижих птахів визначено 3,25% позитивних, що свідчить про активну циркуляцію збудника в об’єктах довкілля і реальність ризику зараження та виникнення захворювань серед людей.

Природна інфікованість іксодових кліщів бореліями у 2016 році складала 6,8%. Наведені дані дозволяють прогнозувати активний розвиток епідемічного процесу з іксодового кліщового бореліозу.

Результати моніторингу підтверджують наявність в області ензоотичних територій щодо природно-вогнищевих інфекційних хвороб, існування яких підтримується відповідними ландшафтними і сприятливими погодними умовами, а також наявністю резервуарів і переносників збудника.

Прогноз щодо особливо небезпечних інфекцій на 2017 рік залишається несприятливим. Можливе виникнення поодиноких випадків захворювань серед людей на ензоотичних територіях.

Моніторинг за особливо небезпечними інфекціями буде здійснюватись на території області і у 2017 році.

Здійснення моніторингу за вірусними інфекціями у 2016 році

Друк
PDF

20170217_105308.jpgСеред усіх: вірусних інфекцій - грип і ГРЗ займають провідне місце, на їх частку припадає понад 90 % від загальної інфекційної захворюваності.

В Черкаській області захворюваність на дані інфекції незначно збільшилась на 15% ( з 14993 на 100 тисяч населення у 2015 році до 17710 в 2016 році).

На базі вірусологічної лабораторії проводяться вірусологічні дослідження матеріалу від хворих з метою нагляду за циркуляцією вірусів, що спричиняють підвищення захворюваності на ГРВІ та їх етіологічне розшифрування, а також своєчасне виявлення антигенів вірусу грипу з подальшим виділенням вірусу та його ідентифікацією. Ці дослідження мають досить важливе епідемічне значення як для клінічних лікарів, так і для фахівців санепідслужби для своєчасного прийняття заходів щодо запобігання поширення інфекції.

Детальніше...

Про результати окремих вірусологічних досліджень

Друк
PDF

jenterovirusnaja-infekcija_1.jpgПо мірі зниження бактеріальних та протозойних захворювань в інфекційній патології людини зростає питома вага вірусних інфекцій, в тому числі ентеровірусної етіології. Продовжують реєструватись спорадичні випадки і епідемічні спалахи поліомієлітоподібних захворювань, які викликані вірусами групи -ентеро. Наявність цих вірусів в стічних водах та інших об’єктах є проявами їх розповсюдження в навколишньому середовищі. При контакті людини з забрудненими об’єктами вірогідне інфікування і циркуляція вірусів серед населення. Тому, дуже важливим, з точки зору санітарно-епідеміологічного значення, має вивчення та моніторинг за розповсюдженням ентеровірусів як серед населення так і в об’єктах довкілля.

Вірусологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я  України» як єдина лабораторія в області, згідно наказу №96 від 15.04.98 р. МОЗ України «Про удосконалення заходів щодо попередження захворювань на поліомієліт в Україні» проводить лабораторну діагностику ентеровірусних інфекцій та контроль за циркуляцією ентеровірусів серед здорового населення і в об’єктах довкілля.

Детальніше...

Стан паразитарної захворюваності в області

Друк
PDF

k1.jpgУ патології людини все ще значне місце посідають паразитарні хвороби спричинені паразитами тваринного походження – гельмінтами та найпростішими.

Гельмінт - черв’як, що паразитує в організмі людини та тварини (глист).

Відомо близько 270 видів паразитичних черв’яків. В Україні реєструється біля 22 видів гельмінтів. На території області найчастіше зустрічається 10-12 видів глистів – небезпечних мешканців різних органів та тканин людини.

В області у 2016 році зареєстровано 2071 випадок захворювань на  паразитози, інтенсивний показник становить 166,0 на 100 тисяч населення,  серед дітей 957,0 на 100 тисяч дитячого населення,  проти минулого  року захворюваність зросла на 0,9%.

Детальніше...

Обережно - "кишковий грип"!

Друк
PDF

1352890087_552640__medium.jpgЩе декілька десятиліть тому про хворобу, що йменується ротавірусна інфекція ніхто не знав, а у хворих діагностували гастроентерит. Це захворювання реєструється протягом усього року. Проте, особливістю його, як вірусного гастроентериту, є підйом в осінній період з подальшим наростанням в зимово-весняний час, що не характерно для кишкових інфекцій бактеріальної природи, тому іншою не медичною назвою захворювання є «кишковий грип».

Захворіти ротавірусною інфекцією дуже легко, оскільки вірус широко розповсюджений. Основним джерелом збудника інфекції є хворий на ротавірусний гастроентерит, який становить небезпеку з перших днів і навіть годин розвитку клінічних симптомів. При контакті з хворим інфікування відбувається в 50-65%. Заразитися можна після потрапляння до організму всього навсього 10-100 вірусних частинок. Активно виділяти вірус можуть й візуально здорові діти та дорослі, у яких інфекція перебігає безсимптомно (вірусоносії). Ця хвороба передається від людини до іншої людини через предмети побуту, продукти харчування, а найрозповсюдженішим шляхом є зараження через воду (річкову, криничну або водопровідну). Враховуючи стійкість вірусів в зовнішньому середовищі, не виключається повітряно-пилова передача збудника.

Детальніше...