Інформація для населення

covid ukol 

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) визначила пріоритетні групи населення для вакцинації проти COVID-19, а також позицію щодо порядку отримання бустерних доз проти COVID-19 під час епідемічного сезону 2023-2024 роках. Міністерство охорони здоров'я наказом №1700 від 27 вересня 2023 року затвердило позицію технічної групи експертів.

Згідно з висновками НТГЕІ, рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустеру складається з 3 щеплень.

Детальніше...

tru roku pandem 

1 липня в Україні завершилася дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів України.

Раніше заяву про те, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією, оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я. Висновок зробили на основі світової тенденції до зниження рівнів смертності від COVID-19, загальної кількості госпіталізацій та госпіталізацій до відділень інтенсивної терапії, повʼязаних із COVID-19, а також з огляду на високий рівень імунітету населення до SARS-CoV-2, який виник здебільшого завдяки масовій вакцинації.

Карантин в Україні тривав понад три роки – від березня 2020. Скільки українців мали підтверджений діагноз «коронавірусна інфекція», скільки змогли побороти ковід, а скільки, на жаль, ні?

Детальніше...

daidjest38

 

✅ Майже на 3 % більше щеплень проти COVID-19 зробили українці минулого тижня порівняно з попереднім. І цю динаміку варто продовжувати, попри те, що рішенням Уряду України з 1 липня цього року завершується дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19. Бо коронавірус залишається з нами, і його сезонна активність може загрожувати черговим осіннім спалахом. У групі ризику залишаються старші за 60 років люди та особи із супутніми захворюваннями, а також вагітні. Вакцинацію треба продовжувати, щоб поновити захист і мати сформований імунітет та не піддавати себе зайвим ризикам. Їх у нас зараз і без того немало.

✅ Вакцини проти COVID-19 на мРНК-платформі за оцінками потенційних побічних ефектів безпечні для дорослих віком від 65 років – висновок дослідників у США.

 Бустерні дози двовалентної мРНК-вакцини мають високу ефективність для людей, які живуть із ВІЛ, і це особливо важливо для тих, хто ніколи раніше не інфікувався SARS-CoV-2 – дані нового дослідження.

 Вакцинація проти COVID-19 не впливає на частоту виникнення менструальних порушень та постменструальних кровотеч – шведські дослідники.

❓ Як вакцина взаємодіє з іншими ліками? Чи потрібно припинити прийом інших препаратів, щоб зробити щеплення проти COVID-19? Чи рекомендуються вакцини від COVID-19 для постконтактної профілактики захворювання?

Відповіді на ці запитання – у новому випуску дайджесту. 

Детальніше...

daidjest37

✅ Коронавірус продовжує змінюватися, тому Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалює розробку оновлених вакцин проти COVID-19, що будуть націлені на останній штам «Омікрону» XBB, який сьогодні домінує у всьому світі. Виробники вакцин уже працюють над розробкою нових формул.
✅ А в Україні за минулий тиждень більш як на третину зросла кількість тих, хто не подолав коронавірусну хворобу. Хоча статистика демонструє подальше сезонне зниження поширюваності COVID-19, подбати про захист варто кожному, хто має можливість відвідати пункт щеплення. Особливо тим, хто у групі ризику – люди віком понад 60 років та особи із супутніми захворюваннями. Держава забезпечує безоплатне отримання вакцини, щоб зберегти здоров’я і життя людей.
❓ Чи можуть вакцини проти COVID-19 призвести до безпліддя?

Детальніше...

 covid 88

Старші люди набагато важче переносять COVID-19 та мають більші ризики померти. Особливо, якщо в них є хронічні захворювання. Єдиний захист від тяжкого перебігу хвороби - вакцинація.

Одного щеплення недостатньо для повноцінного захисту, зробіть повний курс та бустери. Це суттєво збільшує шанси на легкий перебіг та повноцінне життя після хвороби.

Детальніше...

covid zahust 

Нові штами коронавірусу, зокрема «Омікрон» та його підвиди, стрімко поширюються, якщо порівняти з іншими штамами. А отже, людина з великою ймовірністю може захворіти.

Хоч вакцина не гарантує, що людина не захворіє, вона захищає від важкого перебігу хвороби, від госпіталізації та смерті.

Крім того, імунітет від вакцинації краще запобігає госпіталізації та ускладненням, ніж набутий від вірусу. Більше про це дивіться у відео.

Детальніше...