Матеріали для медиків

Нарада з актуальних питань імунізації населення

Друк
PDF

21 квітня 2022 року відбулася нарада в режимі он-лайн за участю керівників закладів охорони здоров’я Черкаської області, яка була присвячена Всесвітньому, Європейському, Українському тижню імунізації. В заході приймала участь завідувач відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» лікар-епідеміолог Ірина Шуляренко. На нараді були озвучені основні цілі тижня імунізації в Україні, поданий аналіз виконання профілактичних щеплень в області за перший квартал поточного року, викриті причини та помилки в організації і проведенні рутинної імунізації серед дитячого і дорослого населення області, причини гальмування проведення форсованої імунізації проти поліомієліту дітям до 6 років, озвучені проблеми по щепленнях БЦЖ дітей в пологових стаціонарах, дорослого населення проти дифтерії, правця та кору. Широко обговорювались питання подолання перешкод до вакцинації від вакцинкерованих інфекцій під час «воєнного стану» в області, обговорювались заходи серед населення по формуванню прихильності до вакцинації та здорового способу життя.

 

Про змішані схеми вакцинації проти COVID-19

Друк
PDF

 zmishane-vikoristanie-vakcine

Міністерство охорони здоров’я України схвалило рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГІ) по використанню змішаних схем вакцинації проти COVID-19. Згідно рекомендацій комбінація вакцин, виготовлених на одній платформі різними виробниками мають прийнятний профіль безпеки. Якщо мРНК-вакцина того самого виробника недоступна для другого щеплення можна використати вакцину на платформі мРНК іншого виробника. У випадку, коли перше щеплення проведено вакциною Moderna, друге можна робити Comirnati/Pfizer-BioNTech та навпаки. Інтервал між першою і другою дозами становить 28 днів.

Детальніше...

Вакцина CoronaVac

Друк
PDF

Про вакцину

- Вакцина CoronaVac — це інактивована вакцина, вона містить у своєму складі неактивний, “вбитий” вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

- Вакцина CoronaVac двохдозна. Рекомендований інтервал між введеннями - 14-28 днів.

- Це технологія, яка розроблена кілька десятків років тому. Схоже працюють деякі вакцини проти поліомієліту та грипу.

Детальніше...

Вакцина Moderna

Друк
PDF

Про вакцину

- Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США. Має кодову назву mRNA-1273 та торговельну назву Spikevax.

- Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.

- Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

- Ефективність вакцини становить 94.1% через 14 днів після 2-ї дози, згідно з тимчасовими рекомендаціями Стратегічної консультативної групи експертів (SAGE) при ВООЗ від 15.06.2021

Детальніше...