Матеріали для населення

Ніхто не застрахований від укусів тварин. Найчастіше людей кусають домашні собаки, рідше — кішки та дикі тварини: лисиці, вовки, білки, кажани, їжаки тощо. Укус тварини — це рана з надзвичайно високою, майже стовідсотковою ймовірністю інфікування. Серед інфекційних агентів, які можуть потрапити в організм при укусі тварини, є збудники смертельно небезпечних хвороб — сказу та правця.

Сказ — вірусна інфекція, яка без правильної і своєчасної допомоги неминуче веде до смерті інфікованого. Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Це означає, що симптоми хвороби можуть виникати протягом цього періоду з моменту укусу.

Якщо вас вкусила (ослинила) тварина, негайно зверніться до лікаря! Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.Після цього неодмінно зверніться за медичною допомогою. Лікар проведе хірургічну обробку ран та призначить вакцинацію.Курс щеплень складається з п’яти доз, які вводяться за схемою 0,3,7,14,28, де 0 - це перший день звернення і перша доза вакцини, всі інші - це третій, сьомий, чотирнадцятий та двадцять восьмий - дні від введення першої дози та проведення наступних доз вакцинації.Вакцина – суха, ліофілізована, застосовується при розведенні розчинником, який постачається в комплекті. В складі імунобіологічного препарату немає живих вірусів.Зважаючи на те,що сказ належить до категорії смертельних захворювань, не існує жодних протипоказань для імунізації після контакту з джерелом зараження.

Вакцина ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи ослинення. Утім, курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. Антитіла у людини з’являються тільки на 12–14-й день, а максимальні їхні рівні досягаються лише через 30–40 днів. Імунітет стає дієвим приблизно через два тижні після закінчення курсу вакцинації та залишається таким упродовж року.

У разі небезпечної локалізації укусів (обличчя, шия, голова, пальці рук, промежина), множинних або дуже глибоких поодиноких укусів, ослинення слизових оболонок, будь-яких ушкоджень, завданих хижими тваринами, кажанами й гризунами, коли є ризик короткого інкубаційного періоду, окрім вакцини застосовують і людський антирабічний імуноглобулін. Інкубаційний період може скоротитися до 7 діб — це менше, ніж час вироблення поствакцинального імунітету. Якщо з моменту контакту із твариною минуло більше трьох діб, антирабічний імуноглобулін не застосовують.Для лікування важливо не втратити час.

При укусах тварин можливе інфікування на правець.Якщо постраждала особа не має планових щеплень від дифтерії і правцю, тоді їй проводять екстрену профілактику протиправцевим анатоксином.Кількість доз та схему проведення імунізації призначає лікар, який надає допомогу.

Не нехтуйте своїм здоров’ям!Звертайтесь за медичною допомогою вчасно!Виконуйте настанови лікаря з імунізації!

Пам’ятайте!

Від правильно та своєчасно наданої допомоги може залежати не тільки здоров’я, але й ваше життя !

Міністерство охорони здоров'я запровадило зміни, щодо вакцинації проти COVID-19. Зміни стосуються віку дітей, схеми поєднання видів вакцин та інтервалу між щепленнями.

З настанням осені захворюваність стрімко почала зростати. За минулий тиждень в Черкаській області виявили 1294 підтверджених випадків COVID-19, з яких 201 дитина. Померло 3 інфікованих, до медзакладів госпіталізували 223 пацієнти.

Iмунізація населення безпечними та ефективними вакцинами проти коронавірусної хвороби COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії у подоланні небезпечного захворювання.

Що змінилося

Найперше серед змін, що друга бустерна доза дозволяється всім повнолітнім з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Також наказом зменшили мінімальні терміни між базовим (первинним) курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер бустер можна зробити через 5 місяців після завершення базового курсу. Раніше цей термін складав щонайменше 6 місяців. Окрім того, затверджено нові схеми вакцинації.

yak mozhno kombinuvaty vaktsyny vid COVID-19

Таким чином, інактивовану вакцину CoronoVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин.

Тобто, якщо людина отримала базовий курс вакциною Comirnaty, Moderna чи будь-якою іншою вакциною, вона може отримати бустерне щеплення (як перше, так і друге) вакциною CoronoVac.

 yak mozhno kombinuvaty vaktsyny vid COVID-19

Остання важлива зміна – дозвіл вакцинації дітей віком 5-11 років проти COVID-19. Щеплення здійснюватимуть вакциною Comirnaty (Pfizer). Для вакцинації дітей віком 5-11 років обов’язково повинна бути інформована згода батьків або опікунів. Раніше в Україні була дозволена вакцинація дітей віком від 12 років.

Проте, Україна наразі очікує на відповідну вакцину, адже щеплення дітей віком 5-11 років передбачає інше дозування, ніж для дітей, які старше 12 років, та дорослих. Найближчим часом ця вакцина буде доступна в Україні.

Що фактично маємо наразі:

  • Дорослі люди від 18 років повинні отримати базовий курс щеплень проти COVID-19 однією дозою вакцини Janssen або двома дозами вакцин CoronaVac чи Pfizer.
  • Через 5 місяців після первинного курсу всім людям, старшим за 18 років, слід зробити перше бустерне щеплення.
  • Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення.

Наразі в Черкаській області доступні вакцини CoronaVac, Janssen та Pfizer (Комірнаті).

Проведення щеплень в області забезпечують 83 щеплювальні пункти,11 центрів вакцинації та 15 мобільних бригад. Рекомендації по проведенню щеплень (базових, додаткових, ревакцинальних), інтервалах та вакцинах надають лікарі загальної практики сімейної медицини, лікарі-імунологи та лікарі-педіатри.

 otrymano-avtomobil-refryzherator-dlia-transportuvannia-vaktsyn

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України» отримала від дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) автомобіль-рефрижератор для транспортування вакцин у Черкаській області.

Як зазначає керівник ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» Володимир Папач: «Імунопрофілактика є одним з найбільш ефективних засобів попередження інфекційних хвороб. Завдячуючи тривалій масовій імунізації населення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту та інших інфекцій, досягнуто суттєве зниження захворюваності та зменшення кількості летальних випадків. Невід'ємною складовою ефективної вакцинації є дотримання вимог транспортування та зберігання імунобіологічних препаратів. Виконання умов “холодового ланцюга” дозволить удосконалити безперебійну доставку вакцин у кожний заклад охорони здоров’я області та забезпечити своєчасне виконання щеплень згідно Календаря».

Детальніше...

Одним із провідних факторів продуктивного навчання та ефективного засвоєння знань є здоров’я, як учнів, так і вчителів.

Будь-яка дитина перед зарахуванням до школи повинна пройти комплексний медичний огляд, включаючи вузьких спеціалістів.

Перед зарахуванням батьки мають надати медичному працівнику школи дві довідки:

  • форма № 086–1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду»;
  • форма № 063/о «Карта профілактичних щеплень».

Порядок проведення обов’язкових профілактичних щеплень та їхні оптимальні строки закріплені Національним календарем профілактичних щеплень.

Діти, які переходять до наступного навчального класу, обов’язково мають проходити медичний профілактичний огляд у свого сімейного лікаря або педіатра раз на рік до досягнення повноліття. Робити це можна незалежно від дати початку навчального року.

Вагомою складовою індивідуального та громадського здоров’я є вакцинопрофілактика. Багато інфекційних захворювань можна попередити шляхом проведення профілактичних щеплень. Особливу актуальність це питання набуває під час війни, коли ризик виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань суттєво зростає.

Відповідно до Національного календаря в Україні обов’язковими є щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу. Діти, які не пройшли щеплення згідно календаря не можуть бути допущені до навчального закладу.

Не повинні нехтувати своїм здоров’я і вчителі. Вони мають проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні медичні огляди.

Обов'язковий профілактичний медичний огляд передбачає:

  • загальне обстеження лікарями-спеціалістами (терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог та інші (за потреби); 
  • лабораторне обстеження;
  • функціональне обстеження.

Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов'язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюються від роботи.

Сьогодні профілактичні медичні огляди та вакцинація є одними із найбільш ефективних способів зберегти своє здоров’я та здоров’я оточуючих, попередити та своєчасно виявити захворювання.

Сьогодні вся країна продовжує своє життя в умовах пандемії COVID-19. Тому проведення профілактичних щеплень проти COVID-19 не втрачає своєї актуальності.

Мешканці м. Черкас та Черкаської області можуть безкоштовно зробити щеплення проти COVID-19 наступними вакцинами: CoronaVac та Janssen. У вересні очікується надходження вакцини Comirnaty(Pfizer).

Для первинного курсу вакцинації від коронавірусу всі особи віком від 18 років мають отримати дві дози вакцин Comirnaty(Pfizer) або CoronaVac, або одну дозу вакцини Janssen.

Бустерне щеплення можуть зробити всі люди віком від 18 років, які отримали базовий курс вакцинації понад шість місяців тому. Для бустерної дози може бути використана будь-яка вакцина проти COVID-19, яка є в наявності.

Також в Україні дозволено введення другої бустерної дози проти COVID-19, яка проводиться щонайменше через чотири місяці після першої дози всім особам віком від 60 років, а також особам 18-59 років із хронічними захворюваннями.

На території України дозволено щеплення дітей від COVID-19 з 12 років. Діти можуть щепитися від COVID-19 двома дозами вакцини Comirnaty(Pfizer).

Перед вакцинацією не потрібно робити жодних додаткових медичних оглядів та досліджень.

Для отримання щеплень проти COVID-19 необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який надасть консультацію, повну інформацію про вакцини та організує проведення профілактичних щеплень.

busternaya-doza-vaktsiny

 

 

 

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.07.2022 № 1249 «Про введення в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров'я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 01 липня 2022 року» та позиції НТГЕІ 16-06/2022 згідно з протокольним рішенням НТГЕІ від 16.06.2022 рекомендовано введення другої бустерної дози мРНК вакциною з інтервалом щонайменше 4 місяці від першої бустерної дози для наступних груп ociб:

   - особи віком понад 60 років;

   - особи, які проживають у закладах догляду за літніми людьми, та особи з інвалідністю; особи з iмуносупресією

   - особи віком 18-59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік наведений у Таблиці до Позиції);

   - особи віком 18-59 років із значними або складними потребами в галузі охорони здоров'я, або численними супутніми захворюваннями, які підвищують ризик важкого COVlD- 19.


Тобто наразі вакцинація другою бустерною (ревакцинальною) дозою здійснюється виключно за медичними показаннями за рішенням лікаря. Про можливість вакцинації бажаючих осіб з інших цільових груп та/або пацієнтів, у яких наближається термін допустимий для проведення такого щеплення - буде проінформовано МОЗ додатково (після ухвалення такого рішення).


Нагадуємо, що для підтвердження даних про вакцинацію проти COVID-19 людина може отримати цифровий COVID-сертифікат через мобільний застосунок чи Портал Дія або паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію або профілактику (далі - Міжнародне свідоцтво).


Про технічну можливість отримання цифрового COVID-сертифіката після введення другої бустерної дози буде повідомлено через офіційні канали комунікації.