Матеріали для населення

Відповіді на деякі запитання про кір

Друк
PDF

 1 vakcina shche kir

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб відповідають на найпоширеніші запитання щодо кору.

Детальніше...

Кір та його профілактика: як захистити себе і своїх дітей

Друк
PDF

 vakc kor

Кір— це одне з найбільш заразних вірусних захворювань, яке дуже швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

До початку масової імунізації (1965—1967 років) у світі щороку реєструвалося за різними даними від 130 млн. випадків кору і 8 млн. смертей, кожні 2-3 роки відбувалися епідемії. Останній спалах кору в Україні був зареєстрований протягом 2017—2019 років, під час якого захворіли 115 тисяч українців, 41 людина померла, серед жертв – 25 дітей. Сьогодні, на жаль, це захворювання не втрачає своєї актуальності, особливо під час війни на території нашої держави.

Єдине джерело інфекції — це хвора людина. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Основними симптомами захворювання є підвищення температури, нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами.

Детальніше...

 vakc covid 19

Сьогодні у країні продовжується пандемія COVID-19. Майже 10% хворих – це діти. Найбільш ефективний засіб запобігти цьому захворюванню – вакцинація. Щеплення проводяться дітям від 5 до 17 років.

Детальніше...

 Модифікована вакцина проти коронавірусної інфекції виробництва PFIZER COMIRNATY Original/OmicronBA.1. поставлена в Україну за Глобальною ініціативою COVAX. Багатодозний флакон з сірим ковпачком, містить 6 доз по 0,3 мл. В склад вакцини входять дві основні складові, одна з яких кодує спайковий білок оригінального вірусу SARS-CoV-2, а друга кодує спайковий білок підвиду вірусу Омікрон.

Вакцина належить до мРНК-вакцин і рекомендована до застосування особам віком від 12 років, які раніше пройшли первинний курс вакцинації проти коронавірусної хвороби.Доза вакцини 0,3 мл, призначена для внутрішньом’язового введення, готова до застосування - не вимагає розчинення. Між дозами COMIRNATYOriginal/OmicronBA.1 та останньою попередньою дозою вакцини від COVID-19 має пройти принаймні 3 місяці.

Зберігається вакцина в замороженому стані при температурі від -900С до -600С.Перед застосуванням вакцини упаковку з 10 флаконів розморожують при температурі +20С +80С протягом 6 годин, окремі флакони можна розморожувати при кімнатній температурі (до 300С) протягом 30 хвилин.Розморожені флакони зберігаються і транспортуються при температурі +20С +80С протягом 10 тижнів.Термін придатності після розморожування можна встановити по Акту, який надається разом з документами. При цьому отримувач вакцини повинен оновити термін придатності на зовнішній упаковці, закресливши оригінальний термін придатності.

Перед використанням невідкритий флакон можна зберігати до 12 годин при температурі від +80С до 300С.З розмороженим флаконом можна працювати в умовах кімнатного освітлення. Після розморожування повторно заморожувати вакцину не можна. Протипоказанням до застосування є гіперчутливість до діючої речовини або будь-яких допоміжних складових в імунобіологічному препараті. Особливості застосування обумовлені інструкцією по застосуванню вакцини. За даними виробника ефективність вакцини після першої бустерної дози складає 96%.

Сезонний грип — гостре інфекційне захворювання, викликане типовими вірусами грипу, які зустрічаються серед людей, може протікати у вигляді епідемій чинавіть пандемій. У північній півкулі, до якої належить і територія України, сезон грипу зазвичай припадає на період з жовтня до квітня. Найчастіше захворювання у людей викликають типи А і В. Вірус грипу А характеризується значною антигенною мінливістю, що створює ризик захворювання кожного року і необхідність щорічного оновлення складу вакцин.

Основними проявами захворювання є поява гострого респіраторного синдрому з вираженою інтоксикацією, гарячкою та трахеобронхітом. Найчастішим ускладненням грипу є ураження легень та головного мозку, які можуть за декілька годин чи днів призвести до смерті хворого. Також внаслідок грипу нерідко розвивається серцева недостатність, погіршується перебіг фонових серцевих хвороб. Нерідкими ускладненнями є приєднання бактеріальної інфекції у вигляді бронхіту або пневмонії.

У більшості випадків грип починається гостро.Інкубаційний період триває від 1 до 7 днів (у середньому — 2 дні). Період заразливості від 5 до 10 днів після появи симптомів. Хворі з тяжкими порушеннями імунітету можуть виділяти вірус протягом декількох тижнів або місяців. У клінічному перебігу домінують два основних синдроми: інтоксикаційний і катаральний з ураженням дихальних шляхів. При інтоксикаційному синдромі переважають такі прояви, як озноб, різкий головний біль, ломота в тілі, біль у м’язах і суглобах, біль в очах при русі ними чи при натисканні на них, світлобоязнь, сльозотеча, різка слабкість, млявість, втомлюваність. Катаральний синдром часто відступає на другий план, особливо на початку хвороби. У деяких випадках він взагалі виражений слабко. Проявляється сухістю й відчуттям першіння в горлі, закладеністю носа. Найяскравішою ознакою катарального синдрому є трахеобронхіт, що проявляється відчуттям дертя або болю за грудниною через запальний процес у слизовій оболонці, грубим надсадним кашлем, іноді нападоподібним з незначною кількістю мокротиння.

Для профілактики грипу та розвитку ускладнень після його перенесення, проводиться вакцинація. Протигрипозна вакцина містить, як правило, антигени  тих штамів вірусу грипу, які циркулюють у світі на момент проведення вакцинації цією вакциною.

Вакцинуватися варто одразу після появи вакцини проти грипу для нового сезону. Щорічно склад у вакцинах відрізняється відповідно до тих видів вірусу грипа, поширення яких було зафіксоване протягом поточного року. В Україні вакцини з'являються зазвичай восени, частіше в жовтні. В цьому році очікується наявність вакцин французького та корейського виробництва. Зазвичай вакцини проти грипу продаються в аптеках та купуються за власні кошти громадянами. Вакцинація рекомендована для груп ризику: для дітей з 6 місячного віку, вагітних, людей похилого віку після 60 років, пацієнтам з тяжкими хронічними захворюваннями, військовослужбовцям, медичним працівникам,тощо.

Вакцина проти грипу є найкращим способом захисту людей від грипу та запобігання його поширенню. Вакцинація може також зменшити ступінь тяжкості грипу, якщо людина заразилася штамом, якого вакцина не містила. Потрібно приблизно від двох до чотирьох тижнів після вакцинації для вироблення імунітету. Особливо актуальна вакцинація проти грипу в період пандемії COVID-19, коли можливе одночасне захворювання на грип та COVID-19, що викликає тяжкий перебіг захворювання.

Ротавірусна інфекція та її профілактика

Друк
PDF

Ротавірусна інфекція — інфекційна хвороба вірусного походження, яка супроводжується тяжкою діареєю. Є найчастішою причиною тяжкої діареї у немовлят і маленьких дітей, що нерідко є смертельною.

Майже кожна дитина у світі до досягнення п'яти років заражається ротавірусом принаймні один раз. Дорослі рідко страждають на цю інфекцію. Існує п'ять видів цього вірусу, які називають A, B, C, D та E. Найпоширенішим є ротавірус A — він є причиною понад 90 % випадків заражень людини. Кожен рік ротавірус спричинює мільйони випадків діареї в країнах, що розвиваються, майже 2 млн. з яких приводять до госпіталізації  і приблизно 453 тисячі призводять до смерті дітей віком менше п'яти років. Це близько 40 % усіх госпіталізацій, пов'язаних з діареєю у дітей у віці до п'яти років у всьому світі.

Ротавірус передається через контакт із забрудненими руками, через вживання зараженої ротавірусом їжі чи води, рідше при чханні або кашлі, а також через поверхні, де вірус здатен зберігатися. Найчастіше зараження відбувається взимку та навесні. Вірус легко поширюється серед дитячих колективів (дитячий садок, школа), а іноді й серед дорослих. Основними симптомами ротавірусної інфекції є  блювання, водяниста діарея і підвищення температури тіла до 38˚С. Після зараження дитини вірусом, інкубаційний період до появи симптомів триває близько двох днів. Симптоми часто починаються з блювання, потім змінюється на рясну діарею протягом чотирьох-восьми днів. Зневоднення є найбільш частою причиною смерті при ротавірусній інфекції. Найбільш тяжкі прояви зазвичай виникають у дітей від шести місяців до двох років, літніх людей, і тих, у кого є порушення імунної системи.

Оскільки поліпшення санітарних умов не знижує захворюваність на ротавірусну інфекцію, а рівень госпіталізації залишається високим,основним запобіжним заходом є вакцинація. На світовому ринку дві ротавірусні вакцини проти ротавірусної інфекції вважаються безпечними та ефективними для дітей: Rotarix від GlaxoSmithKline і RotaTeq від Merck & Co. Обидві вони приймаються орально.

Щеплення від ротавірусу надійно захистить дитину від ротавірусної інфекції. Вакцина містить живий ослаблений ротавірус, який не може викликати захворювання у дитини, але викликає в організмі вироблення антитіл проти ротавірусної інфекції та забезпечує надійний захист. Вакцина складається з двох доз. Перша доза вводиться у віці від 1,5 до 3 місяців, друга – від 3 місяців до 4 місяців. Вироблений в результаті вакцинації імунітет до ротавірусу зберігається протягом 3-4 років. В Україні, згідно Календаря профілактичних щеплень, вакцинація проти ротавірусної інфекції відноситься до рекомендованих.