Матеріали для населення

 bcg

Вакцина БЦЖ захищає від туберкульозу. У дітей до року туберкульоз протікає у вигляді генералізованої форми — з ураженням печінки, нирок, кісток. У разі зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, що вражає мозкові оболонки. У цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. Про це інформує ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплень, захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого своєчасно вакцинували.

Діти отримують обовʼязкове щеплення на 3-5 добу життя. Як правило, в усіх дітей, яким зроблено вакцинацію БЦЖ, розвивається місцева реакція. Через 1-6 тижнів на місці щеплення утворюється невелика папула — пляма червоного кольору, яка дещо виступає над поверхнею шкіри. Вона загоюється через кілька тижнів.

Детальніше...

 vakcun protu mening 800

Менінгококи — це бактерії, які спричиняють такі хвороби, як менінгіт, менінгоенцефаліт, менінгококцемію тощо. Менінгіт — запалення оболонки головного та спинного мозку. Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, і близько 10% людей у різний час можуть бути безсимптомними носіями. Без вчасного лікування 50% випадків закінчуються летально.

В Україні наявні вакцини проти чотирьох видів менінгококів із 13, інформують у МОЗ. Наразі зареєстровано три вакцини різних виробників.

Детальніше...

vakc znestrum 

Відповідь коротка: Ні. Виникнення таких ситуацій неможливе.

Медична система розпочала підготовку до можливих відключень світла заздалегідь. Як інформують у МОЗ, регіональні склади зберігання вакцин і більшість центрів первинної медико-санітарної допомоги обладнані генераторами. Усі заклади охорони здоров’я, які займаються вакцинацією, мають чіткий алгоритм дій на випадок знеструмлення, а медики пройшли додаткове навчання і знають, що робити.

Заклади первинної медико-санітарної допомоги, що надають послуги з вакцинації, можуть зберігати вакцини для рутинних щеплень та проти COVID-19 від 1 тижня до 1 місяця. Навіть попри періодичне знеструмлення через терористичні дії російської федерації.

Детальніше...

 shularenko nazarenko

В Україні 2023 року, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, очікується підвищення захворюваності на кір, поліомієліт і ковід. Такі хвилі зростання захворюваності, зокрема на кір, фіксують кожні 6-7 років.

Про це у програмі «У фокусі подій» на ТРК «Ільдана» попередили Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», та Лілія Назаренко, лікар-імунолог дитячий КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня».

Детальніше...

 shularenko 2022-12-09

Донедавна територія України вважалася вільною від поліомієліту. На жаль, ми втратили цей статус. Чому це сталося та чим небезпечна відмова від вакцинації проти поліо – про це у програмі «Актуальна розмова» на телеканалі ВІККА розповіла завідувач відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

За словами Ірини Шуляренко, в Україні активізувалася кампанія з імунізації проти поліомієліту. Форсована імунізація розпочалася через виявлені восени минулого року випадки захворювання дітей на поліо у Рівненській та Закарпатській областях.

Лікар-епідеміолог наголошує, що поліомієліт може спричинити невиліковний параліч та смерть. Так, 17-місячна дівчинка з Рівненщини після перенесеного паралітичного поліомієліту позбавлена можливості вести активний спосіб життя і зможе пересуватися тільки за допомогою милиць.

Детальніше...

ЮНІСЕФ надав Україні вакцини проти туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюка, гепатиту B і ХІБ-інфекції

Друк
PDF

 320968958 721999619281849 8942090017528512503 n 800

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 190 тисяч доз вакцини БЦЖ проти туберкульозу, а також 60 тисяч доз комбінованої вакцини для профілактики кашлюка, дифтерії, правця, гепатиту В та гемофільної інфекції типу b (ХІБ) (з цільноклітинним кашлюковим компонентом).

Україна отримала вакцини безоплатно як гуманітарну допомогу, інформують у МОЗ.

Детальніше...