Матеріали для населення

shepl pnevmokok 

Пневмококова інфекція – захворювання, викликане бактерією Streptococcus pneumoniae.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку від цієї інфекції помирає близько мільйона дітей.

Пневмококова інфекція є однією з найчастіших причин ускладнень та смерті від грипу.

Пневмокок спричиняє багато небезпечних захворювань, серед яких: запалення легень (пневмонія), запалення мозкових оболонок (менінгіт), запалення кісток (остеомієліт), запалення суглобів (артрит), бронхіт, отит і багато інших хвороб.

Пневмокок особливо небезпечний для дітей віком до 5 років, а також для людей літнього віку.

Детальніше...

 gepatut rana

Сьогодні відомо, що вірус гепатиту В (ВГВ) може проникати в організм людини через пошкоджену шкіру та слизові оболонки. Зараження ВГВ відбувається навіть частіше, ніж ВІЛ-іфекцією.

Під час війни екстрена профілактика ВГВ набула особливої актуальності. Велика кількість постраждалих від військової агресії росії як серед військових, так і серед цивільного населення сприяє активному зараженню гепатитом В. Найбільш вразливий до зараження контингент – це військовослужбовці, медики, працівники ДСНС, поліції, а також цивільне населення, яке проживає в зоні проведення бойових дій. Це ті люди, якій мають найбільшу ймовірність контакту з кров’ю через поранення, опіки, переливання крові, надання медичної або домедичної допомоги.

Для того, щоб ефективно захиститися від ВГВ в умовах війни, необхідно провести екстрену імунопрофілактику, особливо якщо контактна особа раніше не була вакцинована.

Детальніше...

Чи можна щеплювати дитину, яка кашляє?

Друк
PDF

kashel shepln

Якщо дитина тільки кашляє, не має високої температури та значного погіршення самопочуття — їй можна робити щеплення. Але якщо кашель є симптомом якогось серйозного захворювання, перед вакцинацією проконсультуйтеся з лікарем. Наявність протипоказань до щеплення визначає лікар індивідуально для кожної дитини. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ України.

Детальніше...

 imun 2023

Сьогодні відділ імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» святкує ювілей – 10 років. За цей час колектив відділу пережив багато подій та впровадив численні зміни.

2 лютого 2013 року був створений відділ імунопрофілактики, який підпорядкувався КЗ «Черкаський обласний центр медичної статистики ЧОР». Основною функцією відділу було впровадження національної політики імунізації населення області. Через 5 років відділ імунопрофілактики перейшов до КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» ЧОР. У 2021 році відділ переведений до ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Керує відділом лікар-епідеміолог Ірина Шуляренко. Питаннями імунопрофілактики у відділі займаються також лікар-епідеміолог Тетяна Гололобова та помічники лікаря-епідеміолога Людмила Гаско, Тетяна Юрченко та Вероніка Гайдаєнко.

Детальніше...

До якого віку можна вакцинуватись проти ротавірусу?

Друк
PDF

 vakc rotavirus

В Україні зареєстровані дві вакцини проти ротавірусної інфекції. Обидві є оральними, тобто мають форму крапель. Про це повідомляє Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ.

Вакцини проти ротавірусної інфекції призначені для маленьких дітей відповідно до інструкції.

Перша передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів.

Інтервал між застосуванням першої і другої дози повинен бути не менше 4 тижнів.

Детальніше...

Чи потрібно вакцинувати дітей проти грипу?

Друк
PDF

 protu grupu

Маленькі діти належать до групи ризику, для якої грип становить найбільшу небезпеку.

Найкраща профілактика цього захворювання – щорічна вакцинація, що посилює здатність організму протистояти вірусам грипу. Дітям щеплення проти грипу можна починати робити з шести місяців.

Якщо дитина до 9 років не була вакцинована і не хворіла на грип, то потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Усім іншим – одна.

Детальніше...