Матеріали для населення

Спростовуємо міфи про вакцинацію проти сказу

Друк
PDF

Щорічно від сказу помирає 30 тисяч осіб в усьому світі. Несвоєчасне звернення за допомогою, нехтування застережними заходами, відмова від щеплень приводить до тяжких наслідків. Загроза захворіти на особливо небезпечну інфекцію виникає через неблагополучну епідеміологічну ситуацію по сказу та міфи, які супроводжують це захворювання.

Міф №1. Сказ переносять тільки собаки.

Вірус сказу вражає всіх теплокровних тварин. Найчастіше сказ реєструється серед диких тварин – це лисиці, вовки, єноти, криси, миші, пацюки. Серед свійських тварин – це собаки, коти, велика рогата худоба, кози. Вірус сказу передається через диких тварин свійським, які наражають на небезпеку людей. Природним резервуаром вірусу сказу – є кажани, які становлять загрозу тваринам і людям.

Детальніше...

28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом

Друк
PDF

Щорічно 28 вересня Всесвіт відзначає день боротьби зі сказом. Цей день покликаний підвищити інформованість населення про наслідки сказу у людини і тварин, з метою попередження смертельного захворювання серед людей.

Сказ – особливо-небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Вживання в їжу м'яса або інших тканин тварин, інфікованих сказом, не є джерелом інфекції для людей.

Детальніше...

Про сертифікати, що підтверджують вакцинацію від СОVID-19

Друк
PDF

СОVID-сертифікат – документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію від СОVID-19, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держави, містить персональні, зокрема медичні, дані власника і передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності власникові.

Детальніше...

Нарада з освітянами міста Черкаси щодо вакцинації від COVID-19

Друк
PDF

Сьомого вересня 2021 року в прес-центрі Черкаської обласної державної адміністрації відбулася нарада з керівниками освітніх закладів міста Черкаси з питань вакцинації працівників учбових закладів від коронавірусної інфекції COVID-19.

Детальніше...

Нарада з освітянами Черкаської області щодо вакцинації від COVID-19

Друк
PDF

Шостого вересня 2021 року відбулася нарада з керівниками освітніх закладів Черкаської області з питань вакцинації працівників учбових закладів від коронавірусної інфекції COVID-19. Під час наради було наголошено на важливості вакцинації, виявлені причини недостатніх темпів імунізації освітян в період нестійкої епідемічної ситуації в області по COVID-19, скоординована робота медиків і освітніх закладів з проведення щеплень.

Детальніше...

Рекомендації щодо проведення щеплень проти COVID-19 дітям віком від 12 років

Друк
PDF

 Міністерство охорони здоров’я України дозволило проводити вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech щеплення дітей віком від 12 років, якщо дитина:

- має високі ризики важкого перебігу та розвитку ускладнень після хвороби на COVID-19 через супутні хвороби та не має протипоказань до вакцинації

- з метою об’єднання сім’ї виїжджає до країни, де для перетину кордону необхідний сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19 або міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Детальніше...