Матеріали для населення

Третя додаткова доза від СOVID-19… Кому?

Друк
PDF

Вакцинація від СOVID-19 захищає від небезпечної хвороби. Особливо вразливі ті особи, які належать до груп ризику – це люди з хронічними захворюваннями, онкологічною патологією, імунодефіцитними станами. Ці пацієнти підлягають пріоритетній вакцинації вакцинальним комплексом, що передбачає введення вакцини за затвердженою інструкцією.

Детальніше...

Пневмококова інфекція та її профілактика

Друк
PDF

У всьому світі пневмококова інфекція — це одна з основних причин смертності серед дітей до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років.

Пневмокок (Streptococcus pneumonia) є збудником інвазійних і неінвазійних пневмококових захворювань. Інвазійні пневмококові захворювання — бактеріемія, сепсис, менінгіт, парапневмонічна емпієма — визначаються виділенням пневмокока зі стерильних рідин організму (ліквор, кров, плевральна, перикардіальна рідини).

Неінвазивні захворювання — пневмонія, бронхіт, гострий середній отит – відбуваються внаслідок запалення слизової оболонки верхніх дихальних шляхів або середнього вуха. Пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.

Детальніше...

Про відтерміновані (нетипові) побічні реакції

Друк
PDF

Питання безпеки вакцин нового типу при проведенні імунізації від гострої респіраторної хвороби COVID-19 турбує як лікарів, так і пацієнтів. За інформацією Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України можлива поява відтермінованих, нетипових реакцій у місці введення вакцини м-РНК типу, переважно після застосування вакцини Moderna. З урахуванням клінічних проявів, що виникали після застосування вакцини, ці реакції отримали назву синдрому «Рука COVID». Вони викликають занепокоєння, як медичних працівників так і осіб, у яких проявлялись ці реакції після щеплення.

Синдром «Рука COVID» пов’язаний з віддаленою алергічною реакцією, що виникає на шкірі у місці ін’єкції або навколо неї. Клінічними проявами його є свербіж, висипка червоного або знебарвленого кольору, різного розміру, набряк, біль, ущільнення.

Детальніше...

Вакцинація проти COVID-19 для вагітних

Друк
PDF

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) надала рекомендації Міністерству охорони здоров’я України, щодо вакцинації проти COVID-19 вагітних. За офіційною заявою НТГЕІ (ПОЗИЦІЯ № 31-05/2021-1 відповідно протокольного рішення від 31.05.2021 №10) вагітність визнається, як стан, при якому існує підвищений ризик тяжкого перебігу COVID-19. Наявні вакцини проти COVID-19 не містять живого мікроорганізму та в дослідженнях на тваринах не було виявлено підвищеного ризику виникнення побічних реакцій та негативного перебігу вагітності. Вивчення безпеки застосування вакцин у вагітних продовжується. Вакцинація вагітних медичних працівників та вагітних з супутніми патологічними станами є пріоритетною в межах діючої Дорожної карти та може бути проведена зважаючи на співвідношення ризику-користі, а саме переважання користі від вакцинації у порівнянні з високим ризиком важкого перебігу COVID-19 у вагітних.

Детальніше...

Тиждень просвітницької роботи

Друк
PDF

З 30 вересня по 8 жовтня 2021 року в Черкаському державному технологічному університеті проведений тиждень просвітницької роботи серед професорсько-викладацького складу та студентської молоді. Основна мета тижня – формування прихильності до вакцинації, в тому числі і проти COVID-19. Тринадцять лекцій, які були прочитані завідувачем відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іриною Шуляренко, пройшли яскраво з великою кількістю відповідей на запитання, які хвилювали викладачів і студентів. Проведення освітньої роботи з питань імунопрофілактики було відмічено Подякою ректорату університету Шуляренко Ірині «За формування прихильності до ковід-вакцинації та партнерську співпрацю».

Щодо міжнародного свідоцтва про вакцинацію

Друк
PDF

Усі українці, які пройшли повний курс імунізації від COVID-19, на підтвердження цього можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та/або згенерувати COVID-сертифікат.

Це можна зробити відразу після отримання другої дози для дводозних антиковідних вакцин та на 14-й день після щеплення однодозною вакциною (наприклад Johnson & Johnson).

svv1

Детальніше...