Матеріали для населення

Інструкція з екстреної профілактики правця

Друк
PDF

У період воєнного стану надзвичайно актуальними є питання збереження здоров’я військовослужбовців та профілактики серед них інфекційних хвороб, зокрема правця. Водночас є великий ризик захворювання на правець і серед цивільного населення.

Екстрена профілактика правця показана у разі:

  •  травм  із   порушенням  цілісності  шкірних  покривів  та слизових оболонок;
  •  відморожень й опіків (термічних,  хімічних, радіаційних) другого, третього та четвертого ступенів;
  •  проникних пошкодженнях шлунково-кишкового тракту;
  •   гангрени або некрозі тканин будь-якого етапу, абсцесах;
  •  укусів тваринами;
  •  пологів поза медичними закладами;
  •  позагоспітальних абортів.

Детальніше...

Відповіді на найпоширеніші звернення громадян щодо вакцинації від COVID-19

Друк
PDF

Вам відмовили у вакцинації проти COVID-19?

а) Через відсутність декларації із сімейним лікарем

Декларація із сімейним лікарем не є обов'язковою для проведення щеплення від COVID-19, її відсутність не є підставою, щоб вам відмовили у вакцинації. Втім, її наявність значно прискорює внесення даних про ваше щеплення до електронної системи охорони здоров'я. Якщо у вас немає декларації із сімейним лікарем, просто візьміть із собою на щеплення паспорт та індивідуальний податковий номер.

б) Через те, що попереднє щеплення зроблене в іншому закладі

Отримати наступну дозу вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації в будь-якому куточку України, незалежно від того, де ви робили перше щеплення. Переглянути актуальний перелік пунктів щеплення і центрів масової вакцинації та обрати найближчий можна за посиланням vaccination.covid19.gov.ua/list

в) Через відсутність конкретної вакцини

Відсутність конкретної вакцини не може бути причиною відмови у щепленні. Комбінування вакцин проти COVID-19 є цілком безпечним та ефективним. Якщо конкретна вакцина наразі недоступна, або на першу дозу у вас сталася важка реакція, можливе використання вакцин різного типу для першої, другої та наступних доз та введення за такими схемами:

    • Інактивовані вакцини (CoronaVac/Sinovac) + векторні (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna)
    • Векторні вакцини (AstraZeneca) + мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna)
    • мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + векторні вакцини (AstraZeneca)

г) Через необхідність відкрити новий флакон

Кожна вакцина проти COVID-19 містить визначену кількість доз, яка розрахована на певну кількість людей. У кожному флаконі вакцини Moderna – 10 доз для первинної серії, 20 доз для бустеру. Кожен флакон AstraZeneca (Covishield) містить 10 доз вакцини. Вакцину Comirnaty/Pfizer перед введенням необхідно розвести. Після розведення флакон цієї вакцини містить 6 доз. Вакцина СoronaVac – однодозна.

Якщо всю вакцину з відкритого флакону не використали в дозволений термін, залишкові дози утилізують.

Щоб усі верстви населення по всій країні могли своєчасно та зручно щепитися, Міністерство охорони здоров’я повідомило керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державної адміністрації, що якщо під час щеплення вакциною Moderna немає 10 осіб, аби використати повний флакон, допускається вакцинація мінімум 6 осіб з одного флакону. Тож охочі щепитись можуть це зробити, навіть якщо є ризик того, що може залишитися кілька невикористаних доз.

Можливо, вам відмовили у вакцинації через недостатню кількість охочих вакцинуватися у якомусь центрі вакцинації чи пункті щеплення, аби запобігти утилізації. У такому випадку:

  1. Ви можете вакцинуватися вакциною СoronaVac від Sinovac Biotech, яка містить 1 дозу у флаконі.
  2. Ви можете залишити свої дані, щоб вас внесли в списки охочих вакцинуватися конкретною вакциною. Коли набереться достатня кількість людей – вам повідомлять та запросять на вакцинацію.
  3. Аби не чекати – ви можете вакцинуватися будь-якою іншою доступною вакциною проти COVID-19. Міксування вакцин дозволене і є цілком безпечним. Воно проводиться за наступною схемою:
    • Інактивовані вакцини (CoronaVac/Sinovac) + векторні (AstraZeneca) або мРНК (Pfizer, Moderna)
    • Векторні вакцини (AstraZeneca) + мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna)
    • мРНК-вакцини (Pfizer, Moderna) + векторні вакцини (AstraZeneca).

Наголошуємо, що найважливішим є те, щоб кожний українець отримав захист від коронавірусної хвороби – вакцину!

Детальніше...

Захистіть дітей від 10 інфекційних хвороб!

Друк
PDF

В Україні дітей вакцинують відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. Це – документ, який встановлює перелік обов'язкових профілактичних щеплень, визначає необхідну кількість доз та оптимальні строки їх введення для найефективнішого захисту дітей від інфекційних хвороб. 

Складання подібних календарів – це міжнародна практика. Різні країни мають свій національний календар щеплень, який враховує місцеві епідемічні особливості та економічні можливості. В Україні до Календаря внесені щеплення проти десяти інфекційних захворювань: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи і епідемічного паротиту (“свинки”). 

Вакцини для щеплень з Національного календаря держава закуповує власним коштом. Їх можна отримати та зробити безоплатно у педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. Деякі вакцини є однокомпонентними (захищають від одного захворювання), інші – багатокомпонентними (захищають від двох чи більше захворювань одночасно). Всі вакцини, зареєстровані в Україні, є якісними, ефективними та безпечними.

Якщо так трапилося, що ви пропустили дозу щеплення, не варто панікувати. Пропуск вакцинації не означає, що треба розпочинати серію щеплень спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше. Незалежно від того, скільки минуло часу, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра. 

Вакцинація — одна з головних складових громадського здоров’я. Щороку щеплення рятують 2—3 мільйони дитячих життів у всьому світі. Нещеплені ж діти ризикують інфікуватися, тяжко хворіти, а деколи й померти від наслідків хвороб. 

Детальніше...

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років

Друк
PDF

Незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через шість місяців після другої.

Такі рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) від 23.12.2021 були ухвалені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2976 від 31 грудня 2021 року.

Детальніше...

В Україні вже запровадили додаткову та бустерну дозу вакцин від COVID-19.

Друк
PDF

Яка між ними різниця, хто може отримати додаткову, а хто бустерну дозу, чи впливатимуть вони на термін дії COVID-сертифіката, читайте в нашій інфографіці.

Детальніше...

Вакциновані – захищені!

Друк
PDF

МОЗ разом з Товариством Червоного Хреста України запустили всеукраїнську кампанію «Україна вакцинується». В ролику відомі люди регіону розповідають про свій досвід та мотивацію вакцинації від COVID-19.

Посилання для перегляду відео.