Матеріали для населення

Що таке дифтерія та як від неї уберегтися

Друк
PDF

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Характеризується місцевим запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Причини дифтерії.

Збудником є дифтерійна паличка, яка виробляє токсичну речовину, стійку до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб. Токсин, який виділяє паличка, швидко гине під час нагрівання (+60 °С ), а також внаслідок дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання (від моменту проникнення збудника до початку симптомів) – від 3 до 10 днів.

Джерело інфекції – хвора людина чи носій збудника дифтерії. Інфекція передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). 

Форми захворювання.

Дифтерія носа: гнійні виділення з носа, незначне поширення фібринозних плівок (в основному перетинка носа).

Дифтерія глотки: неприємний запах з рота, біль у горлі, труднощі під час ковтання, слинотеча, збільшені болючі регіональні лімфатичні вузли, у тяжких випадках – масивний набряк м’яких тканин шиї. У пацієнтів з обструкцією дихальних шляхів – участь допоміжних дихальних м’язів, інколи ціаноз (синюшність). Фібринозні плівки, спочатку білі, потім сіро-коричневі, з’являються впродовж 2–3 днів, укривають піднебінні мигдалики, задню стінку глотки, м’яке піднебіння; слизова оболонка глотки незначно набрякла.

Дифтерія гортані і трахеї: набряк слизової оболонки спричиняють звуження просвіту дихальних шляхів. Симптоми: захриплість, втрата голосу, дзвінкий «гавкітливий» кашель, задишка.

Дифтерія шкіри: ранева інфекція; хронічна виразка, яка не гоїться, вкрита брудно-сірим налетом або заповнена некротичними масами, зрідка – симптоми системної дії токсину.

Детальніше...

Як встановити вакцинальний статус особи

Друк
PDF

Міністерство охорони здоров’я України надало «Рекомендації щодо отримання даних вакцинального статусу особи, яка є внутрішньо переміщеною особою в Україні, або яка виїхала за кордон, у зв’язку з російською збройною агресією проти України». Для підтвердження статусу щеплень використовуються записи в первинній обліковій документації:

  • «Історія розвитку дитини»(форма№112/о);

  • « Карта профілактичних щеплень» (форма № 63/о);

  • « Медична карта амбулаторного хворого» (форма № 025/о);

  • медичні записи щодо щеплень в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);

  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію;

  • Довідка про проведені щеплення;

  • Інша медична документація,що містить відомості про проведені щеплення.

      У разі відсутності документального підтвердження вакцинального статусу особи, яка є внутрішньо переміщеною особою в Україні,або яка виїхала за кордон,у зв’язку з російською збройною агресією проти України, курс щеплень вважається таким, що відсутній.

Детальніше...

24 березня - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Друк
PDF

Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Туберкульоз (або ТБ – скорочення від туберкульозна бактерія) – поширене й іноді смертельне хронічне інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Воєнні дії, масова міграція населення, порушення санітарно-гігієнічного режиму сприяють розповсюдженню соціальної хвороби . Найуразливішими контингентами по захворюваності на туберкульоз є діти перших років життя. Одним із найдієвіших заходів по профілактиці туберкульозу є вакцинація. Щепленню підлягають усі новонароджені, що не мають до цього протипоказань. Вакцинація проводиться на 3-5-у добу життя дитини. Для щеплень застосовується жива вакцина – БЦЖ. Введення вакцини проводиться внутрішньо шкірно у відповідній до віку дозі. На місті введення вакцини після специфічної реакції з’являється рубчик. Дітям, які не отримали щеплення в пологовому стаціонарі, необхідно провести щеплення якомога скоріше. Особливістю введення вакцини БЦЖ після 2 місячного віку дитини - це проведення щеплення після від’ємної проби Манту.

Детальніше...

В умовах війни дорослим вкрай необхідно ревакцинація від правця

Друк
PDF

Військові умови із обмеженим доступом до проточної води і засобів гігієни, а також із підвищеним ризиком поранень є ідеальним середовищем для виникнення правця. Це – інфекційна хвороба, яку викликають бактерії Clostridium tetani. Вони живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. 

Від людини до людини це захворювання не передається. Інфікування правцем може відбуватися при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. 

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Смертність від нього сягає 70%. Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — щеплення.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, імунізація від правця (а з ним – і від дифтерії у складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Утім імунітет не зберігається на все життя. Тому необхідна ревакцинація у 26, 36, 46, 56, 66 і далі – кожні десять років. Вчасна ревакцинація є вкрай важливою. Водночас лише 45,4% зробили її упродовж 2021 року.

Детальніше...

Деякі питання застосування вакцин для профілактики правця

Друк
PDF

Правець – інфекційне захворювання з високими ризиками летальності.У світі щорічно від правця помирає понад 160 тисяч осіб. Для профілактики захворювань на правець використовуються наступні вакцини

-  АКДП- вакцина для профілактики кашлюка, дифтерії і правця. Комбінована вакцина застосовується для планових щеплень дітей у віці 2,4,6,18 місяців за Календарем.

-  АДП- вакцина для профілактики дифтерії і правця. Комбінована вакцина застосовується для щеплень дітей за Календарем у віці 6 років.

-  АДП-м – вакцина для профілактики дифтерії і правця зі зменшеним вмістом антигену застосовується дітям планово у віці 16 років, а надалі кожні 10 років.

Дитина, яка має повний курс щеплень захищена від правця. Якщо з якихось причин дитина не отримала щеплення у віці до 6років 11 місяців 29 днів їй призначається індивідуальний курс, який передбачає три щеплення АКДП з інтервалом після кожного в місяць і ревакцинацією через 6 місяців. Діти старше 7 років , які не мають щеплень від правця щеплюються вакциною АДП-м триразово з інтервалом в між 1 і 2 щепленням місяць і 6 місяців між 2 і 3 щепленням. Якщо дитина пропустила одне із обов’язкових щеплень не потрібно розпочинати курс спочатку, незалежно скільки часу минуло від останньої ін’єкції. Необхідно надолужити ті ін’єкції, яких не вистачає з дотриманням мінімальних інтервалів.

Детальніше...

Чому варто дотримуватися графіку щеплень в умовах воєнних дій

Друк
PDF

Подбайте про захист вашої дитини від інфекційних захворювань

Великі скупчення людей, обмежений доступ до чистої води та умов для дотримання правил особистої гігієни спричиняють  швидке розповсюдження інфекційних захворювань серед дітей та дорослих. У деяких західних областях нижчий рівень рутинних щеплень, ніж в Україні загалом. Наприкінці 2021 року був зафіксований спалах поліомієліту із підтвердженими випадками паралічу у Закарпатській та Рівненській областях.

Саме тому кожна невакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці.

Детальніше...