Матеріали для населення

Багато людей вимушено змінюють місце проживання та знаходяться в умовах, де ризик поширення інфекційних хвороб збільшується. Через це важливо знати симптоми цих захворювань, куди звертатися у разі їхнього виникнення, і головне — як захистити себе та своїх дітей від цих захворювань. При компактному проживанні населення такі інфекційні захворювання як кір, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та COVID-19 є особливо небезпечними.

Ознайомитися та завантажити інфографіку за посиланням.

1 червня в Україні відзначається Міжнародний день захисту дітей

Друк
PDF

1 червня в Україні відзначається Міжнародний день захисту дітей, який також називають День дітей або Дитячий день. День запроваджений з метою привернення уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров'я дитини.

В 2022 році цей день має особливе значення, тому що повномасштабна російська війна проти України заточила проблеми збереження життя і здоров’я дітей. Зруйнована інфраструктура, масова міграція, відсутність води, незадовільні умови проживання, харчування, неможливість дотримання санітарно-гігієнічних вимог, відсутність медичної допомоги  створюють загрозу виникнення інфекційних хвороб серед дітей та їх батьків. В цей час захист дітей набуває особливого значення.

Права дітей в нашій країні захищені нормами Законів України “Про охорону дитинства”, “Про попередження насильства у сім’ї”, “Про освіту”, Конвенцією про права дитини. Кожна дитина в Україні має право на захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку.

Право дитини на здоровий спосіб життя та запобігання інфекційним хворобам – пріоритетні напрямки сучасного суспільства, і наша держава докладає певних зусиль для подолання перешкод в цьому напрямку.

Найдієвішим способом боротьби за дитяче здоров’я є імунопрофілактика.

Детальніше...

Вакцинація внутрішньопереміщених осіб

Друк
PDF

Вторгнення російських військ в Україну 24.02.2022 спричинило в Україні масову міграцію населення, яке вимушене було покинути свої території у зв’язку з активними бойовими діями, розрухою житла, відсутністю умов проживання. Внутрішньопереміщені особи вимушені тимчасово розселятися в надані пристосовані приміщення. Масова міграція населення створює додаткові ризики виникнення інфекційних хвороб, особливо в місцях компактного проживання осіб, які вимушені переміщатися від війни. В умовах нестійкої епідеміологічної ситуації з вакцинкерованих інфекцій першочерговою задачею медичних установ є захист населення від інфекційних хвороб. В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Звертаємось до всіх громадян! Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці - виїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, надолужте пропущені щеплення за віком для себе і своїх дітей. Переривання планової вакцинації — відповідно до національного календаря профілактичних щеплень - навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні, адже їх закуповують державним коштом.

Детальніше...

НІХТО НЕ ПОВИНЕН ПОМИРАТИ ВІД ХВОРОБ, ЯКИМ МОЖНА ЗАПОБІГТИ. ОСОБЛИВО ПІД ЧАС ВІЙНИ

Друк
PDF

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Відтоді як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні. 24 квітня 2022 року стартував Всесвітній тиждень імунізації. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.

Через війну росії проти України зараз наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил і тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Тому, аби зменшити навантаження на наших лікарів, кожному важливо уважніше ставитися до свого здоров’я, профілактики хвороб, у тому числі з допомогою щеплень.

Детальніше...

Тиждень імунізації в Україні

Друк
PDF

Щорічно, починаючи з 2005 року, в останній тиждень квітня Україна відмічає Всесвітній, Європейський та Всеукраїнський тиждень імунізації. Мета тижня привернути увагу суспільства всіх країн до імунопрофілактики, як основи здорового способу життя. Щорічно в  тиждень імунізації проводиться інформаційно-комунікаційна робота, яка сприяє підвищенню довіри до вакцинації та усуненню перешкод на шляху до її здійснення.

Підвищення рівня обізнаності про вакцинацію  серед медичних працівників , батьків, вчителів, пересічних громадян дозволить сформувати суспільну думку про користь імунізації  для здоров’я наших людей, дозволить посилити вплив та попередити розповсюдження вакцинкерованих інфекцій.

За оцінкою ВООЗ, щороку завдяки щепленням, у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, і краснуху. Смертність від кору знизилася на 75%. Щорічна смертність новонароджених від правця знизилася у понад 13 разів. Є практичні успіхи імунопрофілактики в подоланні пандемії коронавірусної  інфекції.

Детальніше...

Дифтерія повернулася

Друк
PDF

За інформацією розміщеною на сайті суспільне новини ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на території Чортківського району Тернопільської області зареєстровано випадок дифтерії у 29 річної особи, яка приїхала зі східного регіону України. Встановлено, що жінка хворіла 2 тижні і самостійно звернулась за медичною допомогою. Вона мала понад 70 контактів. На даний момент стан пацієнтки стабілізований, вона проходить лікування. В осередку проведені всі протиепідемічні заходи. На разі контактні особи отримують антибіотикотерапію та щеплення від дифтерії за епідеміологічними показаннями.

Детальніше...