Науково-практична робота

Полімерні матеріали для пакування продуктів харчування

Друк

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо характеристики полімерних матеріалів для пакування продуктів харчування.

За даними літератури, у сучасному світі, важко уявити харчову промисловість без використання різноманітного пакування. На сьогодні пакування для харчових продуктів представлено великою групою матеріалів, виготовлених за новими технологіями на сучасному рівні.

Це картони, папір, полімерні матеріали (поліолефіни, полістирол, поліамід, полікарбонат, поліетилен-терефталат), біополімери, скло, дерево, алюмінієва фольга, жерсть та ін.

Полімерні матеріали останнім часом посідають перше місце серед інших матеріалів, їхнє використання зростає зі швидкістю 8% на рік. Це пов’язане з тим, що мають дуже широкий діапазон властивостей: вони застосовуються для виготовлення, пакування, тари, посуду, столового приладдя, зберігання, перевезення, реалізації та використання харчових продуктів у складі технологічного обладнання, приборів і пристроїв.

Все це дозволяє економити традиційні натуральні матеріали, такі як папір, дерево, метал, скло. При цьому з’являються нові можливості подовження термінів зберігання і зниження втрат харчових продуктів, а також забезпечення більш високих споживчих властивостей упакованої продукції та створення нових зразків кухонних і столових приладів.

Детальніше...

Хімічні шкідливі та небезпечні чинники виробничого середовища

Друк

Хімічні шкідливі та небезпечні чинники виробничого середовища та їх вплив на стан здоров’я медичних і фармацевтичних працівників

Праця більшості медичних працівників проходить у контакті з різноманітними хімічними речовинами. Багато з них є небезпечними для людини.

У приміщеннях лікувально-профілактичних закладів (надалі ЛПЗ), як правило, не буває постійних концентрацій шкідливих хімічних речовин в повітрі робочої зони. Вони можугь коливатися від нуля до рівнів, що перевищують ГДК, поступово наростаючи при виконанні тих або інших маніпуляцій і знижуючись після їх завершення. Такий характер дії хімічних речовин має назву ітермітуючої і вимагає частої переадаптації.

Істотною особливістю дії хімічних речовин на медичних працівників є їх комплексний (одна і та ж хімічна сполука потрапляєв організм різними шляхами, наприклад, інгаляційно і через шкіру) і комбінований (дія декількох хімічних речовин одночасно або по­слідовно при одному і тому ж шляху надходження) характер.

Детальніше...

Особливості та безпечне застосування поверхнево активних речовин миття посуду.

Друк

Особливості та безпечне застосування поверхнево активних речовин миття посуду.

ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України

Бондаренко Ю.Г.

Вступ. Побутова хімія займає важливе місце в нашому житті - миття посуду і підлоги, прання і прибирання квартири, освіжувачі повітря тощо. З екрану телевізора, в магазинах, при спілкуванні зі знайомими ми часто чуємо, який засіб краще справляється під час прибирання квартири і який краще купувати. Проте дуже мало інформації ми чуємо про склад побутової хімії, про якість цих засобів, не знаємо, як впливає побутова хімія на нас і наших близьких,90% пральних та миючих засобів, якими користуються українці, виготовлено на основі фосфатів, хлору, цеолітів, аніонних ПАР (поверхнево-активних речовин), продуктів нафтопереробки та ін.

Детальніше...

Еколого-гігієнічна оцінка сумарного надходження нітратів в організм людини

Друк

Еколого-гігієнічна оцінка сумарного надходження нітратів питної води та продуктів харчування рослинного походження в організм людини в Черкаській області за 2019 рік

Бондаренко Ю.Г.

ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України»

м. Черкаси

Нітрати (солі азотної кислоти) широко розповсюджені в природі речовини. Вони містяться в грунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну в організмі людини та тварини. Таке широке розповсюдження нітратів в оточуючому людину середовищі неминуче обумовлює постійний контакт населення з ними. Порівняно недавно люди зазнавали впливу нітратів тільки у виняткових випадках, наприклад при використанні води, яка формується в геологічних структурах, багатих на селітру. Однак навантаження нітратами на організм людини останнім часом помітно збільшується. Перевищення нітратних навантажень на організм людини може негативно вплинути на стан здоров’я.

Детальніше...

Щодо стану якості води Кременчуцького водосховища

Друк

Причини, негативні наслідки стану якості води Кременчуцького водосховища в зв'язку з масовим розвитком синьо-зелених водоростей та напрямки боротьби з ним

 

Ю.Г. Бондаренко, О.С. Джулай, В.М. Рябовол,

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Особливості епідемічного процесу та організації епіднагляду за грипом та ГРІ у Черкаській області

Друк

Особливості епідемічного процесу та організація епіднагляду за грипом та гострими респіраторними інфекціями у Черкаській області за 2018-2019 роки

О.С. Джулай, Ю.Г. Бондаренко, В.М. Рябовол

Окремі особливості епідемічного процесу та профілактики внутрішньо-лікарняних інфекцій

Друк

27.03.2019.jpgОкремі особливості епідемічного процесу та профілактики внутрішньо-лікарняних інфекцій на сучасному етапі з досвіду роботи

О.С. Джулай, Ю.Г. Бондаренко, В.М. Рябовол

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»

м. Черкаси

На сучасному етапі розвитку медичної науки і практики проблема внутрішньо-лікарняних інфекцій (ВЛІ) набула надзвичайної актуальності, в зв’язку з їх негативним впливом на перебіг соматичних захворювань та економічними збитками. ВЛІ в окремих ситуаціях призводять до смертельних наслідків, а у випадках порівняно сприятливого перебігу продовжують термін перебування пацієнта у стаціонарі. За даними наукових досліджень та ВООЗ ВЛІ складають біля 10% інфекційної захворюваності, а питома вага ВЛІ у загальній захворюваності становить 6,7-8,4%. На Україні реєструється лише 3-4 тис. випадків ВЛІ на рік, що свідчить про відсутність або брак відвертості, об’єктивності та конструктивності - ВЛІ просто не реєструють.

Детальніше...

Епідеміологічна оцінка впливу нітратів питної води децентралізованих джерел водопостачання

Друк

Епідеміологічна оцінка впливу нітратів питної води децентралізованих джерел водопостачання на здоров’я дітей раннього віку

Бондаренко Ю.Г., Джулай О.С., Рябовол В.М., Нікітюк С.С.

image001.jpgВ даний час проблема нітратів за своїми масштабами та наслідками вийшла на глобальний рівень.

Вона полягає в тотальному забрудненні ними біосфери, що призводить до порушення біологічної рівноваги у біоценозах, насамперед антропогенних, негативному впливу їх на організм людини, особливо дітей раннього віку та сільськогосподарських тварин, погіршенні якості рослинних сільськогосподарських продуктів та води питної, призначеної для споживання людиною. Це обумовлено, насамперед, складністю досягнення екологічного оптимуму при використанні у тваринництві та рослинництві інтенсивних технологій, а також використання для скиду побутових стічних вод в індивідуальних та колективних будівлях всмоктуючих вигрібних ям.

Детальніше...

Особливості епідемічного процесу захворюваності на кір в сучасних умовах

Друк

О.С. Джулай к.м.н.,доцент; Бондаренко Ю.Г. к.м.н., доцент; Кіяниця В.В.; Кара Є.Р.

кір260218.jpgКір являється одним із найпоширеніших інфекційних захворювань і реєструється повсюдно. Абсолютні цифри виявленого кору не завжди відображають об’єктивну картину захворюваності, так як у багатьох країнах реєстрація захворюваності не являється обов’язковою.

Кір – це типова інфекція дихальних шляхів з повітряно-крапельним механізмом передачі. Джерелом збудника інфекції являється хвора на кір людина в продромальний, катаральний періоди та на протязі 3-5 днів періоду висипання. При надзвичайно високому рівні контагіозності реалізація інфекційного та епідемічного процесів здійснюється легко.

Особливості епідемічного процесу захворюваності на кір в сучасних умовах