Вода поверхневих водойм

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І квартал 2018 року

Друк
PDF

поверхневі_водойми05042018.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За І квартал 2018 року із водойм І категорії в м. Черкаси, Черкаському, Звенигородському та Корсунь-Шевченківському районах   досліджено 13 проб води за санітарно-хімічними та 9 – за мікробіологічними показниками. Відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Із водойм ІІ категорії досліджено 61  пробу  річкової води за санітарно - хімічними та 70 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 7 (11,5%) проб за санітарно-хімічними
та  11 (15,7 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник
в Золотоніському, Чорнобаївському та Кам’янському районах,
за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички,
колі - фагів) – в Кам’янському та Золотоніському районах.

Результати моніторингу якості води водоймищ висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за січень 2018 року

Друк
PDF

водаводойм12018.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України", що погоджений Черкаською облдержадміністрацією 31.01.2018 р., здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За січень  2018 року з поверхневих водойм досліджено 3 проби води за санітарно-хімічними, 3 – за мікробіологічними та 1 – за паразитологічними показниками. Відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Водночас, Золотоніським міжрайонним відділом ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" 04.02.2018 р. відібрані зразки води р. Золотоношка для санітарно-хімічного та мікробіологічного дослідження після аварії на напірному колекторі системи водовідведення по вул. Шевченка, 153 у м. Золотоноша.

За результатами досліджень річкова вода не відповідала вимогам (дод. 11) ДСП 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів» за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Результати моніторингових досліджень з відповідними пропозиціями направлені у Черкаську обласну державну адміністрацію, управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Протоколи досліджень з пропозиціями щодо відповідного реагування направлені Головному управлінню Держпродспоживслужби в Черкаській області

Лабораторний центр продовжує моніторинг забруднення води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 2017 рік

Друк
PDF

10012018вв.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За  12  місяців  2017 року з водойм І категорії досліджено 50 проб води за санітарно-хімічними та  94 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 6 (6,4%) пробах
за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено  526  проб  річкової води за санітарно - хімічними та 668 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 47 (8,9%) проб за санітарно-хімічними
та  155 (23,2 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі - фагів)  – в м. Сміла, Кам’янському, Катеринопільському та Золотоніському районах.

Результати моніторингу доведено до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для застосування відповідних заходів щодо покращення  якості води поверхневих водойм. 

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 11 місяців 2017 року

Друк
PDF

ggyjnjkj.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За  11 місяців  2017 року з  поверхневих водойм  досліджено 555  проб води за санітарно-хімічними,  743 – за мікробіологічними та 520 – за паразитологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 47 (8,5 %) пробах за санітарно-хімічними показниками
та 160 (21,5 %) - за мікробіологічними. За паразитологічними показниками відхилень не виявлено.

Питома вага проб води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник
в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах,
за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички,
колі - фагів)  – в м. Сміла, Кам’янському, Катеринопільському та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг забруднення води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 10 місяців 2017 року

Друк
PDF

Відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За 10 місяців 2017 року з поверхневих водойм досліджено 496 проб води за санітарно-хімічними, 680 – за мікробіологічними та 494 – за паразитологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 45 (9,1%) пробах за санітарно-хімічними показниками та 155 (22,7%) - за мікробіологічними. За паразитологічними показниками відхилень не виявлено.

Лабораторний центр продовжує моніторинг забруднення води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 9 місяців 2017 року

Друк
PDF

вода9міс17.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За  9 місяців  2017 року з водойм І категорії досліджено 42 проби води за санітарно-хімічними та 78 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 6 (7,7%) пробах за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено 437  проб  річкової води за санітарно - хімічними та 561 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 43 (9,8%) проби за санітарно-хімічними та  139 (24,7 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі - фагів)  – в м. Сміла, Кам’янському, Катеринопільському та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг забруднення води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 8 місяців 2017 року

Друк
PDF

13092017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг якості води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж 8 міс. 2017 року із водойм досліджено 398 проб води за санітарно-хімічними, 536 – за мікробіологічними та 355 – за паразитологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 34 (8,5%) проб за санітарно-хімічними та 87 (16,2 %)  -  за мікробіологічними показниками. Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Про результати моніторингу пляжів та місць рекреаційного водокористування населення області

Друк
PDF

Пляж_2017.jpgНа сьогодні в області функціонує 10 пляжів, з них 5 у м.  Черкаси - «Соснівський», «Пушкінський», «Смілянський», «Рів’єра», «Митницький», міські пляжі мм. Чигирин, Ватутіне та Кам’янка, пляжі ДОК «Придніпровський» та ТОВ ДОТ «Чапаєвець» с.Чапаєвка,  Золотоніського району.

 

За поточний період  досліджено 274 проби води за санітарно хімічними, 321 за мікробіологічними та 152 – за  паразитологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 22 (8,3%) проб за санітарно-хімічними (інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) та 36 (11,2%) за мікробіологічними (перевищення індексів лактозопозитивної кишкової палички, колі-фагів) (м.Черкаси, Кам’янський,  Золотоніський, Чигиринський район). Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

 

Лабораторний центр продовжує лабораторні дослідження річкової водиакваторії пляжів.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І півріччя 2017 року

Друк
PDF

водойм_ілл12.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж І півріччя  2017 року із водойм І категорії досліджено 23 проби води за санітарно-хімічними та 59 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 1 (1,7%) пробі за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено 274  проби  річкової води за санітарно - хімічними та 321 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 22 (8,0%) проби за санітарно-хімічними та  36  (11,2 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  із відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі-фагів) – в Кам’янському, Катеринопільському та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг води поверхневих водойм.

Про результати лабораторного моніторингу пляжів та місць рекреаційного водокористування населення

Друк
PDF

пляжі_ілл.jpg

Відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води водойм у місцях рекреаційного водокористування, зокрема, акваторії 10 пляжів, що плануються до відкриття у поточному році (м. Черкаси - пляжі «Соснівський», «Пушкінський», «Смілянський», «Рів’єра», «Митницький», міські пляжі мм. Чигирин, Ватутіне та Кам’янка, пляжі ДОК «Придніпровський» та ТОВ ДОТ «Чапаєвець» с. Благодатне,  Золотоніського району).

За поточний період року досліджено 21 пробу води за санітарно-хімічними та 25 – за мікробіологічними показниками, відхилень від встановлених нормативів  не виявлено.

Лабораторний центр продовжує лабораторні дослідження води водойм у місцях відведених для  рекреаційного використання та купання.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за І квартал 2017 року

Друк
PDF

водойми_ілл.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на об’єктах довкілля ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

Впродовж І кварталу 2017 року із водойм І категорії досліджено 12 проб води за санітарно-хімічними та 44 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 1 пробі за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено 106 проб річкової води за санітарно - хімічними та 89 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 12 (11,3%) проб за санітарно-хімічними 
та  2  (2,3 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  із відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі-фагів) – в Кам’янському  та Золотоніському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг води поверхневих водойм.