Питна вода

Моніторинг якості питної води в області на 28.03.2022 року

Друк

monvodi2

У зв’язку із введенням військового стану в Україніта відповідно до наказу МОЗ України від 24.02.2022 №26-04/5359/22 ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" (далі – Центр) проводиться моніторинг якості та безпечності питної води, яка подається підприємствами питного водопостачання області.

За останній тиждень з 21.03.2022 до 28.03.2022р. досліджено 49 проб питної води за санітарно-хімічними та 56 - за мікробіологічними показниками, відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Центр продовжує моніторинг якості та безпечності питної води, що подається населенню області.

Моніторинг якості питної води в області на 21.03.2022 року

Друк

monvodi2

У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні на відповідно до наказу МОЗ України від 24.02.2022 №26-04/5359/22 ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" (далі – Центр) проводиться моніторинг якості та безпечності питної води на підприємствах питного водопостачання області.

Впродовж останнього тижня досліджено 46 проб питної водиза санітарно-хімічними та 54 - за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів за мікробіологічними показниками (наявність загальних коліформ та кишкової палички) виявлено в мережі питного водопостачання КП «Комунальник» м. Шпола.

Про результати досліджень поінформовано органи місцевої влади та територіальний підрозділ Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Фахівцями Центру внесені пропозиції КП «Комунальник» м. Шпола щодо позапланової очистки і дезінфекції мереж питного водопостачання та повторного проведеннялабораторних досліджень питної води.

Центр продовжує моніторинг якості та безпечності питної води, що подається населенню області.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 11 місяців 2019 року

Друк

вода_питна_09.04.2019.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" за 11 місяців 2019 року із джерел та мереж централізованого водопостачання проведено понад 30 тисяч досліджень питної води за санітарно-хімічними та за мікробіологічними показниками. Гігієнічним вимогам не відповідало 1,1% та 2,7% досліджень відповідно.

Питома вага досліджень питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (перевищення вмісту заліза, марганцю та загальної жорсткості) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Чорнобаївському та Чорнобаївському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Городищенському, Жашківському та Катеринопільському районах.

Із джерел децентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) проведено понад 14 тис. досліджень питної води за санітарно-хімічними показниками та 3 тис. – за мікробіологічними.

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали 5,5% досліджень (перевищення вмісту нітратів, заліза, марганцю та загальної жорсткості) у Кам’янському, Чигиринському та Монастирищенському районах та 7,1% - за мікробіологічними показниками (наявність кишкової палички, ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) у Канівському, Звенигородському та Лисянському районах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за І півріччя 2019 року

Друк

100720197вв.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"
за І квартал  2019 року із джерел та мереж централізованого водопостачання проведено 18 962 дослідження питної води за санітарно-хімічними та 8243 - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало 206 (1,1%) та 208 (2,5%) досліджень відповідно.

Питома вага досліджень питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (перевищення вмісту заліза, марганцю та загальної жорсткості) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Чорнобаївському, Катеринопільському та Жашківському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Городищенському, Жашківському та Драбівському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) проведено 8426 досліджень питної води за санітарно-хімічними показниками та 1851 – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали  565 (6,7%) досліджень (перевищення вмісту нітратів, заліза, марганцю та загальної жорсткості) у Кам’янському, Христинівському та Монастирищенському районах та 134 (7,2%) - за мікробіологічними показниками (наявність кишкової палички, ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) у Канівському, Городищенському та Лисянському районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлювались на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направлялись в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми, Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для відповідного реагування та прийняття управлінських рішень.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за І квартал 2019 року

Друк

вода_питна_09.04.2019.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2019 рік, погодженого облдержадміністрацією 10.01.2019р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за І квартал  2019 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 5734 проби питної води за санітарно-хімічними та 3197 проб - за мікробіологічними показниками.

 Гігієнічним вимогам не відповідало 48 (0,8%) проб за санітарно-хімічними показниками( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза загального, марганцю) та 44 (1,4%) - за мікробіологічними показниками (загальне мікробне число, коліформи).

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками перевищувала середньообласний показник у Золотоніському (4,7%), Смілянському (5,1%) та Уманському (2,6%) районах, за мікробіологічними показниками в Городищенському (10,1%) , Лисянському (3,6%) та Катеринопільському (3,2%) районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 2693 проби питної води за санітарно-хімічними показниками та 632 – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  234 (8,7%) проби (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю) та 32 (5,1%) - за мікробіологічними показниками (загальні коліформи, кишкова паличка).

Вище середніх по області виявлено проб води з відхиленнями за санітарно – хімічними показниками у Кам’янському (15,8%), Уманському (28,3%) та  Монастирищенському (20,0%) районах, за мікробіологічними – Уманському (6,3%), К-Шевченківському (15,8%) та Городищенському (10,0%) районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлювались на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направлялись в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми, Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для відповідного реагування та прийняття управлінських рішень.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 12 місяців 2018 року

Друк

19012018.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 12 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 4519 проб питної води за санітарно-хімічними та 7071 пробу - за мікробіологічними показниками.

 Гігієнічним вимогам не відповідало 359 (7,9%) проби за санітарно-хімічними та 365 (6,0%) - за мікробіологічними.

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками ( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза загального, марганцю) перевищувала середньообласний показник у Золотоніському (28,2%), Звенигородському (19,6%), Жашківському (15,0%) та Уманському (11,2%) районах, за мікробіологічними показниками (загальне мікробне число, коліформи) – в Уманському (20,3%) , Драбівському (18,2%) та Катеринопільському (16,5%) районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 2585 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 2074 – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  869 (33,6%) проб (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю ) та 390 (18,8%) - за мікробіологічними показниками (загальні коліформи, кишкова паличка).

Вище середніх по області виявлено проб води з відхиленнями за санітарно – хімічними показниками у Маньківському (64,9%), Жашківському (56,0%) та  Звенигородському (55,6%) районах, за мікробіологічними – Уманському (37,4%), К-Шевченківському (73,7%) та Кам’янському (38,9%) районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлювались на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направлялись в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми, Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для відповідного реагування та ухвалення управлінських рішень.

Лабораторні дослідження якості питної води включені у План моніторингових досліджень на поточний рік.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 12 місяців 2018 року

Друк

15.01.2019_2.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженогооблдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"
за 12 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 4952 проби питної води за санітарно-хімічними та 6556 проб
- за мікробіологічними показниками.

 Гігієнічним вимогам не відповідало 354 (7,1%) проби за санітарно-хімічними та 365 (5,6%) - за мікробіологічними.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 2901 пробу питної води за санітарно-хімічними показниками та 2353 – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  995 (34,3%) проб та 329 (14,0%) - за мікробіологічними.

Результати моніторингу якості питної води висвітлювались на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направлялись в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми, Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для відповідного реагування та ухвалення управлінських рішень.

Лабораторні дослідження якості питної води включені у План моніторингових досліджень на поточний рік.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 11 місяців 2018 року

Друк

водойми_9_міс.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженогооблдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 11 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 1924 проби питної води за санітарно-хімічними та 2334 проби за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало 108 (5,6%) проб за санітарно-хімічними та 84 (3,6%) проби за мікробіологічними.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 1677 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 743 проби – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  574 (34,2%) проби та 150 (20,2%) - за мікробіологічними.

Результати моніторингу якості питної води висвітлені на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направлені в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

 

Моніторинг якості питної води в області на 11.03.2022 року

Друк

monvodi

У зв’язку із введенням 24.02.2022р. воєнного стану в Україні на та виконання наказу МОЗ України від 24.02.2022 №26-04/5359/22 ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" проводить посилений контроль якості питної води мереж централізованого водопостачання та джерел нецентралізованого водопостачання, в організованих місцях для тимчасового перебування громадян-біженців (центри для біженців) на відповідних адміністративних територіях та в разі аварій на водопровідних спорудах і мережах.

Станом на 11.03.2022 р. досліджено 85 проб питної води за санітарно-хімічними та 92 - за мікробіологічними показниками. Гігієнічним вимогам не відповідало 8  (9,4%) проб за санітарно-хімічними показниками (переважно у джерелах нецентралізованого водопостачання за концентрацією амонію та сухого залишку). За мікробіологічними показниками відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 10 місяців 2018 року

Друк

130917.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженогооблдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" за 10 місяців року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 6402 проби питної води за санітарно-хімічними та 7213 пробза мікробіологічними показниками. Гігієнічним вимогам не відповідало 1103 (17,7%) за санітарно хімічними показниками (Смілянський, Городищенський райони) та 553 (7,6%) проб за мікробіологічними (Смілянський, Уманський, Городищенський, Жашківський райони).

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 3247 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 2103 проби – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  812 (34,9%) проб (м. Сміла, Уманський, Маньківський, Жашківський, Золотоніський райони) та 251 (13,7%) - за мікробіологічними (Уманський, Городищенський, Лисянський та Звенигородський райони).

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 9 місяців 2018 року

Друк

вода_питна_22102018.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженогооблдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 9 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 3883 проби питної води за санітарно-хімічними та 5128 проб за мікробіологічними показниками. Гігієнічним вимогам не відповідало 264 (6,8%) проби за санітарно-хімічними (Смілянський, Уманський, Городищенський райони) та 281 (5,5%) проба за мікробіологічними (Смілянський, Уманський, Городищенський, Жашківський райони).

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 2327 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 1829 проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  812 (34,9%) проб (м. Сміла, Уманський, Маньківський, Жашківський, Золотоніський райони) та 251 (13,7%) - за мікробіологічними (Уманський, Городищенський, Лисянський та Звенигородський райони).

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 8 місяців 2018 року

Друк

водойми_9_міс.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 8 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 1340 проб питної води за санітарно-хімічними та 1708 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало
61 (4,6%) та 50 (2,9%) проб відповідно.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 1172 проби питної води за санітарно-хімічними показниками та 508 проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  419 (35,8%) проб та 115 (22,6%) - за мікробіологічними.

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 7 місяців 2018 року

Друк

voda122017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 7 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 4729проб питної води за санітарно-хімічними та 5082 проби - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало 829 (17,0%) та 347 (6,8%) проб відповідно.                                          

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (перевищення вмісту заліза, марганцю та загальної жорсткості) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському та Жашківському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Городищенському та Драбівському районах.

Зокрема, із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 1069 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 565 проб – за мікробіологічними.

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало 386 (36,1%) проб (перевищення вмісту нітратів, заліза, марганцю та загальної жорсткості) у Золотоніському, Маньківському таМонастирищенському районах та 88 (15,5%) - за мікробіологічними показниками (наявність кишкової палички, ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) у Городищенському та Корсунь - Шевченківському районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 6 місяців 2018 року

Друк

130917.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 6 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 1191 пробу питної води за санітарно-хімічними та 1515 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало 40 (3,4%) та 70 (4,6%) проб відповідно.

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (перевищення вмісту заліза, марганцю та загальної жорсткості) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському та Жашківському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Городищенському та Драбівському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 519 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 565 проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  144 (27,8%) проб (перевищення вмісту нітратів, заліза, марганцю та загальної жорсткості) у Золотоніському, Маньківському та Монастирищенському районах та 65 (11,5%) - за мікробіологічними показниками (наявність кишкової палички, ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) у Городищенському та Корсунь - Шевченківському районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.