Питна вода

Результати моніторингу якості питної води в Черкаській області за період із 27 лютого до 3 березня

Друк

voda krapluna 

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період з 27 лютого до 3 березня 2023 року із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 215 проб  питної води.

Із них встановленим нормативам не відповідали 2 (0,9%) проби води за мікробіологічними (ентерококи, загальні коліформи, кишкова паличка) та одна (0,5%) проба за санітарно-хімічними показниками (амоній) на водогоні Черкаського району.

Детальніше...

pit-vodu-natoschak-kazhdyj-den 1590857981221107970

В області залишається актуальною проблема забезпечення населення якісною та безпечною питною водою.

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період з 20 до 24 лютого 2023 року із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 220 проб питної води.

Із них гігієнічним вимогам не відповідала одна (0,5%) проба води за санітарно-хімічними показниками (амоній, залізо) у водогоні с. Великі Канівці Золотоніського району.

Детальніше...

Результати моніторингу якості питної води в Черкаській області за період із 13 до 17 лютого

Друк

voda stakan 

В області залишається актуальною проблема забезпечення населення якісною та безпечною питною водою, яка подається підприємствами питного водопостачання.

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період з 13 до 17 лютого 2023 року із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 186 проб питної води.

Із них встановленим нормативам не відповідали 3 (1,6%) проби води за санітарно-хімічними показниками (аміак, жорсткість, залізо, нітрати) та 1 (0,5%) проба за мікробіологічними (ентерококи та загальні коліформи) на водогонах Золотоніського та Черкаського районів.

Детальніше...

 water2

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період з 6 до 10 лютого 2023 рокуіз джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 219 проб питної води.

Відхилень від нормативів ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» не виявлено.

Детальніше...

 voda misto

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період з 30 січня до 3 лютого 2023 року із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 191 пробу  питної води.

З них встановленим нормативам не відповідали 3 (1,6%) проби води за мікробіологічними показниками (ентерококи, загальні коліформи) на водогонах Золотоніського та Черкаського районів.

Детальніше...

water-is-poured-into-a-glass 222185-414 

За період із 23 до 27 січня 2023 року Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» в рамках проведення моніторингових досліджень за якістю та безпечністю питної води, що подається населенню, із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 147 проб питної води. Відхилень від нормативів ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" не виявлено.

Детальніше...

Результати моніторингу якості питної води в Черкаській області за період із 16 до 20 січня 2023 року

Друк

water-is-poured-into-a-glass 222185-414 

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) за період із 16 до 20 січня 2023 року із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 187 проб питної води. З них встановленим нормативам не відповідали 2 (1,1%) проби води за мікробіологічними показниками (загальні коліформи) на водогонах Золотоніського району.

Детальніше...

 voda u stakan

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період із 9 до 13 січня 2023 року із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 175 проб питної води. Із них встановленим нормативам не відповідала 1 (0,6%) проба за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками у комунальному водогоні м. Городище.

Детальніше...

pit-vodu-natoschak-kazhdyj-den 1590857981221107970 

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період із 2 до 6 січня 2023 року із джерел централізованого водопостачання відібрано та досліджено 141 пробу питної води. Із них встановленим нормативам не відповідала 1 (0,7%) проба за мікробіологічними показниками (виявлено загальні коліформи у комунальному водогоні м. Городище).

Детальніше...

voda zberig 

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води  Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період із 26 до 30 грудня 2022 року із джерел централізованого водопостачання досліджено 160 проб питної води на відповідність ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною". Із них встановленим нормативам не відповідало 2 (1,3%) проби за мікробіологічними показниками (виявлено загальні коліформи у комунальному водогоні смт. Катеринопіль).

Детальніше...

 voda stakan

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період з 1 до 23 грудня 2022 року із джерел централізованого водопостачання досліджено 662 проби питної води на відповідність ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Із них встановленим нормативам не відповідало 11 (4,3%) проб за санітарно-хімічними показниками та 8 (2,0%) проб за мікробіологічними  показниками.

Детальніше...

voda zberig 

У рамках здійснення лабораторного моніторингу за якістю та безпечністю питної води Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» впродовж 11 місяців 2022 року із джерел централізованого водопостачання проведено майже 37 тисяч досліджень питної води за санітарно-хімічними показниками (за аналогічний період 2021 року проведено близько 21 тис. досліджень). У результаті в 1,3% випадків виявлені відхилення від гігієнічних вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (у 2021 році показник відхилень становив 2,5%).

За мікробіологічними показниками проведено майже 18 тисяч досліджень (за аналогічний період 2021 року – 10 тис.), з них у 1,9% випадків виявлені відхилення від гігієнічних вимог (у 2021 р. – 3,3%).

Із джерел нецентралізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками проведено понад 7 тисяч досліджень питної води та близько 1,5 тисяч досліджень за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлені у 7,2% та 8,2% випадків відповідно, що практично відповідає рівням минулорічних показників.

За результатами досліджень Центром направлені відповідні пропозиції, рекомендації керівникам (власникам) водопостачальних підприємств, соціально значимих об’єктів, органам місцевого самоврядування.

Будь-яких ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із питною водою, на території області не зареєстровано.

Центр продовжує щоденний моніторинг за якістю та безпечністю питної води в області.

monvoda07 

У зв’язку із введенням військового стану в Україні та відповідно до наказу МОЗ України від 24.02.2022 №26-04/5359/22 Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) проводить щоденний моніторинг якості та безпечності питної води, яка подається підприємствами питного водопостачання області.

Впродовж останнього тижня з 27.06.2022 до 01.07.2022. Центром відібрано та досліджено 76 проб питної води за санітарно-хімічними показникам та 72 - за показниками епідемічної безпеки.

Відхилення від нормативів ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" виявлено у 3 (4,2%) пробах (вміст загальних коліформ) у міському водопроводі КП "Водопостачання та водовідведення Звенигородської міської ради" по вул. М.Грушевського,141, м. Звенигородка.

Про результати досліджень поінформовано керівника КП "Водопостачання та водовідведення Звенигородської міської ради", Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, голову Звенигородської міської ради для прийняття відповідних управлінських рішень.

Центр продовжує щоденний моніторинг якості та безпечності питної води, що подається населенню області.

Впродовж 5 місяців 2022 року Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) в рамках проведення постійного моніторингу якості питної води із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 9 684 проби питної води за санітарно-хімічними та 6 444 проби - за мікробіологічними показниками. Гігієнічним нормативам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" не відповідали 112 (1,2%)та 78 (1,2%) проб відповідно.

Найбільша питома вага проб питної води із відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками ( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) зареєстровано на підприємствах питного водопостачання Золотоніського та Черкаського районів, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – Черкаського та Звенигородського районів.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 2030 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 501 пробу – за мікробіологічними.

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали 147 (7,2%) проб (переважно за вмістом нітратів) та 36 (7,2%) - за мікробіологічними показниками (загальне мікробне число, коліформи, кишкова паличка).

Відхилення від гігієнічних вимог у джерелах нецентралізованого водопостачання реєструються майже на всіх на адміністративних територіях області, проте найбільше на територіях об’єднаних територіальних громадах Черкаського та Звенигородського районів.

У зв’язку із введенням військового стану в Україні та відповідно до наказу МОЗ України від 31.03.2022 №554 «Про затвердження Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб у зв’язку із Збройною агресією РФ» Центр здійснює моніторинг якості питної води в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб. Під час моніторингових візитів відібрано і досліджено 32 проби води за санітарно – хімічними та 45 проб - за мікробіологічними. Гігієнічним вимогам не відповідало 4 проби за санітарно-хімічними показниками (перевищення показників загальної жорсткості, нітратів), за мікробіологічними показниками відхилень не виявлено.

Про результати досліджень Центром поінформовано керівників підприємств водопостачання та голів об’єднаних територіальних громад відповідних адміністративних територій .

Центр продовжує моніторинг якості питної води в області.