Інформація для населення

 vpl

Більшість людей з вірусом папіломи людини (ВПЛ) не знають, що вони інфіковані, у них немає жодних симптомів хвороби або проблем зі здоров’ям внаслідок інфікування. Деякі люди розуміють, що у них є ВПЛ, коли з’являються генітальні бородавки, кондиломи тощо. Це основний симптом папіломавірусу у жінок та чоловіків. Жінки можуть дізнатися, що вони заражені ВПЛ, коли отримують результат тесту ПАП (під час скринінгу РШМ). Деякі люди, на жаль, дізнаються про зараження, коли у них виникають серйозніші проблеми, зокрема онкологічні.

Як відомо, від онкогенних типів вірусу папіломи людини наявна вакцина. За останніми даними вона ефективно запобігає хворобам, які викликають ВПЛ. Захист після вакцинації навіть через 12 років залишався високим, без ознак зниження.

Детальніше...

 tuberkulyoz

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків. На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.

Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест  для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування.

Детальніше...

 417508385 451029087248925 303305509012627415 n

На початку березня відзначається День обізнаності про самоушкодження. Його головна мета – привернути увагу до проблеми аутоагресії, сприяти розумінню та співчуттю до людей, які мають прояви такої поведінки, та спонукати їх звертатися за допомогою.

Самоушкоджувальна поведінка (cелфхарм, self-harm) – будь-яка поведінка, під час якої людина завдає собі шкоди, намагаючись впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами.

Важливим також є той факт, що більшість людей, які вчиняють такі дії, не хочуть та не планують завдати собі смертельної шкоди. Однак, не варто недооцінювати небезпеку від таких дій, адже самоушкодження може призвести й до суїцидальної поведінки.

Детальніше...

 01

У Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб під головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря області Володимира Папача відбулася нарада з керівниками відокремлених структурних підрозділів. Під час наради підбили підсумки діяльності Центру в 2023 році та окреслили завдання, на яких слід зосередитись цього року.

Детальніше...

 ozhyrinnia

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням. Наразі у всьому світі ожиріння прийняло форму епідемії. Це глобальна й комплексна проблема громадського здоров’я, яка призводить до скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних захворювань. Зокрема, ожиріння може викликати серцево-судинні захворювання, діабет, щонайменше 12 видів раку, захворювання печінки й органів дихання, а також може впливати на психічне здоров’я.

Детальніше...