Інформація для населення

 autyzm

2 квітня у світі відзначають Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму, цей день запроваджений рішенням Генасаблеї ООН у 2007 році.

Аутизм (розлади аутистичного спектру (РАС) – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

За оцінками ВООЗ, 1 дитина із 160 має якийсь із розладів аутистичного спектру. В Україні з 2008 по 2013 рік за даними МОЗ України захворюваність на розлади зі спектру аутизму зросла в 3,8 разів з 2,4 до 9,1 на 100 000 дитячого населення.

Детальніше...

 pyl

1 квітня 2024 року хвиля тепла із західного Середземномор’я принесла до України аномально високі температури повітря, захопивши ще й пил із Сахари. Через це в низці областей, зокрема і на Черкащині, спостерігається погіршення якості атмосферного повітря. 

Таке метеорологічне явище шкідливе для людей із респіраторними та алергічними захворюваннями, осіб літнього віку та дітей.

Детальніше...

 zolo01

Фахівці відділень епіднагляду за інфекційними та неінфекційними захворюваннями Золотоніського районного відділу Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснили моніторинговий візит до відділення «Центр соціально-психологічної допомоги» Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» у селі Домантове Новодмитрівської територіальної громади.

Метою їхнього візиту було санітарно-епідеміологічне обстеження умов місця постійного проживання 27-ми внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) з проведенням лабораторно-інструментальних досліджень параметрів мікроклімату в приміщеннях та питної води.

Детальніше...

 mg 9954 

У Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб минулого тижня, за участі фахівців Центру, Надії Сисоєнко, доцентки кафедри фундаментальної медицини та студентів навчально-наукового центру «Медичний інститут» ЧНУ відбувся науково-практичний семінар «Роль гігієнічного моніторингу факторів зовнішнього середовища в профілактиці інфекційних та неінфекційних хвороб серед населення». Цей семінар було організовано у межах реалізації Меморандуму про співпрацю між обласним Центром та Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького підписаного цьогоріч.

Реалізація Меморандуму передбачає акумуляцію зусиль з метою сприяння обміну знань і дослідженнями у галузі медицини, розвитку системи громадського здоров’я та наукових ініціатив.

Детальніше...

 likuvannya

Усі послуги з діагностики та лікування туберкульозу в Україні є безоплатними і їх можна отримати у будь-якому регіоні країни. Незалежно від того, чи переїхали ви через війну, чи з інших причин, ви можете звернутися за консультацію та допомогою за новим місцем проживання.

Що робити, якщо необхідно обстежитися на туберкульоз:

Детальніше...