Інформація для населення

  934551 9

22-26 січня триває тиждень поінформованості про радон – невидимий радіоактивний газ. Центр громадського здоров’я розповідає, яку небезпеку він становить та як вберегтися від його негативного впливу.

У природі радон утворюється кількома шляхами, зокрема, під час розпаду урану, який використовують, наприклад, у будівельних матеріалах, а отже, в них також може бути присутній радон.

Радон не має ні кольору, ні запаху і належить до інертних газів, тобто таких, які не вступають у хімічні реакції. Водночас він розчиняється у воді, крові та тканинній рідині. Період його напіврозпаду короткий – лише 3,8 доби.

Детальніше...

  6 1

Вакцинація проти ВПЛ може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом.

* За даними CDC, з 2006 року, коли вакцина була вперше рекомендована, кількість інфікування типами ВПЛ, що спричиняють рак та генітальні бородавки, зменшилися на 88% серед дівчат-підлітків і на 81% серед молодих дорослих жінок.

* Вакцинація проти ВПЛ зменшила кількість передракових станів РШМ у молодих жінок.

* Захист, який забезпечує вакцина проти ВПЛ, триває довго. За спостереженнями, близько 12 років після вакцинації захист від ВПЛ залишався високим, без ознак зниження.

Детальніше...

 420154149 810189981135220 5526224808372682785 n

Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим симптомом якого є напади сухого кашлю.

На початку захворювання кашлюк часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Детальніше...

  25.01

Серцево-судинні захворювання — причина 64% смертей в Україні. Кожен десятий українець, який помирає від серцево-судинних захворювань, є споживачем тютюнових і нікотинових виробів. Тому коли ви бачите на упаковці сигарет попередження «Куріння викликає серцево-судинні захворювання», знайте, що це не просто слова. Це реальність, яка чекає на тих, хто продовжує курити.

Саме через куріння серцево-судинна система перестає нормально функціонувати. Під впливом тютюнового диму клітини крові налипають на стінки судин та утворюють тромби — а це може призвести до стенокардії, інфаркту або інсульту. До того ж куріння підвищує артеріальний тиск і спричиняє артеріальну гіпертензію.

Детальніше...

 dscf2933

За попередній тиждень на Черкащині захворіли майже 4 960 людей на грип і ГРВІ. З них понад 2400 – діти. COVID-19 зареєстровано у 95 жителів регіону. Про це повідомив головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як зауважив лікар, найвищі показники фіксують у Черкаському та Уманському районах.

Детальніше...