Інформація для населення

photo 2024-01-30 16-38-21

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я радон є другою за значущістю причиною розвитку раку легенів у багатьох країнах. Залежно від середнього рівня об'ємної активності радону у повітрі приміщень він викликає до 14% усіх випадків раку легень людини.

Об'єктом впливу радону є бронхо-легенева система, у тому числі клітини епітеліальної тканини стінок легень. При вдиханні радіоактивного аерозолю альфа-частинки осідають у дихальних шляхах та можуть спровокувати розвиток раку.

Детальніше...

20231109 122751 

Як раніше повідомляв головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на Черкащині зареєстрували перший в епідсезоні 2024 року летальний випадок через ускладнення захворювання на грип – помер 19-річний юнак із Черкас.

Для програми «Тема дня» на Українському радіо Черкаси Ольга Мізінова, заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Черкаського обласного ЦКПХ прокоментувала ситуацію щодо інфекцій в регіоні:

«В області триває епідсезон захворюваності на грип, ГРВІ включно з COVID-19. Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб з початку епідсезону (2 жовтня 2023 року) здійснює щотижневий моніторинг захворюваності на ці інфекції. Кількість захворілих на грип та ГРВІ цього року на 16% більша, ніж за аналогічний період минулого року», – розповіла фахівчиня Центру.

Детальніше...

 rivnyanka-vid-hrizuniv-zarazilasya-nebezpechnoyu-i20191030 2661.w695

Від початку року на території області зареєстровано випадок захворювання на лептоспіроз із летальним наслідком.Захворів чоловік віком 59 років, житель Уманського району. Хворий був госпіталізований в інфекційне відділення КНП «Уманська центральна районна лікарня». Діагноз підтверджено лабораторно.

Фахівцями Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб проведено епідеміологічне розслідування із лабораторними методами досліджень з метою встановлення джерела інфекції та шляхів її передачі. За результатами епідрозслідування в осередку захворювання виявлено сліди життєдіяльності мишоподібних гризунів у підсобних приміщеннях, де було встановлено млин і хворий подрібнював зерно.

Детальніше...

 pixabaycom n1dbkz8

За інформацією ДП «Укрвакцина» у 2022 році медичні заклади Черкас отримали в якості гуманітарної допомоги 1 500 доз вакцини «ГАРДАСИЛ» проти вірусу папіломи людини для щеплення дитячого населення. У аптечній мережі області реалізувалася вакцина «ЦЕРВАРИКС» для проведення зазначених щеплень.

Впродовж 10 місяців 2022 року було зроблено 623 щеплення дівчатам-підліткам віком 9-14 років: 608 – медичними закладами міста Черкаси, 14 – медичними закладами міста Умані та Уманського району.

У 2023 році станом на 31 грудня 2023 року було зроблено 1 046 щеплень дівчатам вікової категорії 9-14 років: обласною лікарнею – 40, медичними закладами міста Черкаси та Черкаського району – 926, міста Умань та Уманського району – 75, Золотоніського району – 5.

Детальніше...

  27.01 1

Тютюновий дим містить понад 7000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а майже 70 викликають онкологічні захворювання  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Ці шкідливі речовини сигаретного диму потрапляють у дихальні шляхи та викликають подразнення слизових оболонок, що надалі провокує задишку, утруднення дихання, розвиток запалення легень, бронхіальної астми, хронічного обструктивного захворювання легень і навіть туберкульозу легень.

Детальніше...