Інформація для населення

Важливі поради по виявленню та попередженню ентеробіозу

Друк
PDF

Ентеробіоз зустрічається в усіх кліматично-географічних зонах, але є найбільш поширеним у країнах з помірним кліматом. Рівень поширеності корелює із ступенем санітарної культури населення.

Серед гельмінтозів, що реєструються в області найпоширенішим є ентеробіоз. За 8 місяців поточного року зареєстровано 1161 – 98% захворюваності становлять діти.

Ентеробіоз – антропонозний пероральний контактний гельмінтоз, який характеризується переважно перианальним свербіжем,  кишковими та нервовими розладами.

Детальніше...

До Всесвітнього дня боротьби зі сказом!

Друк
PDF

HOeR6yXKQ0U.jpg28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом.Метою заходів, присвячених цій події, є привернення уваги людства на проблематику розповсюдження цієї небезпечної хвороби, як серед людей, так і тварин.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’ясказ реєструється в 113 країнах світу та входить до першої п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварин. 

Не дивлячись на те, що це захворювання вважається одним із забутих, сказ зустрічається більш ніж у 150 країнах світу і на усіх континентах.

За даними Міністерства охорони здоров`я щорічно в Україні реєструється близько 100- 120 тис. осіб, які звертаються до медичних установ з  приводу укусів тваринами, з них 60 % одержують лікування.

Детальніше...

Лістеріоз - маловідома хвороба.

Друк
PDF

Лістеріоз - це рідкісне інфекційне захворювання, що викликається бактеріями, які можуть жити на овочах, продуктах тваринництва, в грунті, сіні, тощо.

Основним розповсюджувачем збудника є гризуни. Свійські тварини і домашня птиця заражаються лістеріозом через корми та воду. Людина може заразитися при вживанні без належної обробки молочної та м'ясної продукції від хворих тварин, немитих овочів і непридатної для вживання води.

Детальніше...

Профілактика дизентерії

Друк
PDF

Влітку та восени значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Яскравим представником таких захворювань є шигельоз (дизентерія), який , викликається бактеріями роду Shigella та характеризується переважним ураженням відділу товстого кишечника.

Збудники дизентерії – шигели, в даний час представлені чотирма видами (S. dysenteriae, S.flexneri, S. boydii, S. Sonnei).

Різноманітність клінічних форм, наявність летальних випадків лише підтверджують актуальність проблеми захворюваності на шигельоз.     

Детальніше...

Про порядок проведення робіт із профілактичної дезінфекції, дезінсекції та дератизації

Друк
PDF

У  зв’язку із запитами  підприємств, установ, організацій та громадян області державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здорв’я України» (надалі ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України») інформує, що послуги з дезінфекції, дезінсекції та дератизації відносяться до профілактичних дезінфекційних заходів і входять до діючого «Переліку робіт з підвищеною небезпекою» (п. 37), затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005р. № 15, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 232/10512.

Детальніше...