Інформація для населення

Що потрібно знати про опісторхоз

Друк
PDF

Опісторхоз - це зооантропонозний природно-осередковий біогельмінтоз із групи трематодозів із фекально-оральним механізмом передачі паразита, який характеризується хронічним перебігом із переважним ураженням печінки, жовчного міхура, підшлункової залози.

В Україні значні осередки опісторхозу виявлено в басейнах річок Дніпра, Десни, Південного Бугу, Сіверенського Донця, Ворскли. Щорічно в середньому реєструється 350-400 випадків захворювання найбільше у Сумській, Полтавській, Черкаській, Чернігівській областях.

У Черкаській області за останні 5 років зареєстровано 34 випадки захворювань на опісторхоз, за 10 місяців поточного року 4 випадки. Захворюваність серед людей реєструється у Канівському, Золотонішському, Чорнобаївському, Черкаському районах та м. Черкаси.

Детальніше...

Вакцинація проти грипу – це важливо!

Друк
PDF

Всі громадяни можуть придбати вакцини лише за умови наявності в них термоконтейнера з холодоелементами. Тому що зберігання вакцин здійснюється з дотриманням "холодового ланцюга", що забезпечує зберігання первинної якості препаратів.

Вакцини, що зберігались в умовах порушення "холодового ланцюга", не можуть бути використані і підлягають знищенню.

Кожна доза супроводжується інструкцією про застосування вакцин українською мовою, та обов’язково видається касовий чек з датою та годиною продажу.

Детальніше...

Щодо проблеми нітратів у питній воді

Друк
PDF

Що таке нітрати? Нітрати неорганічні, частіше просто нітрати, - безбарвні кристалічні речовини, солі азотної кислоти. Вони утворюються при взаємодії азотної кислоти з відповідними металами, або їх оксидами чи гідроксидами. У воді нітрати добре розчиняються.

Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води нітратами у колодязях та каптажах є порушення їхніми власниками вимог чинного законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, а саме: недотримання зон санітарної охорони (в радіусі 50 метрів розташовують вигреби, дворові вбиральні, купи гною, сміття, які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню нітратами, нітритами, аміаком та іншими хімічними речовинами); не забезпечується захист вказаних джерел від доступу домашніх тварин та птиці, з фекаліями яких у воду можуть потрапляти патогенні мікроорганізми та небезпечні хімічні речовини. Окрім того, на забруднення води може впливати неконтрольоване використання на присадибних ділянках біля джерел водопостачання пестицидів, агрохімікатів, засобів захисту рослин тощо, близькість до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища, кладовища, промислові підприємства тощо).

Детальніше...

Ні - поліомієліту, кору і краснусі!

Друк
PDF

ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 18-19 жовтня 2016 р. в м. Києві, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, проведена робоча конференція щодо інтегрованого нагляду за поліомієлітом, кором і краснухою.

В роботі конференції взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я, обласні епідеміологи, інфекціоністи, імунологи, вірусологи, педіатри та інші фахівці, які залучені за епіднаглядом за гострими в’ялими паралічами, поліомієлітом, кором та краснухою.

На конференції представлена оновлена програмна інформація щодо ліквідації поліомієліту, кору і краснухи на глобальному, регіональному та національному рівні. Представлений аналіз ефективності проведених організаційних та протиепідемічних заходів у відповідь на спалах поліомієліту в Закарпатській області у 2015 році.

Дані рекомендації по плануванню подальших заходів щодо покращення показників епіднагляду, стану імунізації на національному та регіональному рівнях.

Як вберегтися від грипу: пам'ятка для населення

Друк
PDF

В Україні спостерігається значне підвищення рівня захворюваності на грип, близьке до епідемічного. МОЗ України наголошує на необхідності дотримання заходів задля попередження зараження грипом та у разі захворювання.

Епідемічний сезон грипу триває орієнтовно з вересня-жовтня по березень-квітень кожного року. В цей час є найбільший ризик заразитися смертельно небезпечним недугом.

Як можна заразитися вірусом грипу?

Детальніше...