Інформація для населення

Помешкання має бути безпечним

Друк
PDF

polypropene.pngОстаннім часом значно збільшилась чисельність звернень громадян до Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" з приводу незадовільних умов проживання. Скарги переважно зводяться до появи неприємних сторонніх запахів у помешканні, головних болей, появи або активізації хронічних алергічних реакцій, дерматитів і т.ін. Серед можливих, на погляд відвідувачів, причин виникнення вищевказаних негараздів, насамперед називають придбання нових меблів, проведення ремонтних робіт, тощо.

Звертає увагу цікава обставина, якщо громадяни є більш-менш обізнаними з питань появи, поширення і профілактики епідемічних захворювань: грипу, туберкульозу, СНІДу, необхідності профілактичних щеплень та ін. то ступінь їх інформованості з питань можливих ризиків застосування полімерних та полімервмісних матеріалів у побуті є надзвичайно низькою.

Саме з цієї причини, на наш погляд, під час придбання меблів, мало хто цікавиться сертифікатами їх походження і безпечності, результатами досліджень можливих небезпечних хімічних чинників, які можуть мігрувати з них у повітря приміщень, та наявністю висновку лікаря.

До переліку таких найбільш поширених шкідливих речовин входить більш як півсотні їх найменувань, серед яких формальдегід, метанол, бензол, стирол, ацетальдегід та ін.

Детальніше...

Результати конкурсу по наданню послуг

Друк
PDF

Детальніше...

Забезпечення радіаційної безпеки пацієнтів і населення

Друк
PDF

ren01.jpgОсновним  джерелом штучного опромінення населення є медичне опромінення,яке створює понад  70% дози,що одержує населення від природних джерел.

Основними видами використання джерел іонізуючого випромінення  в медичній практиці нашої області є: рентгенодіагностика, рентген- і радіотерапія та рентгенівські профілактичні дослідження.

Протирадіаційний захист пацієнтів заснований  на наступних принципах:

- опромінення повинне бути обґрунтованим і призначене тільки лікарем для досягнення корисних діагностичних і терапевтичних ефектів, які неможливо отримати іншими методами діагностики і лікування – принцип виправданості;

- колективні дози, що одержує населення при проведенні рентгенологічних і радіологічних процедур,повинні бути настільки низькими, настільки це розумно досягається з урахуванням економічних і соціальних чинників – принцип оптимізації;

- величина дози опромінення встановлюється тільки лікарем індивідуально для кожного пацієнта, виходячи з клінічних показань та в раховуючи запобігання виникнення детермінованих ефектів в здорових тканинах організму – принцип неперевищення.

Детальніше...

Нагадуємо: кліщі - це небезпечно!

Друк
PDF

кліщі_1.jpgКліщовий бореліоз, який також іноді називають хворобою Лайма - інфекційне захворювання, яке передається людині кліщами. У великих країнах рахунок хворих йде на десятки тисяч у рік і це тільки офіційна статистика. А недавно його виявили у президента Естонії Томас Хендрік Ільвес. Раз кліщовий бореліоз буває у президентів, значить, він буває взагалі у кого завгодно! За рівнем захворюваності ця інфекція займає в нашій країні одне з перших місць серед всіх природно-вогнищевих зоонозів.

Захворіти на кліщовий бореліоз можна тільки від укусу кліща і немає доказів того, що хвороба передається від людини до людини.

Найчастіше кліщів підхоплюють у лісі і на дачних ділянках. «Допомогти» в цьому можуть тварини, особливо собаки, і навіть квіткові букети. Кліщі чекають сидячи на землі, траві або кущах. Личинки кліщів не піднімаються вище 30 сантиметрів, німфи - не вище 1 метра, а дорослі кліщі - 1.5 метра. Вони реагують на тепло і запах. Кліщі не стрибають, не літають і не падають на своїх жертв з дерев. Для того, щоб кліщ потрапив на тіло, треба пройти в безпосередній близькості від нього.

Детальніше...

Національна конференція «Елімінація кору і краснухи в Україні: виклики та шлях вирішення»

Друк
PDF

Конференция.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 21-22 лютого      2017 року в м. Києві під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я, за участю Міністерства охорони здоров’я відбулася національна конференція з елімінації кору і краснухи в Україні, в роботі якої прийняли участь епідеміологи та вірусологи обласних лабораторних центрів і дитячі обласні інфекціоністи.

На конференції обговорені актуальні проблеми захворюваності на кір і краснуху та поставлено завдання про елімінацію (ліквідацію) кору і краснухи та території України до 2020 року. Учасники конференції внесли пропозиції до програми ліквідації кору і краснухи у встановлені терміни.