Інформація для населення

 sport-rak

Рак – це не вирок! Його можна лікувати або запобігти, володіючи інформацією про хворобу.

У межах інформаційно-роз’яснювального тижня профілактики раку фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб звертають увагу населення на рекомендації для уникнення хвороби, умови раннього виявлення та лікування цього захворювання.

Детальніше...

 20240130 122231

У Черкаській області внаслідок захворювання на лептоспіроз помер чоловік. За результатами епідрозслідування виявлено сліди життєдіяльності мишей у підсобних приміщеннях домоволодіння, де він подрібнював зерно млином. Хворого госпіталізували в інфекційне відділення Уманської лікарні. Діагноз медики підтвердили лабораторно. Врятувати чоловіка не вдалося.

Як проявляється лептоспіроз та які протиепідемічні заходи проводять в області, щоб уберегтися від цієї хвороби, – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Лідія Грищенко, лікарка-епідеміологиня санітарно-карантинного відділення Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Детальніше...

 11

Четвертого лютого у всьому світі відзначають День боротьби проти раку. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання. У 2024 році Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є, і я буду!».

Детальніше...

 kashel dutuna

Якщо кашель не є симптомом серйозного захворювання і не супроводжується гарячкою, то відкладати вакцинацію не потрібно – щеплення можна зробити дитині з ознаками легкого ГРВІ, це безпечно і не вплине на формування захисту. Однак рішення про щеплення в разі ознак ГРВІ приймають не батьки, а саме лікар.

Детальніше...

3-post  

Рак не обирає. Ця хвороба вражає мешканців усіх країн, багатих і бідних, чоловіків та жінок, дітей та дорослих. За останніми прогнозами ВООЗ, якщо темпи захворюваності зростатимуть і надалі, то до 2030 року кількість людей, що вперше захворіли на рак, зросте на 77% і сягне 35 млн.

У 40% випадків раку можна запобігти простими повсякденними діями. Наприклад, причини третини смертей від раку – це куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі. Дбаючи про здоровий спосіб життя ви знижуєте ризики захворіти!

Також дуже важлива рання діагностика захворювання. У більшості випадків виявлення хвороби на ранніх стадіях в рази підвищує шанси на її вдале подолання. Тому при перших тривожних симптомах – не чекайте, поки саме мине. Запишіться на огляд до лікаря — зруйнуйте раку плани!