Інформація для населення

Нітрати в ранніх овочах та їх вплив на організм людини

Друк
PDF

нітрати_хоменко.jpgПісля зими хочеться свіжих овочів та зелені; помідорів, огірків, цибулі, кропу та петрушки, ранньої капусти, редиски, що зараз є на базарах. 

Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, окремі господарства та приватні особи для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для вашого здоров’я.

Детальніше...

Ботулізм - це небезпечно !

Друк
PDF

alt

Як уберегтися від смертельного отруєння!

Як це не прикро, але щороку лікарі області реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є палички ботулізму.

Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння, – апетитна в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах.

Детальніше...

В області проводиться тиждень імунізації

Друк
PDF

имунізація_дж.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що з 24 по 30 квітня 2017 року проводиться Український тиждень імунізації одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями. Головна мета – інформування населення про вакцинацію, як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важлива умова збереження національної безпеки країни.

Інфекційні хвороби до цього часу є однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. Підвищення рівня інфекційної захворюваності пов’язане з негативними соціально-економічними змінами, міграцією населення, різноманітними економічними катаклізмами, а також появою нових нозологічних форм, таких як пташиний грип, пандемічний грип, спричинений вірусом Н1N1 Каліфорнія.

Із найпоширеніших інфекцій напруженою залишається ситуація з дифтерії, вірусних гепатитів, краснухи, кору, епідемічного паротиту, гемофільної інфекції, кашлюку. Зокрема, краснуха та вірусний гепатит В часто є причиною вроджених аномалій та вад розвитку.

На жаль, рівень вакцинації дітей в України за даними 2016 року далеко від рекомендованого ВООЗ (95%). Дана проблема може вирішитись лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади,тоді Україна зможе досягти змін на краще.

За результатами проведеного аналізу встановлено, що у І кварталі 2017 рокув області первинним вакцинальним комплексомпроти кашлюку, дифтерії, правця охоплено лише 16,4% запланованого контингенту, вакциновано проти туберкульозу 23,2 % дітей, проти поліомієліту 17,6%

Зниження рівня охоплення профілактичними щепленнями закономірно та неухильно супроводжується підвищенням захворюваності на імунокеровані інфекційні хвороби, що в недалекому майбутньому може призвести до епідемічного поширення, особливо при реєстрації спалахів інфекційних хвороб у сусідніх країнах.

Боротьба з інфекціями, яким можна запобігти саме засобами імунопрофілактики, - одне з важливих завдань профілактичної медицини.

Недопущення епідемічних ускладнень інфекційних хвороб можливе за умови ефективного та планомірного використання вакцин, проведення профілактичних щеплень згідно календаря щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551.

Що робити, якщо вкусив кліщ?

Друк
PDF

кліщі_04.2017.jpgУ теплу весняну пору люди прагнуть до спілкування з природою. Це і прогулянки в парках, виїзди на відпочинок у ліс, а також проведення весняних робіт на дачних та присадибних ділянках. Але не слід забувати, що необачне поводження на природі може призвести до негативних наслідків, а саме – до укусу кліща.

Кліщі є переносниками багатьох захворювань, серед яких кліщовий енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), рикетсіози і інші інфекції.

Виявили кліща, що присмоктався - витягніть його якомога швидше! Затягувати з видаленням не можна. Чим довше кліщ п'є кров, тим більше інфекції потрапить в організм.

Якщо плануєте здати кліща на аналіз, то бажано щоб кліщ був живим і цілим. Щоб уникнути розриву кліща, не тягніть його різко. Кліщів зручно видаляти тонким пінцетом. При цьому його слід захопити якомога ближче до хоботка, потім акуратно потягнути вгору, при цьому обертаючи навколо своєї осі у зручну сторону. Зазвичай через 1 – 3 обороти кліщ витягується разом з хоботком. Для видалення кліщів існують також спеціальні пристрої. Якщо під рукою немає ні пінцета, ні спеціального пристрою, то кліща можна видалити ниткою. Для цього міцну нитку зав'язують у вузол якомога ближче до хоботка кліща, потім скручують її в одному напрямку (трохи підтягуючи вгору), до тих пір поки кліщ не викрутиться.

Детальніше...

Щодо показового навчально-тренувального заняття

Друк
PDF

virusologia.jpgВ Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» 20 квітня 2017 року проведено показове навчально-тренувальне заняття з метою перевірки готовності вірусологічної лабораторії  на випадок підозри на вірус Ебола.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо хвороби, викликаної вірусом Ебола у країнах Західної Африки та розповсюдження її на інші континенти, виникла необхідність провести навчання на випадок появи цієї хвороби на території Черкаської області. Ризик проникнення віруса Ебола в Україну досить високий, в країні знаходяться кілька тисяч студентів з Західної Африки, більше 100 тисяч моряків і миротворчий контингент, усі вони часто бувають у тих точках світу, де вірогідність зараження висока. Відповідно рекомендацій Міністерства охорони здоров’я щодо поводження з такими хворими проведено повторення методики використання засобів індивідуального захисту.

Завідувач вірусологічною лабораторією Федорченко Наталія Федорівна розповіла про епідемічні та профілактичні заходи на випадок появи хворого з геморагічною лихоманкою Ебола. Під час занняття фахівцями вірусологічної лабораторії було продемонстровано наявність засобів індивідуального захисту та методика поводження з інфекційним матеріалом з підозрою на вірус Ебола.

У разі виникнення біологічної загрози для населення фахівці лабораторного Центру готові до проведення протиепідемічних заходів, передбачених обласним Комплексним планом заходів попередження заносу і поширення інфекційних хвороб.