Інформація для населення

Вірусний гепатит А та його профілактика

Друк
PDF

vgaDj.pngВірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, з фекально – оральним механізмом передачі, яке характеризується переважним ураженням печінки і травного каналу. Інколи його називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Збудник захворювання (вірус гепатиту), стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів. Для виникнення захворювання достатньо невеликої кількості вірусів, які через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни потрапляють до сприятливого організму, тобто хвороба передається від людини до людини. Підступною властивістю вірусного гепатиту А являється його інтенсивне виділення з кишечника зараженої людини при безсимтомному перебігу хвороби (у людини відсутні скарги, проте вірус виділяється впродовж 1,5-2 тижнів). У захворілого з типовою клінічною картиною вірусного гепатиту А виділення збудника починається задовго до появи перших ознак хвороби (в кінці інкубаційного періоду) коли діагноз, як правило не встановлений. В подібних ситуаціях родичі та інші особи, які спілкуються з хворим, не підозрюють про ризик зараження.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 °С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливе першіння у горлі. Хворий відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можлива жовтяниця (пожовтінням шкіри та склер очей), а також свербіння шкіри.

Детальніше...

Щодо захворюваності на ботулізм

Друк
PDF

ботулізмм.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України інформує, щов області ускладнилась ситуація щодо захворюваності на ботулізм: за останній місяць зареєстровано 3 випадки захворювань з чотирма потерпілими, троє з яких померли.

Хворі вживали в’ялену річкову рибу (лящ, тарань) власного виготовлення, вочевидь з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й  призвело до трагічних наслідків. Це були мешканці с.Червона Слобода Черкаського району та с.Нова Дмитрівка Золотоніського району. Ще один потерпілий, мешканець с.Мельники Чорнобаївського району, вживав м’ясну домашню тушонку без термічної обробки, пізно звернувся за медичною допомогою і також помер.

Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Обережно гострі кишкові інфекції!

Друк
PDF

сайт гкіКишкові інфекції – захворювання травного тракту час від зараження до перших клінічних проявів таких як підвищення температури тіла, пронос, блювання  триває від декількох годин до кількох діб. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, гастроентероколіти. Всі ці хвороби виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм

людини через брудні руки, продукти харчування. Тобто збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально - орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи, тощо. Важливим є те, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Джерелом збудника інфекції може бути, як хвора людина з клінічними проявами інфекції так і здорова - «носій». Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми.

Детальніше...

Увага - кір!

Друк
PDF

кір_увага.jpgВ деяких областях України (Івано-Франківська, Дніпропертовська, Одеська, Київська) за останій час відмічається значний ріст захворюваності на кір. В нашій області в 2017 році захворіла одна особа. Але загроза розповсюдження кору на території області існує. Звертаємо увагу на те, що кір - це вірусне захворювання, що передається повітряно- крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові та може викликати серйозні ускладнення. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина. Інфікуватися можуть як діти, так і дорослі, які раніше не хворіли, оскільки сприйнятливість людини до кору дуже висока. Крім того, цей вірус – дуже заразний (при спілкуванні з хворим імовірність захворіти складає майже90-100%) та летючий він миттю поширюється по всіх приміщеннях, де перебував хворий, а також може проникати через вентиляційну систему, щілини у дверях, вікнах, на інші поверхи будівлі, тому неодноразово описувалися випадки інфікування сприятливих до даної інфекції дітей і дорослих, які безпосередньо не контактували з хворим.

Детальніше...

Авіахімроботи

Друк
PDF

Авіаційно-хімічні роботи.

Організація і порядок здійснення лабораторного контролю їх безпечності для здоров’я та довкілля.

авіахімроботи.jpg

Авіаційно-хімічні роботи, їх організація, повинні виконуватись у відповідності до вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати», державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. №382.

Безпосередньо лабораторні дослідження додатково регламентуються відповідними правилами відбору проб, затвердженими методиками визначення залишкових кількостей пестицидів у воді, ґрунті, рослинній продукції.

Не вдаючись до зайвої деталізації питань, зупинюсь на головних, котрі врешті-решт, обумовлюють повноту і якість лабораторного контролю, безпечність всього комплексу авіаційно-хімічних робіт.

Надзвичайно важливим є наявність в конкретних проектах авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів правильно оформлених картографічних матеріалів (генеральні плани, карти-схеми землекористування та ін.). Вони повинні бути виконані у відповідному масштабі, де можна побачити межі населених пунктів, аеродрому (вертодрому), поля, які будуть оброблятись пестицидами і агрохімікатами, тваринницькі і птахоферми, джерела водопостачання, зони відпочинку населення, пасіки тощо.

Значно полегшує правильність визначення точок відбору проб їх кількість, нанесені на карти-схеми відповідних розмірів санітарно-захисні зони вищеназваних об’єктів. Окрім розташування точок відбору проб, працівниками лабораторії визначається кількість проб, перелік спеціального обладнання для їх відбору тощо. Кожна проба, відібрана в конкретній точці, повинна бути представницькою, стосовно об’єкту випробувань з якою вона відібрана, що досягається застосуванням  правильних методів відбору проб.

Важливим під час відбору проб є правильне відображення в лабораторній документації основних даних щодо дати і часу відбору проб, типу проб, що відбираються, розташування точки відбору, технології відбору, кількість проб, що відібрані і т. ін.

Як правило, маркується тара для перевезення проб, вказуються умови транспортування, зберігання в лабораторії, тощо.

Токсикологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» є атестованим підрозділом і всі дослідження проводять в рамках галузі акредитації.

Минулого року, ми мали можливість досліджувати в об’єктах довкілля всі 13 найменувань пестицидів, включених до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і які застосовуються при авіахімроботах.

Додаткову інформацію з вище окреслених питань, а також стосовно вартості робіт, можна отримати за телефоном 36-07-11.