Інформація для населення

Дирофіляріоз. Варто знати .

Друк
PDF

дирофіл1.jpgДирофіляріоз – природно–осередкове гельмінтозне захворювання хижих м’ясоїдних тварин, у тому числі собак і котів, географічний ареал і розповсюдженість якого постійно поширюється. Захворювання супроводжується тяжкою патологією всіх систем організму, включаючи головний мозок та очі. На дирофіляріоз хворіє і людина. Від тварини до тварини, і від тварин – людині захворювання переносять комарі, що є проміжними хазяями для дирофілярій.

Детальніше...

Про результати досліджень питної води на вміст нітратів

Друк
PDF

вода_бал2017.jpgПовідомляю, що відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік, затвердженого в МОЗ України та погодженого з Черкаською ОДА, ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'яУкраїни"  проводиться моніторинг  за вмістом нітратів у питній воді громадських та індивідуальних криниць, вода яких використовується для дітей віком до 3-х років.        

За результатами моніторингу  впродовж 6 місяців  2017 року досліджено 186 проб питної води криниць, із них перевищення вмісту нітратів  виявлено у  22,5% проб (Уманський, Шполянський, Жашківський,  Маньківський, Золотоніський, Звенигородський,  Чорнобаївський район).

Основною причиною забруднення води криниць нітратами є  хаотична забудова присадибних ділянок, облаштування  поблизу джерел нецентралізованого водопостачання гноярок, вигрібних ям, господарських споруд, внесення в ґрунт гербіцидів та інших засобів хімічного захисту рослин у надмірних кількостях, з порушенням регламентів їх застосування.            

Як відомо, нітрати після надходження з водою у травну систему людини  під впливом кишкової мікрофлори окислюються до нітритів. Останні  потрапляють  в  кров,  де блокують гемоглобін еритроцитів шляхом утворення метгемоглобіну, який вже не здатний вступати в реакцію з киснем і переносити його до клітин. Внаслідок цього відбувається гіпоксія або кисневе голодування тканин організму. Це захворювання носить назву водно-нітратної метгемоглобінемії і має особливо важкий перебіг у дітей перших  3-х років життя, а в окремих випадках може призводити до летальних наслідків.

Детальніше...

ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України інформує:

Друк
PDF

тушонка_Нік2.jpgВ області зареєстровано ще один випадок захворювання на ботулізм 51-річного мешканця м.Золотоноша.

Хворий вживав рибні консерви домашнього приготування, придбані на ринку м.Золотоноша у невстановлених осіб. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Діагноз ботулізм встановлено клінічно. Після введення протиботулінічної сироватки стан хворого покращився, 11.07.2017 він виписаний зі стаціонару у задовільному стані.

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Віруси Коксакі, що необхідно знати

Друк
PDF

коксакі_1.jpgОстаннім часом в засобах масової інформації з’явились повідомлення про розповсюдження на території України інфекційної хвороби, яка викликається вірусами Коксакі.

Віруси Коксакі (лат. Coxsackievirus) — це кілька споріднених серотипів ентеровірусів, які належать до категорії РНК-вірусів. Після потрапляння в організм людини він розмножуються в її кишково-шлунковій системі. Вперше вірус був виділений з фекалій дітей, що мали поліомієлітоподібне захворювання в госпіталі міста Коксакі (США).

Детальніше...

Про результати моніторингу дитячих оздоровчих закладів впродовж травня - червня 2017 року

Друк
PDF

ддзбалабан.jpgЗ початку підготовки   та впродовж оздоровчого сезону  фахівцями відділів та відділень ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"  відібрано та  досліджено     - 503 проби питної води  за мікробіологічними показниками та 439 проби  за санітарно-хімічними показниками, не відповідали гігієнічним вимогам  43 (8,5%) та 45 (10,2%)  проб  відповідно, зокрема за вмістом нітратів та по  загальній жорсткості (Тальнівський, Жашківський, Золотоніський, Звенигородський, Шполянський райони).

Досліджено 378 страв на калорійність, з них 9 страв не відповідали вимогам нормативної документації (Монастирищенський, Жашківський, Маньківський, Христинівський райони), 397 проб кулінарних виробів на   бактеріологічне забруднення, з них 10 (2,5%) проби  не відповідали гігієнічним вимогам (Уманський, Монастирищенський, Жашківський райони). Досліджено 3496 змивів   на бактерії  групи кишкової палички, з них  62 (1,7%) позитивних (Жашківський, Городищенський, Монастирищенський, Звенигородський райони).

Відібрано та досліджено 20 проб  води водойм за санітарно - хімічними показниками, 64 - за мікробіологічними показниками, відхилення від гігієнічних нормативів у  2(3,1%) та 2(10,0%) пробах  відповідно (Чорнобаївський, Уманський райони).

Лабораторний центр продовжує моніторингові дослідження в закладах оздоровлення та відпочинку дітей.