Інформація для населення

Які хвороби можна привезти із тропічних країн? Заходи, профілактика.

Друк
PDF

12092017.jpg

На сьогоднішній день зросла актуальність тропічних та паразитарних хвороб з огляду на розширення міжнародних контактів, розвитку туризму, виїзду громадян України на роботу і навчання в інші країни, а також виїзду до тропічних країн. Паразитарні хвороби реєструються в країнах Африки, Азії, Австралії, Океанії, Центральної та Південної Америки.

Мандрівки в “тропіки” можуть принести не тільки екзотичні враження, а й екзотичні хвороби.

Які ж хвороби можна привезти із тропічних країн?

Всесвітня організація охорони здоров‘я (ВООЗ) особливу увагу мандрівників звертає на малярію та вісцеральний лейшманіоз. Також, так звані “забуті тропічні хвороби”, зокрема: шистосомоз, анкілостомоз, філяріїдози, африканський трипаносомоз людини (сонна хвороба), дракункульоз (ришта), хворобу Шагаса та інші не менш небезпечні захворювання.

Частіше за все захворювання передаються через воду, забруднені й погано оброблені продукти харчування, кровосисних комах (комарів, бліх, гедзів, москітів, мошок, кліщів та інших), при контакті з хворою людиною чи забрудненим об'єктом навколишнього середовища.

Тропічні інфекції часто супроводжуються ураженням шлунково-кишкового тракту, шкіри, очей, нервової та інших систем і органів людини, незрідка протікають у важкій формі й важко піддаються лікуванню.

Детальніше...

Про результати моніторингу дитячих оздоровчих закладів впродовж літнього сезону 2017 року

Друк
PDF

0509.jpgЗ початку підготовки   та впродовж оздоровчого сезону  фахівцями відділів та відділень ДУ"Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"  відібрано та  досліджено     - 786 проби питної води  за мікробіологічними показниками та 789 проби  за санітарно-хімічними показниками, не відповідали гігієнічним вимогам  64 (8,1%) та 67 (8,4%)  проб  відповідно, зокрема за вмістом нітратів та по  загальній жорсткості (Тальнівський, Жашківський, Золотоніський, Звенигородський, Шполянський райони).

Досліджено 514 страв на калорійність, з них 14 страв не відповідали вимогам нормативної документації (Монастирищенський, Жашківський, Маньківський, Христинівський райони), 526 проб кулінарних виробів на   бактеріологічне забруднення, з них 17 (3,2,%) проби  не відповідали гігієнічним вимогам (Уманський, Монастирищенський, Жашківський райони). Досліджено 4856 змивів   на бактерії  групи кишкової палички, з них  101 (2,0%) позитивний (Жашківський, Черкаський, Городищенський, Монастирищенський, Звенигородський райони).

Відібрано та досліджено 46 проб  води водойм за санітарно - хімічними показниками, 86 - за мікробіологічними показниками, відхилення від гігієнічних нормативів у  6 (13,0%) та 3 (3,4%) пробах  відповідно (Чорнобаївський, Уманський, Золотоніський райони ).

Щодо впровадження в практичну діяльність методу імуноферметного виявлення норовірусів

Друк
PDF

норовіруси082017.jpg

Вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський обласний  лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» впроваджено в практичну діяльність метод імуноферметного виявлення норовірусів у фекаліях хворих та контактних осіб.

Норовіруси визнані другим за значенням після ротавірусів етіологічним агентом масових захворювань на гострі кишкові інфекції. Вони спричиняють  до 90%  спалахів ГКІ у різних країнах світу та вражають населення всіх вікових груп. При спорадичний захворюваності найбільше хворіють діти до 5 років.

Норовірусна інфекція – гостра кишкова інфекція з фекально – оральним  і повітряно-капельним  механізмом, спричинена  РНК – норо вірусами. Джерело збудника – хвора людина, вірусоносій. Інкубаційний період короткий 12-48 год, може тривати і до 60 год. В більшості випадків клінічна симптоматика НВІ є типовою для ГКІ.

Сучасна лабораторна діагностика норо вірусної інфекції ґрунтується на застосуванні експресних методів , які дозволяють виявити геномний матеріал збудника безпосередньо  у клінічному матеріалі.

 Вартість дослідження складає 47-27 грн. (з ПДВ.)

 Звертатись за адресою: м. Черкаси, вул. Волкова, 3, вірусологічна лабораторія. Тел. 36-07-17 (завідувач лабораторією Федорченко Наталія Федорівна)

Графік роботи вірусологічної лабораторії:

понеділок – п’ятниця з 8.00 до 16.12 год.

(обідня перерва з 13.00 до 14.00 год.)

Зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, потерпіло 7 осіб

Друк
PDF

бот0820177.jpgЗа 8 місяців 2017 року Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в області зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, потерпіло 7 осіб, троє з яких померли.

Останній випадок зареєстровано у 27-річного мешканця м. Корсунь-Шевченківський, який вживав консервований паштет із свинячої голови домашнього  приготування без термічної обробки. Паштет був виготовлений родиною хворого наприкінці травня 2017 року, вочевидь з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання на ботулізм.

Після звернення за медичною допомогою до лікаря-окуліста зі скаргами на порушення зору, він направлений до лікаря-інфекціоніста. Після встановлення діагнозу «ботулізм» хворий був госпіталізований до інфекційного відділення Корсунь-Шевченківської центральної районної лікарні.

На сьогоднішній день хворий продовжує лікування в інфекційному стаціонарі.

Відібрано кров на наявність ботулотоксину, яку направлено на дослідження до бактеріологічної лабораторії обласного лабораторного центру.

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою при появі перших ознак захворювання.

Про випадок захворювання на ботулізм у мешканця Корсунь-Шевченківського району

Друк
PDF

ботулзм201708.jpgВ області зареєстровано п’ятий випадок захворювання на ботулізм у 55-річного мешканця Корсунь-Шевченківського району.

Хворий вживав консервовану домашню ковбасу, залиту смальцем, без термічної обробки. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Ситуацію ускладнило те, що хворий звернувся за медичною допомогою лише на 3-й день після вживання зараженого продукту. Тому тривалий час його стан залишався важким. Після введення протиботулінічної сироватки самопочуття хворого покращилося, на сьогоднішній день він продовжує лікування в терапевтичному відділенні стаціонара.

Діагноз ботулізм встановлено клінічно та підтверджено лабораторно – в крові хворого виявлено ботулотоксин типу В.

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.