Інформація для населення

Щодо можливого групового захворювання столичних байкерів

Друк
PDF

26092017.jpgФахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» спільно з представниками Держпродспоживслужби проведено епідеміологічне розслідування можливого групового захворювання з метою його локалізації та ліквідації.

На гостру кишкову інфекцію захворіли 4 столичних байкери, що подорожували автоквестом і дорогою харчувалися в санаторії «Світанок» смт.Свидівок Черкаського району.

На харчоблоці санаторію для мікробіологічного дослідження відібрано 20 гігієнічних змивів, 1 пробу води, а також проведено бактеріологічне обстеження кухаря на кишкову мікрофлору.

За результатами лабораторних досліджень патогенна мікрофлора не виявлена.

Щодо паломництва хасидів

Друк
PDF

хас0917.jpgПовідомляю, що згідно наказу Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» від 21.06.2017 № 218 Уманський міськрайонний відділ обласного лабораторного центру проводить моніторинг стану навколишнього середовища та харчових продуктів у місцях перебування хасидів, яких прибуло на святкування Рош ха-Шана до м.Умань 33 218 чоловік, з них 3212 дітей.

Станом на 21.09.2017 в рамках моніторингу відібрано 60 змивів на бактерії групи кишкової палички, 49 проб харчових продуктів, 3 проби води питної на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, 21 пробу овочів на вміст нітратів, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.

Також досліджено 3 проби води водойм за санітарно-хімічними, мікробіологічними та паразитологічними показниками, виявлено відхилення по органолептичних (запах, мутність) та мікробіологічних показниках.    

У грунтах прибережної зони (3 проби) виявлено бактерії групи кишкової палички та яйця гельмінтів.

Проведено 3 виміри шумового навантаження на житлову зону – встановлено перевищення гранично-допустимих рівнів шуму у 2-х випадках.

Лабораторний центр продовжує моніторинг санітарно-епідемічної ситуації в місцях перебування хасидів у м.Умань.

Праця і спорт крокують поряд

Друк
PDF

20170915_085629.jpg15 вересня 2017 року на центральному стадіоні м. Черкаси відбулися фінальні змагання обласної спартакіади медичних працівників, в якій взяла участь і успішно виступила команда Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

Призові місця вибороли:

- з гирьового спорту - Гуриненко Євген - IІ місце в підгрупі та III місце в загальному заліку ;

- з армреслінгу - Болучевський Олександр - II місце;

- з легкої атлетики - Кравченко Ірина - ІІ місце;

- з настільного тенісу - Гончар Володимир, Анікіна Лариса -  II місце; 

- з шашок - Підірка Ігор - III місце;

- з бомбаскету - Коваль Тетяна, Анікіна Лариса, Кравченко Ірина, Кущенко Ольга - І місце.

Призери отримали грамоти обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я та грошові винагороди.

Вітаємо команду з успішним виступом на спартакіаді!

Бажаємо успіхів у досягненні високих спортивних результатів.

До Всесвітнього дня боротьби зі сказом!

Друк
PDF

21092017.jpg28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом. Метою заходів, присвячених цій події, є привернення уваги людства на проблематику розповсюдження цієї небезпечної хвороби, як серед людей, так і серед тварин.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ реєструється в 113 країнах світу та входить до п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварин. 

Попри те, що це захворювання вважається одним із забутих, сказ зустрічається більш ніж у 150 країнах світу.

За даними Міністерства охорони здоров`я, щорічно в Україні реєструється близько 100-120 тис. осіб, які звертаються до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них - 60 % одержують лікування.

В Україні щороку від сказу помирає 3 - 6 осіб. У період з 2001 по 2016 рр. зареєстровано 45летальних випадків сказу серед населення. Головною причиною, що призвела до захворювання і смерті, укушених скаженими тваринами людей, є небажання або незнання необхідності профілактичного лікування вакциною. Крім того, причиною смерті від цього страшного захворювання є несвоєчасне звернення до фахівців та пізній початок лікування. Очищення рани та імунізація, зроблені відразу після підозрілого контакту з твариною, можуть запобігти розвитку сказу практично на 100%.

Сказ ? особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, що завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови та слизові оболонки, під час укусу або при ослиненні.

Детальніше...

Щодо отруєння грибами

Друк
PDF

15.09ю2017.jpgЗа результатами епідеміологічних розслідувань, які здійснені Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», з початку грибного сезону в області зареєстровано 2 випадки отруєнь неїстівними грибами, один з яких смертельний.

Будь-яких повідомлень щодо інших випадків отруєнь грибами, зокрема по м. Черкаси, не надходило.

Наразі на цьому тижні мала місце госпіталізація до лікувальних закладів м. Черкаси дорослих та дітей з порушеннями функцій органів травлення після вживання їстівних грибів (загострення хронічного панкреатиту, холециститу та ін.).

Враховуючи сприятливі погодні умови для вегетації дикорослих грибів, моніторинг отруєнь неїстівними грибами продовжується.