Інформація для населення

Гризуни – це реальність!

Друк
PDF

151120172.jpgЗ усіх хребетних тварин найбільшу шкоду людству приносять гризуни. Вони є носіями і джерелами біля 200 різних інфекційних та інвазійних захворювань, якими можуть хворіти люди і тварини.

Для Черкаської області найбільш характерні інфекційні хвороби, які переносять гризуни ? лептоспіроз, туляремія, сказ, хвороба Лайма. 

За підсумками моніторингу особливо небезпечних інфекційних хвороб, а також проведення обстежень ензоотичних територій та обстежень за епідемічними показниками природних стацій в містах і районах області встановлено, що епізоотологічний та епідеміологічний прогноз туляремії і лептоспірозу на осінь-зиму 2017-2018 років в області несприятливий, з високим ризиком виникнення захворювань у людей.

Детальніше...

Щодо отруєння неїстівними грибами

Друк
PDF

image001.jpgЗа результатами епідеміологічних розслідувань фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з початку року в області зареєстровано шість випадків отруєння неїстівними грибами з 7 потерпілими, двоє з яких смертельні (55 річна жінка з с.Мошни Черкаського району та 11-річний хлопчик з с.Хлипнівка Звенигородського району).

Останній випадок стався в смт.Драбів. Потерпілі, мати й донька, вживали гриби рядовки, зібрані в лісопарковій зоні селища.

Після появи перших ознак отруєння (нудота, озноб, підвищення температури тіла, запаморочення) постраждалі звернулись до Драбівської центральної районної лікарні, де перебувають на лікуванні в реанімаційному відділенні. Стан потерпілих середньої тяжкості.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Незважаючи на неповторні смакові якості, гриби можуть становити загрозу життю людини!

Щодо отруєння грибами

Друк
PDF

24102017.jpgЗа результатами епідеміологічних розслідувань, які здійснені Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», з початку грибного сезону в області зареєстровано 4 випадки отруєнь неїстівними грибами, двоє  з яких смертельні ( 55 річна жінка с.Мошни Черкаського району та 11 річний хлопчик с.Хлипнівка Звенигородського району).

Будь-яких повідомлень щодо інших випадків отруєнь грибами, зокрема по м. Черкаси, не надходило.

Враховуючи сприятливі погодні умови для вегетації дикорослих грибів, моніторинг отруєнь неїстівними грибами продовжується.

Щодо вірусу Коксакі

Друк
PDF

коксакі 201708Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" повідомляє, що за останній тиждень в м. Черкаси та Черкаській області, будь-яких повідомлень від лікувальної мережі про захворювання на вірус Коксакі не надходило.

Щодо пожежі на Ірдинських торфовищах

Друк
PDF

ірд131017.jpgУ зв’язку з пожежею на Ірдинських торфовищах фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг стану атмосферного повітря. Протягом 09-12.10.2017 року у м.Черкаси, Золотоніському, Городищенському, Чорнобаївському та Черкаському районах додатково досліджено 206 проб атмосферного повітря на вміст окислів азоту, діоксиду сірки, сажі (пилу), аміаку, сірководню, формальдегіду.

За результатами досліджень перевищень гранично-допустимих концентрацій продуктів горіння в атмосфері не виявлено.

Моніторинг продовжується до повної ліквідації пожежі на торфовищах.