Інформація для населення

Щодо захворюваності на кір в області та Україні

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 14 грудня 2017 року відбулась скайп-нарада з керівниками міських та районних підрозділів лабораторного центру.

Обговорено стан епідситуації з захворюваності на кір в області та Україні, а також шляхи удосконалення епідеміологічного нагляду і профілактики кору в області.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Друк
PDF

vilsnid.jpg1 грудня світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом під гаслом « ВІЛ небезпечний, поки ти не заєш про нього».

Мета проведення заходу – інформування населення про проблему ВІЛ/СНІДу, зокрема, як попередити інфікування через обрання альтернативних шляхів поведінки (безпечна сексуальна поведінка, ведення здорового способу життя тощо) та виховання толерантного ставлення до ВІЛ- позитивних людей у суспільстві.

Проблема ВІЛ-інфекції залишається актуальною для світової спільноти бо масштаби поширення ВІЛ набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку в більшості країн світу.

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ.

Детальніше...

Щодо отруєння неїстівними грибами

Друк
PDF

17.11.2017.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останній тиждень в області зареєстровано 3 випадки отруєнь неїстівними грибами з 4 потерпілими. Серед потерпілих – дитина віком 8 років.

Всі потерпілі – мешканці м.Звенигородка Черкаської області.   

Троє з них вживали гриби рядовки, зібрані в лісовій зоні с.Майданівка Звенигородського району та  у сосновому лісі м.Ватутіне. Ще одна потерпіла купила невідомі пластинчаті гриби на стихійному ринку у м.Звенигородка та приготувала тушковану картоплю з грибами.

Всі хворі перебувають на лікуванні у Звенигородській центральній районній лікарні, стан їх – середньої важкості.

Для запобігання отруєнню грибами, Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

Щодо отруєння неїстівними грибами

Друк
PDF

гриби24112017.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останній тиждень в області зареєстровано ще 1 випадок отруєнь неїстівними грибами з 2 потерпілими.

Потерпілі – мешканці с.Дзензелівка Маньківського району Черкаської області, вживали гриби піддубці (свинушки), зібрані в лісі Житомирської області.

Внаслідок вживання грибів у людей з’явились нудота, блювота, пронос, після чого вони звернулись за медичною допомогою до Маньківської центральної районної лікарні, де їм була надана необхідна медична допомога. 

На даний час потерпілі виписані з лікарні у задовільному стані.

Додатково застерігаємо від збирання та вживання дикорослих грибів, зокрема пластинчатих та маловідомих.

Стан ентомологічного моніторингу за переносниками збудників трансмісивних хвороб в області

Друк
PDF

16112017п.jpgЕнтомологічний моніторинг за переносниками збудників трансмісивних хвороб, важлива складова захисту населення від розповсюдження паразитарних інфекцій. З метою визначення поширення різних видів членистоногих на території області, проводиться систематичне обстеження об’єктів довкілля для спостереження за чисельністю комарів, їх відбір для подальшого визначення  видової належності. Також постійно здійснюються фенологічні спостереження за сезонною активністю комах, та проводяться розрахунки термінів епідеміологічного сезону відповідно метеорологічним даним.

Детальніше...