Інформація для населення

Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання

Друк
PDF

Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання, віднесене до особливо небезпечних.

За даними багаторічних епідеміологічних спостережень та лабораторних досліджень, які проводяться ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» на Черкащині існують природні осередки цього захворювання.

Детальніше...

Епідемічна ситуація на території області на 01.03.2022р.

Друк
PDF

Станом на 01.03.2022р. в області зареєстровано 82 589 випадків інфекційних захворювань, ін. пок. на 100 тис. населення становить 7031,0, що у 2,4 рази вище в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Без грипу і ГРІ зареєстровано 344 випадки інфекційних захворювань, що становить 29,3 на 100 тис. населення, ріст на 39,3%.

Детальніше...

Рекомендації для населення як уберегтися від отруєння аміаком

Друк
PDF

Аміак (NH3- це безбарвний газ із характерним різким запахом та їдким смаком. Він майже у два рази легший від повітря.

За звичайних умов аміак легко зріджується під тиском, а під час випаровування поглинає тепло - сильно охолоджується. Цю властивість використовують у промислових та побутових холодильниках на м’ясокомбінатах, молокозаводах, овочевих базах - тобто там, де є потреба в охолодженій продукції. Крім того, аміак є сировиною багатьох хімічних виробництв - зокрема, нітратної кислоти і азотних добрив. Останнім часом зріджений аміак і водний розчин аміаку стали широко застосовувати безпосередньо як азотне добриво.

Детальніше...

Як уникнути переохолодження в умовах війни

Друк
PDF

Низькі температури та негода знову повернулися в Україну. В умовах війни, коли цивільне населення змушене проводити значну частину доби в холодних підвалах і сховищах, а в деяких населених пунктах – без опалення, газу і електричної енергії, теплої води, підвищується ризик отримати переохолодження. Що слід робити при гіпотермії, а яких дій краще уникати, як убезпечити себе – читайте у нашому матеріалі.

Переохолодження виникає тоді, коли температура тіла людини опускається нижче нормальної 36,6 °C до критичних для життя показників. Найпоширенішою причиною є довготривалий вплив низьких температур навколишнього середовища, а найбільш вразливою групою є зневоднені чи фізично виснажені люди. Тож зараз дуже важливо не лише самим берегтися від переохолоджень, а й допомагати переживати похолодання тим, хто цього потребує.

Детальніше...

Рекомендації щодо збору продуктів для гуманітарних потреб та для військових в умовах воєнного часу

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» надає основні рекомендації щодо збору продуктів для гуманітарних потреб та для військових в умовах воєнного часу.

Дотримання п’яти простих правил можуть врятувати цивільне та військове населення від харчових отруєнь:

· Сировина та готові харчові продукти приймаються, зберігаються, транспортуються максимально окремо! За відсутності холодильника доцільно передбачити склад за межами приміщення на вулиці.

· При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці.

· При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.

· Слід бути обережними під час прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості – яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів.

Детальніше...

Епідемічна ситуація на території Черкаської області

Друк
PDF

Станом на 01.02.2022 року в Черкаській області зареєстровано 28 013 випадків інфекційних захворювань, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 2384,8, що на 64,0% вище в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Без грипу і гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) зареєстровано 212 випадків інфекційних захворювань, що становить 18,05 на 100 тис. населення.

У структурі інфекційної захворюваності без грипу і ГРІ 68,4% становлять гострі кишкові інфекції, яких зареєстровано 145 випадків, що становить 12,3 на 100 тис. населення, проти 4,4 у минулому році. Захворюваність збільшилась у 2,8 рази проти минулорічного показника захворюваності.

В області спостерігається поступове зниження захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19. Станом на 09.03.2022 в області зареєстровано 169 547 випадків коронавірусної інфекції (у т.ч. за добу 252). Одужало 153 518 хворих, у т.ч. за останню добу 998.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 3 030 хворих, за останню добу 1.

З початку військового нападу Російської Федерації на Україну епідемічна ситуація на території області залишається стабільною та перебуває під постійним контролем ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України». Спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано. Захворюваність носить сезонний характер.

Моніторинг за інфекційними захворюваннями продовжується.

Під час бойових дій, з метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

Детальніше...

Рекомендації з профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Друк
PDF

Під час бойових дій, з метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

- не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

- не брати у дорогу та в укриття продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Детальніше...

Як пережити кризу та зберегти спокій

Друк
PDF

Психологічна допомога необхідна тим, хто відчуває стрес від щойно пережитої чи поточної важкої кризової події. 

Щоб бути готовим подолати будь-яку кризу самостійно, а також вміти надати психологічну підтримку іншим, необхідно керуватися такими правилами: 

  1. Будьте поруч із людиною, яка потребує допомоги. Залишаючись поряд, ви можете допомогти відновити почуття впевненості та безпеки.
  2. Активне слухання. Важливо уважно вислухати людину, щоб допомогти їй пережити подію, що травмує. 
  3. Поважайте та визнавайте почуття людини.
  4. Виявіть турботу та надайте практичну допомогу. Наприклад, корисно буде зв'язатися з кимось, хто може побути з постраждалим. 

Детальніше...

Як допомогти собі при болях у спині

Друк
PDF

Наразі, через російську агресію, велика частина наших громадян змушені перебувати тривалий час у бомбосховищах та різноманітних укриттях для порятунку свого життя. Перебування у таких приміщення, як правило, є не дуже комфортним, як для психологічного, так і для фізичного стану. 

Одним з наслідків довготривалого перебування у незручних позах може бути виникнення болю у спині.

Для зменшення дискомфорту можна скористатись декількома простими порадами:

  • по можливості, вдавайтесь до будь-якої фізичної активності (робіть знайому гімнастику, рухи, які є можливими в умовах перебування тощо),  уникайте рухів, які провокують біль;
  • спробуйте зігріти ділянки спини, що болять, це може знизити інтенсивність болю;
  • якщо це можливо, попросіть близьких помасажувати ділянку спини, яка болить.

Детальніше...

ЯК ДІЯТИ НА РАДІОАКТИВНІЙ МІСЦЕВОСТІ

Друк
PDF

Для попередження або ослаблення впливу на організм радіоактивних речовин дійте так:

●      виходьте з приміщення лише у разі потреби, використовуючи при цьому респіратор, плащ, гумові чоботи та рукавички;

●      на відкритій місцевості не роздягайтеся, не сідайте на землю і не куріть, виключіть купання у відкритих водоймах та збирання лісових ягід, грибів;

●      територію біля будинку періодично зволожуйте, а в приміщенні щодня проводите ретельне вологе прибирання із застосуванням миючих засобів;

●      перед входом до приміщення вимийте взуття, витрушіть та почистіть вологою щіткою верхній одяг;

●      воду вживайте лише з перевірених джерел;

●      ретельно мийте перед їжею руки і полощіть рот 0,5% розчином питної соди.

Детальніше...

ЯК ДІЯТИ ПРИ ОПОВІЩЕННІ ПРО РАДІАЦІЙНУ АВАРІЮ

Друк
PDF

Перебуваючи на вулиці, негайно захистіть органи дихання хусткою (шарфом). Прийшовши додому, помістіть верхній одяг та взуття у пластиковий пакет, прийміть душ. Закрийте вікна та двері. Увімкніть телевізор та радіоприймач для отримання додаткової інформації про аварію.

Загерметизуйте вентиляційні отвори, щілини на вікнах (дверях) і не підходьте до них без потреби. Зробіть запас води у герметичних ємностях. Відкриті продукти загорніть у поліетиленову плівку та помістіть у холодильник (шафу). Для захисту органів дихання використовуйте респіратор, ватно-марлеву пов'язку або підручні вироби з тканини, змочені водою для підвищення їх властивостей, що фільтрують.

Йодна профілактика у разі виникнення радіаційної аварії

Друк
PDF

Йодна профілактика здійснюється лише після офіційного оповіщення в ЗМІ і полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду. Йодна профілактика застосовується до моменту впливу радіоізотопів йоду або протягом перших 6 годин після поглинання радіації щитоподібною залозою.

У надзвичайних ситуаціях, за відсутності таблетованої форми калій йодиду, як виняток (!), можуть бути використані інші препарати, що містять йод: спиртовий розчин йоду та розчин Люголя.

Детальніше...

Епідемічна ситуація на території області

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я» повідомляє, що епідемічна ситуація під час військових дій на території області контролюється фахівцями центру. За результатами епіднагляду спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано. Захворюваність носить сезонний характер. Спостерігається зниження захворюваності на коронавірусну інфекцію.

Моніторинг за інфекційними захворюваннями продовжується.

Рекомендації з психологічної допомоги

Друк
PDF

ЯК НАДАВАТИ ПЕРШУ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУ?

Алгоритм надання першої психологічної допомоги, який складається з п’яти кроків, під умовною назвою «5В». Це означає: «Впізнати —  Визнати — Відреагувати — Відскерувати — Відстежити».

Крок перший. «Впізнати» Помітити та впізнати ознаки розладу, підійти до людини, висловити занепокоєння, запропонувати розмову. Оберіть час і місце, де б вам не заважали провести розмову. Пропозиція поговорити, коли навколо багато людей, — не найкраща ідея. Знайдіть місце, де ви перебуватимете сам на сам, і лише тоді проведіть діалог.

Крок другий. «Визнати» Неосудливо вислухати, розпитати, уточнити.

На цьому етапі ми приймаємо досвід людини та показуємо їй нашу готовність бути поруч з нею і слухати. Коли вона дала згоду поговорити з вами, запитайте її про почуття, симптоми і думки. Поцікавтеся, що людина відчуває і скільки часу це триває, що саме вона помітила за собою та що про це думає.

Вона може звинувачувати себе в розладі чи неспроможності подолати цей стан. На цьому етапі варто запевнити її, що психічні розлади — це такі ж самі захворювання, що потребують лікування та корекції, і людина не може бути в цьому винною.

Крок третій. «Відреагувати» Запропонувати підтримку та допомогу, надати інформацію, заохотити до самодопомоги та пошуку додаткової підтримки.

Коли ми розпитали, вислухали, уточнили, встановили ближчий контакт і довіру, ми пропонуємо допомогу, знайомимо з потрібною інформацією, спонукаємо до методів самодопомоги або звернень по додаткову допомогу. При цих станах типовим може бути відчуття безнадії. Тому варто бути готовими до слів на кшталт «мені нічого не допоможе». 

Запитайте, чи знає вона, що з нею відбувається і чи хотіла б дізнатися більше. Якщо так — надайте їй цю інформацію. Запитайте, чи потрібна їй допомога від вас, чи хотіла б вона мати якусь сторонню допомогу, можливо, фахівців. Запропонуйте методи самодопомоги.

Крок четвертий. «Відскерувати»  Запропонувати звернутися за фаховою допомогою.

Якщо несприятливий стан триває більше двох тижнів, якщо він негативно впливає на повсякденне життя, якщо людині важко функціонувати, виникають проблеми на роботі та у спілкуванні з іншими — дуже важливо скерувати людину звернутися по фахову допомогу.

Крок п’ятий. «Відстежити» Звернути увагу на стан людини, з’ясувати, чи зверталася людина до фахівців та яким був результат, надати додаткову підтримку у разі потреби.

Після того, як ми надали допомогу, підтримали, порекомендували, куди звернутися, ми звертаємо увагу на стан колеги, з’ясовуємо, чи звертався/зверталася він/вона до фахівця, яким був результат, чи потрібна якась додаткова підтримка.

Детальніше...