Інформація для населення

Що робити в разі хімічної атаки

Друк
PDF

Інфографіка, що робити в разі хімічної атаки, перейдіть за посиланням для перегляду і завантаження.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ РЕСПІРАТОРНИХ ХВОРОБ

Друк
PDF

У місцях тимчасового перебування людей, особливо у холодну пору року, зростає ризик поширення респіраторних хвороб, у тому числі і COVID-19.

В зоні ризику є діти, люди похилого віку, вагітні жінки та люди з хронічними захворюваннями. Гострі вірусні інфекції легко поширюються серед населення як повітряно-крапельним шляхом, так і контактно-побутовим шляхом. Захворювання, як правило, починається гостро з підвищення температури, болю в горлі, кашлю, також супроводжується болями у м’язах, суглобах, головним болем, значно рідше – блюванням, нудотою, болем у животі.

Грип являє собою серйозну проблему, що викликає тяжкі ускладнення, та призводить до летальних випадків в групах населення підвищеного ризику, або при запізнілому зверненні до лікаря, так як часто ускладнюється пневмонією (вірусною чи вірусно-бактеріальною). При тяжкому перебігу хвороби швидко розвивається дихальна недостатність, що може призвести до летального наслідку.

Детальніше...

Біобезпека населення

Друк
PDF

Біобезпека – одна з найголовніших складових національної безпеки будь-якої країни. Це добре розуміють у сучасному світі, де набирає обертів біотероризм, де наука чи не щодня дарує нові технології, які можна застосувати як з добрими, так і з лихими намірами. Не меншими «терористами» сучасної цивілізації залишаються свого часу забуті й нові інфекційні хвороби, віруси — відомі і ще не розгадані людством. Як уникнути пандемій, епідемій, інших небажаних «сюрпризів» від природи і діяльності людини? Чи варто сподіватися, що медицина — головний щит від біозагроз?

Не можна відкидати жодної з існуючих у світі біозагроз. Здавалося б, людство вже не так страждає від чуми, холери, сибірки — спалахи цих хвороб обмежено, але вони постійно мають місце. Натомість нам загрожує поширення не таких загрозливих, але соціально й економічно небезпечних інфекцій: ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, грипу,COVID-19. Пригадаймо події 10-річної давнини, коли велика кількість людей загинула від SARS-інфекції. Чи спалахи пташиного грипу H5N1, що поширився з Китаю у 2005 році, летальність якого досягала 60%! Добре, що цей вірус не передавався від людини до людини, інакше його наслідки навіть важко було б уявити. Зрештою, біозагрозу для біорозмаїття можуть нести ГМО, якщо вони створені з порушенням технологій та умов інтродукції. До джерел біозагроз належать неякісна їжа і питна вода, неякісні ліки — це також питання державної ваги.

Детальніше...

Що робити у разі хімічної аварії?

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення у разі хімічної аварії.

Що робити у разі хімічної аварії?

В умовах війни з РФ та бомбардування російською армією режимних об’єктів та об’єктів інфраструктури може трапитися хімічна аварія. Важливо розуміти алгоритм дій у разі надзвичайної ситуації.

Хімічна аварія – це порушення технологічних процесів на виробництві, пошкодження трубопроводів, ємностей, сховищ, транспортних засобів при здійсненні перевезень і т.п., що призводять до викиду або розливу аварійно-хімічно небезпечних речовин (АХНР) в атмосферу в кількостях, що становлять небезпеку масового ураження людей та тварин.

Дія населення при оповіщенні про хімічне зараження

Отримавши інформацію про викид в атмосферу сильнодіючих отруйних речовин і про небезпеку хімічного зараження, необхідно надіти засоби індивідуального захисту органів дихання, найпростіші засоби захисту шкіри (плащі, накидки) і покинути район аварії.

Якщо відсутні засоби індивідуального захисту і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні, включіть гучномовець місцевого радіомовлення (радіоприймач, телевізор); чекайте повідомлень відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міста. Щільно закрийте вікна і двері, димоходи, вентиляційні віддушини (люки). Вхідні двері завісити шторою, використовуючи ковдри і будь-які щільні тканини. Заклейте щілини в вікнах і стики рам плівкою, лейкопластиром або звичайним папером від проникнення в приміщення пару (аерозолів) небезпечних хімічних речовин.

Детальніше...

Надання до медичної допомого при перегріванні та опіках

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання до медичної допомого при перегріванні та опіках.

Перегрівання

Перегрівання настає внаслідок тривалого перебування в умовах високої температури та вологості, на сонці без захисного одягу, при фізичному навантаженні у нерухомому вологому повітрі.

Розрізняють кілька ступенів перегрівання.

Легкий ступінь - характеризується загальною слабкістю, нездужанням, запамороченням, нудотою, підвищеною спрагою, шкіра обличчя червоніє, вкривається потом, пульс і дихання прискорюються, температура тіла підвищується до 37,5-38,9 °С.

Середній ступінь - температура тіла 39-40 °С, сильний головний біль, різка м'язова слабкість, миготіння в очах, шум у вухах, болі в ділянці серця, виражене почервоніння шкіри, сильне потовиділення, посиніння губ, прискорення пульсу до 120-130 уд./хв, часте і поверхневе дихання. Характерні також блювання, пронос.

Тяжкий ступінь - перегрівання тіла кваліфікуються по-різному: якщо температура повітря висока і його вологість підвищена, йдеться про тепловий удар, якщо довготривала дія сонячних променів — про сонячний. При цьому температура тіла піднімається вище 40 °С, настає непритомність, шкіра потерпілого стає сухою, у нього починаються судоми, порушується серцева діяльність, зупиняється дихання.

У легких випадках перегрівання потерпілого необхідно покласти у затіненому місці, давати необмежену кількість води. У тяжких випадках перенести його в затемнене прохолодне місце, роздягнути, обмити тіло прохолодною водою, прикладати холодні компреси на голову, шию, ділянку серця, дати понюхати нашатирний спирт. Якщо порушується серцева діяльність, зупиняється дихання, треба почати робити штучне дихання, викликати швидку медичну допомогу або після надання першої допомоги доставити потерпілого до медичного закладу.

Детальніше...

Про першу домедичну допомогу при термічних опіках

Друк
PDF

Ворожа артилерія б’є по українських містах, несучи смерть і поранення мирним громадянам. Супутником артобстрілів, на жаль, є пожежі.

Існує декілька простих правил домедичної допомоги при термічних опіках, знання яких допоможе правильно надати адекватну першу допомогу собі чи своїм близьким.

Опіки можуть бути 4-х ступенів, в залежності від обсягу та глибини отриманих ушкоджень:

I ступінь – пошкоджується тільки верхній шар шкірних покривів. Опік супроводжується почервонінням, набряком, відчуттям печії. Може бути локальне підвищення температури тіла, помірний біль.

II ступінь – руйнуються глибші шари епідермісу. Опік супроводжується появою пухирів, наповнених рідиною.  

III ступінь – шкірні покриви пошкоджуються глибоко. Іноді страждає підшкірна клітковина. Опік супроводжується некрозом тканин, тому рана може мати темний і навіть чорний колір.  При опіках може бути сухий струп.  

IV ступінь – шкіра обвуглюється, страждають м'язи і навіть кістки. Характерний нестерпний біль. Рана покривається темно-сірим струпом через некроз тканин.

Детальніше...

Як впоратися із «провиною» вцілілого

Друк
PDF

Відчуття провини вцілілого може виникати у  людини, яка пережила небезпечну для життя ситуацію чи подію (війну, хворобу тощо), коли іншим цього не вдалося. Ті, хто вижив, можуть картати себе через те, що уникли смерті, тоді як інші втратили життя. І постійно розмірковувати над тим, чи могли вони щось зробити, щоб запобігти травматичній події або врятувати інших. 

Провина вцілілого – поширена реакція на травматичні події та симптом посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Водночас важливо зазначити, що люди можуть відчувати провину вцілілого, не маючи ПТСР, або мати ПТСР і не відчувати провини вцілілого.

Симптоми такого стану можуть мати різний ступінь тяжкості та бути як психологічними, так і фізичними. 

Найбільш поширені психологічні симптоми:

  • Флешбеки (спогади) про травматичну подію, нав’язливі думки про неї.
  • Дратівливість, перепади настрою і спалахи гніву.
  • Апатія, відсутність мотивації, відчуття безпорадності.
  • Суїцидальні думки.

Детальніше...

Що таке ПТСР та як із ним боротися

Друк
PDF

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — це порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. Близько 8% чоловіків та 20% жінок, які пережили травматичні події, мають ПТСР. 

ПТСР проявляється як довготермінова реакція на стрес — за визначенням лікарів, його прояви з’являються через щонайменше чотири тижні після травматичної події. Симптоми розладу можуть виникати в короткий або триваліший період після травматичної події – як правило, протягом перших трьох місяців.

При ПТСР спостерігають такі групи симптомів: уникнення, гіперзбудженість, перепроживання травматичних подій, проблеми із пам'яттю та емоційною сферою.

ПТСР розвивається у людей, які пережили загрозливу для життя чи гідності ситуацію. Серед них:

  • ветерани війни,
  • цивільні, які перебували або все ще перебувають в зоні бойових дій,
  • жертви сексуального чи/та фізичного насильства,
  • полонені та жертви катування, 
  • свідки терактів,
  • люди, які перебували в зоні стихійного лиха,
  • інші люди, які знаходяться в кризових ситуаціях, що можуть травмувати психіку.

Детальніше...

ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ КРОВОТЕЧАХ

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення з надання долікарської допомоги при кровотечах.

Кровотечі - це пошкодження цілісності кровоносних судин внаслідок механічного або патологічного порушення.

Кровотечі бувають:

  • зовнішні, коли видно місце, звідки тече кров;
  • внутрішні, коли кров виливається у внутрішні порожнини чи тканини.

Детальніше...

Рекомендації щодо радіозахисного харчування населення

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації щодо радіозахисного харчування населення в період можливого радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

 Надходження штучних радіоактивних речовин у навколишнє середовище супроводжується накопиченням деякої їх кількості в продовольчій сировині, що використовується для виробництва харчових продуктів і далі безпосередньо в організмі людини.

 Особливу актуальність і гостроту ця проблема може мати місце у зв’язку з захопленням військами РФ Чорнобильської та Запорізької атомних електростанцій, що створює можливу небезпеку витоку радіації у навколишнє середовище.

 Сучасна концепція радіозахисного харчування базується на трьох основних положеннях:

  •  максимально можливе зменшення надходження радіонуклідів з їжею;
  •  гальмування процесу сорбції і нагромадження радіонуклідів в організмі;
  •  дотримання принципів раціонального харчування.

Детальніше...

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПРИ ВИНИКНЕННІ БІОЛОГІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ

Друк
PDF

При надзвичайних ситуаціях можливе зростання захворюваності населення на інфекційні хвороби.

У разі ведення бойових дій, поширення збудників може статися внаслідок використання супротивником біологічної зброї, а також здійснення біотерористичних актів.

Важливо знати ознаки застосування супротивником біологічної зброї, вміти правильно діяти для зменшення негативних наслідків у таких ситуаціях.

ЦЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ

Ознаками застосування супротивником біологічної зброї може бути наступне:

✓ поява в повітрі хмари за шляхом пересування літаків, БПЛА, інших літальних апаратів / пристроїв  супротивника;

✓ слабкі, не властиві звичайним боєприпасам, звуки розриву бомб, ракет, снарядів тощо;

✓ наявність на ґрунті невеликих воронок/ямок від розриву дрібних авіаційних бомб;

✓ наявність на ґрунті та поверхнях об'єктів крапель рідини (можливо маслянистої);

✓ наявність на ґрунті і поверхнях об'єктів нальоту порошкоподібних речовин;

✓ наявність на приземній рослинності крапель роси, яка не зникає протягом дня;

✓ наявність на поверхнях водойм плям маслянистої рідини;

✓ наявність осколків снарядів;

✓ наявність залишків контейнерів;

✓ поява великої кількості комах і гризунів;

✓ загибель тварин і гризунів;

✓велика кількість інфекційних захворювань, що одномоментне виникли серед населення.

Детальніше...

Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб

Друк
PDF

МІНІМАЛЬНІ ВИМОГИ щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації.

Для завнтаження та ознайомлення з документом перейдіть за посиланням.

Рекомендації для населення як не отруїтися чадним газом

Друк
PDF

Чадний газ - головний вражаючий фактор під час пожеж. Від нього найбільше страждають і гинуть люди - не висока температура або відкритий вогонь, а невидимий вбивця.

Чадний газ (СО) часто називають «фільтрований газ» тому, що він легко проходить через покриття та стіни. Це виходить з його властивостей, а саме: чадний газ отруйний, легший за повітря, безбарвний, позбавлений запаху. А ще його називають «підступним», «тихим убивцею» - чадний газ може вбити людину упродовж декількох хвилин. Він є одним з найбільш токсичних компонентів продуктів горіння, який входить до складу диму, і виділяється при тлінні та горінні майже всіх горючих речовин і матеріалів, а також - чадний газ утворюється в результаті неповного згорання різних видів палива: вугілля, дров, нафти, природного газу.

У невеликих кількостях він навіть утворюється в організмі людини. Напевно тому постраждалий не чинить опору, коли оксид вуглецю вже у великих дозах потрапляє в організм через легені. Підступність чадного газу проявляється у тому, що він легко проходить через бар’єр легень, потрапляючи у кров, знову ж таки, легко вступає в контакт з білком червонокрівців - гемоглобіном.

Детальніше...

Сибірка – небезпечна хвороба, яка може бути поруч

Друк
PDF

На території  області наявні  447 стаціонарно-неблагополучних пунктів по сибірці.

Сибірка - це гостра інфекційна хвороба тварин і людини, що протікає переважно у вигляді шкірної форми, значно рідше - в легеневій і кишковій формах з явищами сепсису. Спори бактерій сибірки можуть залишатися в латентному стані в грунті протягом тривалих періодів часу і активуватися, коли поверхня грунту порушується, наприклад, у результаті повені, зливи або зсувів.

Детальніше...