Інформація для населення

Надання першої допомоги при ураженні нервово-паралітичними бойовими отруйними речовинами

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення з надання першої допомоги при ураженні нервово-паралітичними бойовими отруйними речовинами

Нервово-паралітичні бойові отруйні речовини  (БОР) або фосфорорганічні отруйні речовини (ФОР),  також вони відомі, як нервово-паралітичні гази, хоча ці хімічні сполуки перебувають у рідкому стані при кімнатній температурі.

Фосфоровмісних органічних речовин (органофосфати) специфічно порушують нормальне функціонування нервової системи з появою судом, що переходять у параліч.

Ці речовини порушують механізми, за допомогою яких нерви передають повідомлення до органів. Порушення викликається блокуванням ферменту ацетилхолінестерази, який зазвичай зменшує активність нейромедіатора ацетилхоліну.

Головними представниками цієї групи є ЗаринЗоманV-гази (Vx), Новачок.

Детальніше...

Щодо внесення змін до додатку 2 ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною"

Друк
PDF

monvodi2

Міністерством охорони здоров’я України виданий наказ від 18.02.2022. №341 «Про затвердження Змін до додатку 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 р. за №304/37640.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім пункту 2 Змін, затверджених цим наказом, який набирає чинності з 1 квітня 2022 року.

До 31 березня 2022 року буде діяти пункт 1 Змін, затверджених цим наказом.

Ознайомитись із зазначеним наказом можна на офіційному сайті МОЗ України.

Надання першої допомоги при застосуванні фосфорних боєприпасів

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання першої допомоги при застосуванні фосфорних боєприпасів

Російські окупанти при бомбардуванні українських міст використовують фосфорні боєприпаси.

Фосфорні боєприпаси, начинені білим фосфором (БФ). Температура його горіння - близько 800 °C. За своєю дією фосфорні боєприпаси (бомби) нагадують напалм.

БФ є воскоподібною речовиною від безколірного до жовтого світлопроникного кольору з гострим запахом часнику.

Форма, у якій він використовується військовими, надзвичайно активна і загорається від контакту з киснем. БФ є самозапальним матеріалом, тобто загорається спонтанно.

Детальніше...

Надання першої допомоги при синдромі тривалого здавлення

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання першої допомоги при синдромі тривалого здавлення

Синдром тривалого здавлення (СТЗ), часто зустрічається під назвою краш-синдром - це стан, який розвивається в потерпілого внаслідок тривалого (4-8 год і більше) стискання або розчавлення м’яких тканин тіла.

Причинами його виникнення є тривале здавлення частин тіла, (переважно кінцівок), зазвичай уламками зруйнованих споруд, масивами ґрунту, накладеним із метою зупинки кровотечі джгутом, тривалим позиційним стисканням кінцівки масою власного тіла, що актуально в умовах війни з РФ та бомбардування російською армією режимних об’єктів та об’єктів інфраструктури.

Пусковим механізмом СТЗ є звільнення від здавлювання -декомпресії.

У перші години після декомпресії стан постраждалого може бути задовільним і не викликати у сторонніх занепокоєння. Це може призвести до недооцінки тяжкості пошкодження, неповноцінного надання допомоги й до загибелі постраждалого.

Детальніше...

ОБЕРЕЖНО – КЛІЩІ!

Друк
PDF

З підвищенням температури повітря кожен прагне до як най тіснішого спілкування з природою. Благотворний вплив такого спілкування на організм людини – незаперечний. Проте, необачне поводження в природі може призвести до незворотних наслідків. Тут вас підстерігають небезпечні інфекції, одна із яких – хвороба Лайма. Це пов’язано з тим ,що у теплу пору після виходу із зимової діапаузи розпочинається активізація іксодових кліщів, які можуть затьмарити як відпочинок на природі, роботу на садовій ділянці так і звичайну прогулянку в міському парку. Вчасно вжиті заходи захисту убережуть вас від цих шкідливих членистоногих.

Стати їх жертвою можна з весни і до пізньої осені. Укус лісового іксодового кліща неприємний сам по собі – він може викликати запалення і алергічну реакцію. Але крім цього кліщі здатні передати збудників кліщового вірусного енцефаліту (КВЕ), кліщового бореліозу (хвороба Лайма) і ряду інших важких інфекційних захворювань.

Детальніше...

Надання до медичної допомоги при шоковому стані

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання до медичної допомоги при шоковому стані

Надзвичайний емоційний вплив, сильний біль, втрата крові, утворення у пошкоджених тканинах шкідливих продуктів, що призводить до виснаження захисних можливостей організму, внаслідок чого виникають порушення кровообігу, дихання, обміну речовин є причинами шокового стану. Спричиняти розвиток шоку можуть голод, спрага, переохолодження, перевтома, трясіння в момент транспортування після травми тощо.

Ознаками шоку є: блідість, холодний піт, розширені зіниці, посилене дихання і прискорений пульс, зниження артеріального тиску. При важкому шоку — блювання, спрага, попелястий колір обличчя, посиніння губ, мочок вух, кінчиків пальців. Інколи може спостерігатися мимовільне сечовиділення. Потерпілий байдужий до оточення, але свідомість зберігає, хоча можливі випадки короткочасної непритомності.

Детальніше...

Щодо діяльності лабораторних підрозділів Центру

Друк
PDF

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що його лабораторні підрозділи працюють у штатному режимі, продовжують надавати послуги щодо проведення лабораторних досліджень об’єктів зовнішнього середовища, біологічного матеріалу людини, а саме:

  • санітарно - гігієнічною та бактеріологічною лабораторіями досліджуються харчові продукти , вода питна , вода відкритих водойм, атмосферне повітря за хімічними та мікробіологічними показниками відповідно до вимог нормативної документації. Крім того, санітарно - гігієнічною лабораторією проводяться гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу з метою атестації робочих місць на підприємствах і установах різної форми власності. Бактеріологічна лабораторія продовжує дослідження біологічного матеріалу людини на виявлення збудників інфекційних хвороб.
  • вірусологічна лабораторія визначає антигени гепатиту А, ротавірусу, антитіла до вірусів гепатиту А,С, кору методом імуноферментного аналізу, проводить тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції тощо.
  • з настанням весни набуває актуальності профілактика інфекцій, пов’язаних з покусами кліщів. Лабораторія особливо небезпечних інфекцій проводить дослідження по виявленню збудників бореліозу (хвороби Лайма) у кліщах знятих з людей та зібраних в довкіллі.

Більш детальна інформація щодо послуг ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» розміщена на сайті Центру.

 Центр розташований за адресою : м. Черкаси, вул. Волкова,3.

Контакти для звернення та консультацій :

Детальніше...

Попередження та профілактика харчових отруєнь

Друк
PDF

Під час перебування у тимчасових сховищах не завжди можуть бути забезпечені повноцінні умови для зберігання та вживання харчових продуктів, доступ до джерел водопостачання тощо, тому важливо в таких умовах вчасно попередити можливе харчове отруєння та знати його початкові симптоми.

Небезпечними для вживання можуть бути будь-які продукти харчування. Найчастіше небезпеку становлять сирі продукти тваринного походження, особливо сирі або без належної термічної обробки м’ясо, яйця, непастеризоване молоко. Також небезпечними можуть бути немиті фрукти та овочі.
Симптоми харчового отруєння можуть бути як легкими, так і дуже серйозними, і можуть з’явитися вже через кілька годин або через кілька днів. Це залежить від шкідливого патогена (мікроорганізма), який потрапив до організму разом із їжею.
Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є:

  •  біль у шлунку;
  •  спазми шлунка;
  •  нудота;
  •  блювання;
  •  діарея;
  •  підвищення температури.

Якщо у вас діарея або блювання, насамперед пийте багато рідини, щоб запобігти зневодненню.

Детальніше...

24 березня відзначають День боротьби з туберкульозом

Друк
PDF

 tuber

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводять цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики. Щоб зупинити та перемогти хворобу усі мають зрозуміти, що без обізнаності про туберкульоз боротьба з ним приречена на невдачу. Всесвітній День боротьби з туберкульозом був заснований для того, щоб закликати населення берегти власне здоров'я.

Детальніше...

Надання долікарської допомоги при вивихах та переломах

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення з надання долікарської допомоги при вивихах та переломах

Вивих - це стійке зміщення суглобних кінців кісток за межі їх нормальної рухомості, інколи з розривом суглобної сумки і зв'язок та виходом однієї з кісток з сумки.

Вивихи стаються внаслідок:

  • різких, надмірних рухів у суглобі;
  • у випадках падіння з висоти на витягнуту кінцівку;
  • у результаті сильного удару в ділянку суглоба. Часто вивихи супроводжуються переломами кісток.

Ознаками вивиху є:

  • біль у ділянці ушкодженого суглоба;
  • втрата звичайної рухливості в суглобі;
  • вимушене положення кінцівки;
  • зміна форми кінцівки в ділянці суглоба.

Детальніше...

Смог. Як убезпечитися від негативних наслідків

Друк
PDF

Смог – один із видів забруднення повітря.  Він може бути особливо небезпечним для вразливих груп населення: дітей, осіб літнього віку і тих, хто має хронічні захворювання органів дихання та серцево-судинної системи.

Як захиститися від негативного впливу смогу?

  1. Слідкуйте за оголошеннями та прогнозом офіційних органів влади щодо якості повітря. Якщо ситуація не сприятлива, залишайтеся вдома і зачиніть вікна.
  2. Якщо ж вам потрібно вийти на вулицю, наприклад, попрямувати в укриття, вдягніть захисні окуляри і маску/респіратор. 
  3. Проводьте вологе прибирання щонайменше раз на добу.
  4. Уникайте надмірної фізичної активності в умовах смогу.
  5. Відмовтеся від провітрювання квартири.
  6. За можливості пийте багато чистої води.
  7. Якщо ви виходили на вулицю, не забудьте прийняти душ. 
  8. Першими ознаками негативного впливу смогу можуть бути першіння в горлі, подразнення слизових носа, очей, утруднене дихання. Якщо ви відчули ознаки отруєння шкідливими газами, прополощіть горло сольовим розчином. У разі погіршення стану зверніться до лікаря.
  9. Якщо ви маєте захворювання органів дихальної системи, піклуйтеся про те, щоб у вас із собою завжди були необхідні ліки.  

Зневоднення: симптоми та способи запобігання

Друк
PDF
Наш організм втрачає воду щодня: з диханням, потом, сечовипусканням, сльозами та т.і. Зазвичай організм відновлює втрачену рідину через споживання води та їжі. Проте, якщо людина втрачає багато рідини та не достатньо її поповнює, організм зневоднюється. 

Помірна дегідратація характеризується наступними ознаками: спрага, сухість у роті, темно-жовтий колір сечі та зменшення її кількості під час сечовипускання, суха і прохолодна шкіра, головний біль, судоми м’язів.

Ознаки сильної дегідратації: спрага, дуже суха шкіра, сухість слизових оболонок і язика, загальна слабкість, сечовипускання менше ніж 4 рази на день або відсутність сечі, відчуття запаморочення, прискорене серцебиття та дихання, запалі очі, сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість, можлива короткочасна втрата свідомості.

Симптоми зневоднення у немовлят та маленьких дітей: сухість у роті; відсутність сліз, коли дитина плаче; сухі підгузки протягом трьох годин; запалі очі, щоки, м’яке тім’ячко (джерельце) на верхівці черепа; сонливість, слабкість, в’ялість або дратівливість.

Сильне зневоднення є надзвичайним медичним станом, який потрібно негайно лікувати!

Детальніше...

Рекомендації щодо профілактики педикульозу

Друк
PDF

Враховуючи, воєнний стан, наявність біженців, а також перебування значної кількості людей в укриттях під час повітряної тривоги можливе розповсюдження серед людей головного або платтяного педикульозу.

Педикульоз або вошивість - специфічне паразитування на людині вошей. Воша харчується кров'ю господаря, відкладає яйця-гниди, які приклеює до волосся. Платтяний педикульоз при певній епідеміологічній обстановці небезпечний таким захворюваннями, як висипний тиф.

Розповсюдження вошей відбувається при безпосередньому контакті людей, особливо при великій їх скупченості: в транспорті, на вокзалах, поїзді, а також через предмети побуту, гребінці, постільну білизну. Симптомами захворювання є свербіж в місці укусу, розчухи, скоринки на голові, дрібні сіруваті плями в місці укусів вошей, виявлення безпосередньо паразитів: вошей і гнид на волоссі.

Детальніше...

Медичні заходи протидії нервово-паралітичним речовинам

Друк
PDF

Медичні заходи протидії нервово-паралітичним речовинам, перейдіть за посиланням для перегляду і завантаження.