Інформація для населення

Рекомендації щодо режиму радіаційного захисту у випадку застосування росією тактичної або стратегічної ядерної зброї

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я» надає рекомендації щодо режиму радіаційного захисту у випадку застосування росією тактичної або стратегічної ядерної зброї.

Режим радіаційного захисту визначає цілий ряд факторів, яких необхідно дотримуватись:

  • послідовність та тривалість використання захисних споруд (сховищ, протирадіаційних укриттів);
  • час перебування у житлових та виробничих приміщеннях, на відкритій місцевості;
  • порядок застосування засобів індивідуального захисту, протирадіаційних препаратів.

 

Детальніше...

Про проведення практично-теоретичного навчання

Друк
PDF

В зв’язку з введенням 24.02.2022 р. воєнного стану в Україні, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022, доручень Міністерства охорони здоров’я України, «Плану заходів Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» при виникненні надзвичайних ситуацій пов’язаних з застосуванням тактичної або стратегічної ядерної зброї з працівниками установи 13 квітня 2022 року проведено практично-теоретичне навчання: відповідно до Методичних рекомендацій щодо дій у зонах ядерного ураження, затвердженого наказом МОЗ України від 06.04.2022 № 585.

Під час проведення практично-теоретичного навчання працівники установи ознайомилися з організацією і впровадженням заходів профілактики серед населення, направлених на зменшення наслідків застосування ядерної зброї, а саме:

- характеристикою зон радіоактивного забруднення;

- режимом радіаційного захисту;

Детальніше...

Профілактика харчових отруєнь на Великодні свята

Друк
PDF

velikoden

Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів.

В період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись наступних простих правил:

  • оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
  • купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання;
  • придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;
  • при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +40 С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;
  • використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо;
  • не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;
  • овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни.

Детальніше...

Профілактика ботулізму

Друк
PDF

Через військову агресію росії багато українців опинилися в умовах, коли доступ до питної води та якісної їжі обмежений або зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або брудних продуктів.

Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання — ботулізм. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму.

Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані домашні консерви з м'яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в'ялені/копчені продукти домашнього приготування. Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

Детальніше...

Способи знезараження води

Друк
PDF

В умовах російської агресії проти України частина населення позбавлена доступу до чистої питної води.

Через активні бойові дії в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду.

У таких умовах люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою з системи централізованого водопостачання, брати воду з колодязів, придомових свердловин, річок тощо. Невідомо, чи ця вода достатньо чиста та придатна для споживання й приготування їжі. Тому важливо її очистити самостійно в домашніх умовах.

Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом. Для цього потрібно набрати половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання. Після цього потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття. Також вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому посуді або в прозорому посуді на білому фоні. Далі можна приступати до її знезараження.

Детальніше...

Телеефір щодо екологічної ситуації в області під час військового стану в Україні

Друк
PDF

7 квітня 2022 року телеканалу UA:ЧЕРКАСИ  в. о. генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Людмила Кравченко надала коментар у програмі «Сьогодні. Головне» щодо актуальних питань з екологічної ситуації та безпеки, яка склалася в області під час військового стану в Україні.

З початку військової агресії росії проти України та введення 24.02.2022 року військового стану фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (Центр) на виконання листа Міністерства охорони здоров’я України від 24.02.2022 № 26-04/5359/22 проводить моніторинг гамма-випромінювання в існуючих моніторингових точках, якості та безпечності питної води, що подається населенню та атмосферного повітря на всіх адміністративних територіях області.

Впродовж зазначеного періоду групами радіаційного спостереження та дозиметричного контролю Центру здійснено понад 2,5 тисяч радіологічних вимірювань, рівні гамма-випромінювань становлять від 0,11 до 0,20 мкЗв/год, зокрема по м. Черкаси – 0,14 до 0,15 мкЗв/год, що не перевищує фонові показники притаманні для цих територій.

Із систем та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 1,5 тис. проб питної води. Відхилень від встановлених нормативів за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками не виявлено.

Детальніше...

Про проведення практично-теоретичного навчання

Друк
PDF

В зв’язку з введенням 24.02.2022 р. воєнного стану в Україні, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022, доручень Міністерства охорони здоров’я України, «Плану заходів Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» при виникненні надзвичайних ситуацій пов’язаних з викидом сильнодіючих отруйних речовин» з працівниками установи 7 квітня 2022 року проведено практично-теоретичне навчання: «Алгоритм дій при виникненні надзвичайної ситуації пов’язаної із локалізації та ліквідації спалаху сибірки» та «Алгоритм дій при виникненні групового захворювання на гостру кишкову інфекцію (сальмонельоз), пов’язаного із закладом громадського харчування у м.Черкаси».

Детальніше...

Надання першої допомого при отруєнні азотною кислотою

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» надає інформацію про азотну кислоту та рекомендації щодо надання першої допомого при отруєнні азотною кислотою.

Азотна кислота - безбарвна димуча рідина з їдким запахом, легко розкладається, забарвлюючись у жовтий колір.

Сильний окиснювач, корозійна для більшості металів.

Дія на людину: азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та при попаданні на шкіру та слизові оболонки. Пари кислоти викликають подразнюючу дію на дихальні шляхи.

Детальніше...

Надання домедичної допомоги при застосуванні «вакуумної бомби»

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання домедичної допомоги при застосуванні «вакуумної бомби».

"Вакуумна бомба" і принцип роботи. Чи застосовує її росія в Україні. Як працює вакуумна бомба?

Вакуумна бомба, яку також називають аерозольною бомбою або паливно-повітряною вибухівкою, складається з контейнера з двома окремими зарядами вибухової речовини.

Її можна запустити як ракету чи скинути з літака як бомбу. При потраплянні в ціль перший заряд вибухової речовини розкриває контейнер і розкидає горючу суміш у вигляді хмари. Ця хмара може проникнути у будь-які отвори будівель або укріплень, що неповністю закриті.

Потім другий заряд підриває хмару, внаслідок чого утворюється величезна вогненна куля, потужна вибухова хвиля та вакуум, який поглинає весь навколишній кисень.

Зброя може руйнувати укріплені будівлі, обладнання та вбивати чи поранити людей.

Вакуумна бомба може вражати різні цілі й буває різних розмірів, як-от ручні гранати та ручні ракетні установки, які можуть використовувати солдати. Також є розроблені версії із запуском з повітря, призначені для знищення противника у печерах та тунельних комплексах - ефект цієї зброї найсильніший у закритих приміщеннях.

У 2007 році росія провела випробування своєї найбільшої термобаричної зброї, так званого "батька всіх бомб". Вибух був еквівалентний 44-тонній звичайній бомбі, що зробило її найбільшим неядерним вибуховим пристроєм у світі.

Враховуючи її руйнівну дію та ефективність проти супротивника, що ховається в будівлях або бункерах, вакуумні бомби переважно використовують в міських умовах.

Це важливо з огляду на події в Україні, де російські війська намагаються взяти під контроль столицю та інші великі міста на сході країни.

Детальніше...

Надання домедичної допомого при отруєнні сльозогі́нними газами

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання домедичної допомого при отруєнні сльозогі́нними газами.

Сльозогі́нний газ - збірна назва речовин сльозоточивої або дратівної дії і таких, що подразнюють слизові оболонки, дихальні шляхи.

Застосовується збройними силами, як зброя несмертельної дії.

Сльозогінні гази відноситься до хімічної зброї, однак не заборонені міжнародними угодами.

Сльозогінні гази викликають відчуття печіння і подразнення в ураженій ділянці, що наступає впродовж секунд. Фізіологічні ефекти залежать від кількості подразнювальної речовини, тривалості її дії і того, на яку саме ділянку тіла вона потрапила (очі, рот, ніс, шкіра), і можуть продовжуватись близько 30-60 хв і довше після того, як особа покине джерело ураження і очиститься від залишків іританту.

Відразу ж після ураження в осіб проявляється усі або деякі із таких симптомів: печіння і почервоніння очей, носа, рота, шкіри, висип, набрякслизових оболонок, рясне сльозо- і слиновиділення, виділення слизу із носа, розмитий зір, мимовільне закривання очей і кліпання, важкість ковтання і дихання, кашель, хрипіння, задишка, дезорієнтація і розгубленість, що може призвести до паніки, сильний гнів, інколи нудота і блювання.

Детальніше...

Про проведення практично-теоретичного навчання

Друк
PDF

В зв’язку з введенням 24.02.2022 р. воєнного стану в Україні, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022, доручень Міністерства охорони здоров’я України, «Плану заходів Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» при виникненні надзвичайних ситуацій пов’язаних з викидом сильнодіючих отруйних речовин» з працівниками установи 31 березня 2022 р. проведено практично - теоретичне навчання: «Алгоритм дій при виникненні надзвичайної ситуації пов’язаної викидом аміаку»

Детальніше...

Рекомендації для населення щодо надання домедичної допомого при отруєнні речовинами задушливої дії

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання домедичної допомого при отруєнні речовинами задушливої дії.

До задушливих отруйних речовин (ОР) відносяться речовини, які надходять в організм головним чином інгаляційним шляхом, викликаючи ураження органів дихання і токсичний набряк легенів з розвитком гострого кисневого голодування організму.

Представниками отруйних речовин задушливої дії є фосген, дифосген, трифосген, тіофосген, які мають подібні хімічні та токсичні властивості.

Найбільш ймовірно бойове застосування має фосген, який характеризується високою бойовою ефективністю та підступністю.

Детальніше...

ОБЕРЕЖНО КЛІЩІ

Друк
PDF

За настання тепла більшість громадян планують відпочинок на відкритому повітрі: ліс, річка, парк. А що говорити про велосипедистів, які так полюбляють кататись за містом.
З першими теплими променями сонця "прокидаються" і кліщі.
 

 klictchi1

Усім відомо, що кліщі активні тільки влітку. Але це не зовсім так. У зв'язку зі зміною клімату та теплими зимами, активність кліщів проявляється вже у березні і триває до листопада. Впродовж цього періоду спостерігаються два піки активності кліщів: травень-червень та вересень-жовтень. Впродовж дня кліщі активні до 12 години (полудень), та після 16 до вечора.

Кліщі не живуть лише в лісі та на деревах, а здебільшого в траві (парки, газони) на висоті 20-60 см та в листяному покриві лісу, проте їх можна зустріти і на кущах висотою до 120 см.

Детальніше...

Надання першої допомоги при ураженні отруйними речовинами шкірнонаривної дії

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення з надання першої допомоги при ураженні отруйними речовинами шкірнонаривної дії.

Основними отруйними речовинами (ОР) шкірнонаривної дії є сірчистий іприт та люїзит.
Сернистий іприт має тенденцію розповсюджуватись у приземному шарі атмосфери. При температурі +140С, твердіє, важчий за воду, тобто довго зберігає токсичні властивості в придонних шарах.
Люїзіт – пари важчі за повітря. Температура замерзання -450С, тобто немає кліматичних обмежень застосування у різні пори року.
Іприт і люїзит можуть проникати через шкіру, слизові оболонки, органи дихання, шлунково-кишковий тракт, поверхні ран та опіків. На відміну від іприту люїзит є отруйною речовиною швидкої дії (прихованого періоду майже немає).
Для іпритних шкірних уражень характерно:
- у період контакту відсутність симптомів подразнення, болю;
- прихований період 2 години і більше;
- стадія еритеми - час появи перших клінічних ознак, складає в середньому 2-3 години і більше (при ураженні у вигляді пари термін збільшується до 15 годин), еритема блідо-синюшна, межі розмиті, набряк слабо виражений, спостерігаються поодинокі крововиливи, малоболісність, специфічний свербіж;
- бульозна стадія розвивається через 18-24 години, спочатку виникають дрібні везікули по периферії еритеми, які потім зливаються у великі багатокамерні пухирі з прозорим вмістом, максимальний розвиток процесу припадає на 10-14 добу;
Для люїзитних шкірних уражень характерно:
- в період контакту пекуча біль у місці контакту ОР;
- прихований період 10-15 хвилин;
- стадія еритеми - почервоніння шкірних покривів з'являється через 5-20 хвилин. Межі еритеми різко окреслені, болісні, яскраво-червоні, виражений набряк, спостерігаються часті крововиливи;
- бульозна стадія розвивається через 2-6 годин, пухирі поодинокі, великі, однокамерні, вміст швидко мутніє;
- стадія виразки - дно яскраво-червоне, численні крововиливи, максимальний розвиток процесу досягається на 2-3 добу (у важких випадках виразка може доходити до м'язів);
- загоєння проходить значно швидше (3-4 тижні), рана вкривається твердим струпом, а після його відторгнення, як правило, пігментація відсутня або незначна і переважно носить характер цяток.

Детальніше...