Інформація для населення

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ

Друк
PDF

arterialna-hipertoniya

Всесвітній день боротьби з гіпертонією відзначається щорічно у другу суботу травня за рішенням Всесвітньої Ліги гіпертонії і Міжнародного товариства гіпертонії

Артеріальна гіпертензія (АГ) є патологічним станом організму, що проявляється стійким підвищенням артеріального тиску. Постійне підвищення тиску може призвести до гіпертонічної хвороби, що є однією з основних причин передчасних смертей у всьому світі.

Коли б’ється наше серце, воно перекачує кров у судини. Кров розноситься від серця до всіх інших частин тіла. Артеріальний тиск створюється силою крові, що штовхає стінки судин (артерій), коли вона перекачується серцем. Чим вищий тиск, тим важче серцю перекачувати її.

За даними ВООЗ гіпертонією страждає кожен четвертий чоловік і кожна п’ята жінка, понад мільярд людей.

За даними STEPS, третина населення  України (34,8%, серед опитаних) мала підвищений АТ чи гіпертензію або приймала антигіпертензивні препарати. Частка населення з підвищеним АТ різко зростала з віком. У віковій групі 18-29—приблизно 12,7%, у віковій групі 60-69 —71,1%.

Гіпертензія часто зустрічається у людей віком від 50 років.

З віком люди ведуть більш сидячій спосіб життя, їхня маса тіла може збільшуватися, тому поширеність артеріальної гіпертензії серед людей старшого віку зростає. За даними Європейського товариства кардіологів (ESC) та Європейського товариства гіпертензії (ESH) є постійний взаємозв’язок із частотою появи серцево-судинних захворювань та підвищенням артеріального тиску. Виникає ризик появи інсультів, інфаркту міокарда, захворювання периферичних артерій, фібриляції передсердь тощо.

Серед чинників ризику виникнення артеріальної гіпертензії виділяють: стать (у жінок гіпертонію виявляють частіше), вік (люди старшого віку мають підвищений ризик), а також підвищений рівень холестерину.

Детальніше...

П’ять ПОРАД ЯК УБЕРЕГТИ ДІТЕЙ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Друк
PDF

Кишкові інфекції - є найпоширенішими інфекційними хворобами, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Загроза розповсюдження гострих кишкових інфекцій (ГКІ) зростає в теплу пору року.

Підвищена захворюваність серед дітей пояснюється тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина і шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. При попаданні збудника кишкових інфекцій в ротову порожнину, вони легко проникають у кишечник.

Крім того, високий рівень захворюваності на ГКІ серед дитячого населення можливо пов’язаний із віковими особливостями дітей, які схильні частіше ніж дорослі недотримуватись правил особистої гігієни.

Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи просто через брудні руки, іграшки, або інші предмети довкілля, з якими тісно контактує дитина.

Так, за даними ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за 4 місяці 2022 року в області зареєстровано 390 випадків гострих кишкових інфекцій, у тому числі серед дітей 294. Питома вага захворілих дітей до 17 років складає 75,4%, з найвищими показниками у вікових групах 1-4 роки – 37,4% та 5-9 років – 36,4%. 

Захворювання були спричинені ротавірусами в 19,7% випадків, сальмонелою в 2,3%, іншими встановленими збудниками у 20,8%, збудника не було встановлено у 57,2%.

За 4 місяці поточного року в області всього зареєстровано 77 випадків рота-вірусних ентеритів, з них 76 (98,7%) – у дітей. Зокрема, захворіли 3 (4%) дитини віком до 1 року, 14 (18%) дітей віком 1–4 роки, 41 (54%) дитина у віці 5–9 років, 18 (24%) дітей віком 10–14 років.

Детальніше...

Кашлюк – чим небезпечний і як захиститись?

Друк
PDF

Кашлюк – це заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією Bordetella pertussis. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Хворі на кашлюк страждають від нападів довготривалого кашлю. Потрапивши в дихальні шляхи бактерія Bordetella pertussis починає виділяти токсин, який діє на кашльові рецептори в дихальних шляхах, а у головний мозок передається сигнал, де формується "кашльова домінанта", завдяки якому розвивається сильний спазматичний кашель, який в окремих випадках може привести до зупинки дихання. Ця домінанта настільки сильна, що навіть при знищенні інфекційного агента, дитина все одно продовжуватиме кашляти. Постійний сильний кашель може призвести до кровохаркання і крововиливів склер ока, мозкових крововиливів тощо. Також небезпечними ускладненнями можуть бути отит, пневмонія, енцефалопатія, зневоднення, втрата ваги та судоми.  Важливо пам’ятати, що діти раннього віку обов’язково повинні лікуватися у лікарні.

Детальніше...

Ранні овочі – користь чи небезпека для здоров’я людини?

Друк
PDF

ranni.jpg

З настанням весни прилавки торгових рядів на ринках і в супермаркетах  доповнюються ранньою регіональною рослинною продукцією. Однак, «вітамінна бомба», якої так прагне наш організм, може виявитись не зовсім безпечною для здоров’я, особливо це стосується тепличних та ранніх овочів і овочів з коротким вегетативним періодом.

Тепличні та грунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але й за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для найскорішого дозрівання овочів використовують мінеральні добрива, а не органічні та стимулюючі речовини, що призводить до накопичення в ранніх овочах нітратів.

Чим вище концентрація нітратів, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я.

Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги, для дітей раннього віку (до трьох років) 2,5 мг на 1 кг ваги.

Нітрати – це небезпечні хімічні сполуки. Наднормоване надходження нітратів в організм людини призводить до утворення метгемоглобіну, і як наслідок, порушення харчування киснем тканин.

В нормі в організмі людини в крові 1-2% гемоглобіну, що знаходиться у формі метгемоглобіну. Якщо ця величина перевищує 10%, спостерігаються клінічні прояви гіпоксії, 30-40% – викликає аноксію.

Встановлено, що нітрати мають фактори ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів, супровідні патологічні стани, стимулюють онкозахворюваність. Відомо, що нітрати розглядають, як попередників висококанцерогенних нітрозосполук.

Ось чому дітям до трьох років та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а іншим необхідно споживати їх в міру.

З метою охорони здоров’я людини, особливо дітей, від негативного впливу нітратів, необхідно виважено відноситися до нітратного навантаження. На жаль, наша Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» не має наглядової функції, та не має права відбирати овочі та фрукти у господарників з метою визначення вмісту нітратів, що унеможливлює володіння ситуацією з нітратного навантаження на організм людини та розроблення відповідних профілактичних заходів.

Детальніше...

Робоча зустріч з представниками відокремлених підрозділів ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Друк
PDF

6 травня 2022 року ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено робочу онлайн нараду за участі представників відокремлених структурних підрозділів установи щодо результатів діяльності у першому кварталі поточного року.

Також, розглядалися питання фінансово-економічної діяльності установи та трудових відносин у колективі, проблемних питань при проведенні лабораторних досліджень.

Особливу увагу було приділено питанню подальшого виконання плану роботи відокремленими структурними підрозділами установи у другому кварталі 2022 року та досягненню поставлених завдань і очікуваних результатів у ньому.

За підсумками наради було прийнято ряд рішень, які спрямовані на покращення організації роботи установи.

Кір – небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється

Друк
PDF

Дев'ять із десяти людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Передавання інфекції

Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до і за чотири дні після появи у неї висипу.

Симптоми

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип – спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Детальніше...

Допомога Збройним Силам України

Друк
PDF

Працівники Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» долучилися до надання допомоги українським військовим, які нині захищають Україну від російських окупантів.

У квітні 2022 року – колектив установи приєднався до надання допомоги у протистоянні з країною агресора та підтримав Збройні Сили України, перерахувавши на їх рахунок одноденну заробітну плату.

ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ B

Друк
PDF

Вірусний гепатит B — інфекція, що вражає печінку та може спричинити як гостре, так і хронічне захворювання.

Основні факти:

  • Вірус передається в результаті контакту з кров’ю або іншими рідинами інфікованої людини.
  • 257 млн людей хронічно інфіковано вірусом гепатиту В.
  • Майже 686 000 людей помирає щороку від інфекції гепатиту В, зокрема цирозу та раку печінки, що розвиваються внаслідок хронічної інфекції гепатиту В.
  • Вірус гепатиту В може виживати поза межами людського організму щонайменше сім днів та залишатися високовірулентним протягом цього періоду.
  • Інкубаційний період (період від моменту інфікування до перших клінічних проявів) триває в середньому 75 днів, але може варіювати від 30 до 180 днів.
  • Інфікування вірусом гепатиту В можна попередити за допомогою сучасної, безпечної та ефективної вакцини.

Шляхи інфікування:

  • горизонтальний - через контакт з інфікованою кров’ю та іншими рідинами організму (слина, менструальні, вагінальні виділення, сім’яна рідина);
  • вертикальний - від інфікованої матері до дитини під час пологів;
  • статевий;
  • унаслідок спільного використання голок, лез для гоління, зубних щіток, інструментів для манікюру тощо;
  • хірургічні втручання;
  • стоматологічні маніпуляції;
  • татуювання, пірсинг, шрамування та інші процедури, що пов’язані із пошкодженням шкіри та можливою кровотечею.

Розвиток хронічної інфекції більше розповсюджений серед дітей грудного віку, інфікованих їхніми матерями, або до досягнення п’ятирічного віку. Інфекція у дорослих призводить до хронічного гепатиту в менш ніж 5% випадків.

Детальніше...

РИЗИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ: ЯК ПРОЯВЛЯЮТЬСЯ І ЯК ЗАХИСТИТИСЯ

Друк
PDF

З початком війни в Україні зросли ризики інфекційних захворювань. Їх спричиняють бактерії, віруси, грибки чи паразити. А недуга може протікати як з легкими симптомами, так і загрозливими для життя. Тому важливо розуміти свої ризики інфікування та подбати про своє здоров’я і своїх близьких.

Інфекційні захворювання можуть передаватися через прямий контакт, наприклад:

  • Віч-на-віч. Інфекційні захворювання зазвичай розповсюджуються шляхом прямого передавання бактерій, вірусів або інших мікробів від однієї людини до іншої. Це може статися, коли людина з бактерією чи вірусом торкається, цілує, кашляє чи чхає на когось, хто не інфікований. Також хвороботворні організми можуть поширюватися через біологічні рідини під час статевого контакту. 
  • Від тварини до людини. Якщо вас вкусить або подряпає інфікована тварина, навіть домашня, ви можете захворіти, а за екстремальних обставин навіть померти. Поводження з відходами тваринництва також може бути небезпечним. Наприклад, ви можете інфікуватися токсоплазмозом під час прибирання котячого лотка.
  • Від матері до дитини. Вагітна жінка може передати мікроби, що призводять до інфекційних захворювань, своїй майбутній дитині. Деякі мікроби можуть проникати через плаценту чи грудне молоко. Мікроби в піхві можуть передаватися дитині під час пологів.

Хвороботворні організми також можуть передаватися непрямим шляхом. Багато мікробів можуть затримуватися на предметах побуту, як-то стільниці, ручки дверей або крану.

Наприклад, коли ви торкаєтеся дверної ручки після хворого на грип або застуду, ви можете інфікуватися. Особливо, якщо ви доторкнетеся до очей, рота або носа перед миттям рук.

Деякі мікроби передаються через укуси комах, таких як комарі, блохи, воші або кліщі.

Хвороботворні організми також можуть бути в зараженій їжі та воді. Тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування.

Кожне інфекційне захворювання має свої специфічні ознаки та симптоми.

Найбільш поширені включають такі: висока температура тіла, діарея, втома, біль у м’язах, кашель.

Зверніться по медичну допомогу, якщо:

  • вас укусила тварина;
  • у вас проблеми із диханням;
  • кашель триває довше тижня;
  • сильний головний біль із лихоманкою;
  • з’явився висип чи набряк;
  • незрозуміла або тривала лихоманка;
  • виникли раптові проблеми із зором.

Детальніше...

ВІТРЯНА ВІСПА

Друк
PDF

Вітряна віспа (вітрянка) - це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Вітряна віспа - одна із найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності вона поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним вірусним інфекціям.

Причини вітряної віспи

Збудником є вірус вітряної віспи та оперізувального герпесу (Varicella-zoster virus, VZV), або герпесвірус людини 3 типу (ГВЛ-3). Цей ДНК-вірус нестійкий поза організмом людини, швидко гине від дезінфекційних засобів, а також під дією температури понад 60 °С.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу. Ще одним джерелом інфекції може бути хворий на оперізувальний герпес.

Сприйнятливість населення до вітряної віспи становить 90–95%.

Шляхи передавання вітряної віспи

Механізм передавання збудника - краплинний. Незважаючи на слабку стійкість вірусів у довкіллі, доведено можливість їх поширення за межі кімнати, де перебуває хворий. Таким чином, імовірність зараження може поширюватися на всіх, хто перебуває у будівлі.

Не виключена можливість вертикального передавання збудників вітряної віспи від матері до плоду, що може спричинити вади розвитку, але це трапляється дуже рідко.

Вітряна віспа — типова дитяча інфекція. Новонароджені до двох місяців мають пасивний материнський імунітет. З трьох місяців вони стають сприйнятливими до інфекції.

Максимальна кількість тих, хто інфікується, припадає на вікову групу 2–4 роки. Дошкільнята становлять близько 80% тих, хто захворів. Для вітряної віспи характерна осінньо-зимова сезонність, що пояснюється тіснішим контактуванням дітей під час відвідування дитячих садків і шкіл.

Захворюваність найчастіше спорадична. Трапляються спалахи вітряної віспи, зокрема у дитячих дошкільних закладах, школах і лікарнях. Після перенесеної інфекції залишається тривалий імунітет. Повторні захворювання бувають рідко.

Детальніше...

ПРОФІЛАКТИКА САЛЬМОНЕЛЬОЗУ

Друк
PDF

Сальмонельоз - гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму; іноді захворювання має перебіг з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Відомо близько 2000 типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища. Так у кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.

Механізм передавання інфекції - фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

У 96-98 % випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, молока, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць. Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. Особливу небезпеку здорові бактеріоносії несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих та лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу. Носійство сальмонели може тривати від кількох днів до кількох років.

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя. Найбільшу небезпеку являють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі. Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.

Детальніше...

Правила безпеки та особистої гігієни населення у зонах радіоактивного забруднення

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я» надає рекомендації щодо правил безпеки та особистої гігієни населення у зонах радіоактивного забруднення у випадку застосування росією тактичної або стратегічної ядерної зброї.

Головне – максимально послабити вплив радіації на людину, а ще краще – не допустити. Для цього треба дотримуватися низки заходів та застережень. Наприклад, намагатися якнайменше перебувати на відкритій місцевості, а якщо вже вийшли, то обов’язково з одягненими засобами індивідуального захисту (респіратор, плащ, чоботи, рукавички).

Якщо людина на вулиці, у дворі, не сідати на землю, лавки, не курити, не роздягатись.

При поверненні з вулиці додому обмити або обтерти мокрою ганчіркою взуття. Верхній одяг витрусити та почистити вологою щіткою, віником.

Лице, руки, шию ретельно обмити, рот прополоскати 0,5%-м розчином питної соди.

Детальніше...

Рекомендації щодо дії населення у зонах радіоактивного забруднення у випадку застосування росією тактичної або стратегічної ядерної зброї

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я» надає рекомендації щодо дії населення у зонах радіоактивного забруднення у випадку застосування росією тактичної або стратегічної ядерної зброї.

Як тільки офіційно повідомили (оповістили) про небезпеку радіоактивного забруднення внаслідок застосування ядерної зброї, необхідно негайно надіти протигаз на себе, на дітей, а маленьких (до 1,5 років) при можливості помістити в дитячу захисну камеру (КЗД), можна надіти респіратор, протипилову тканинну маску або ватно -марлеву пов’язку та слідувати у захисну споруду (сховище, протирадіаційне укриття, підвал).

Якщо захисна споруда знаходиться надто далеко та відсутні засоби захисту органів дихання, необхідно залишатись вдома. Увімкнути всі можливі засоби масової інформації та слідкувати за повідомленнями та розпорядженнями штабу цивільного захисту та/або місцевих органів влади. Тим часом закрити вікна, двері, зашторти їх щільною тканиною або ковдрою. Закрити вентиляційні канали, віддушини, заклеїти щілини у віконних рамах.

Забрати продукти в холодильник або інші надійні для захисту місця, максимально ізолюйте їх від зовнішнього впливу (харчова плівка, контейнери, тощо). Створити запас води. Проінформувати сусідів про почуте повідомлення.

Головна небезпека на забрудненій місцевості - це потрапляння радіоактивних речовин усередину організму з повітрям, що вдихається, при прийомі їжі і води.

Детальніше...

ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ A

Друк
PDF

Вірусний гепатит А - захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Основні факти

Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.

Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганою санітарією (наприклад, брудні руки).

ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді - від 3 до 10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб.

Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.

Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

Детальніше...