Інформація для населення

Щодо моніторингу місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб

Друк
PDF

alt

 Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» розпочато моніторингові візити місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації на виконання наказів МОЗ України від 31.03.2022 р. № 554 «Про затвердження Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя  населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації»,  від 06.04.2022 р. № 584 «Про затвердження Порядку проведення обстеження (моніторингу) у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації» та відповідно до «Плану проведення обстеження (моніторингу) місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб», затвердженого начальником Черкаської обласної військової адміністрації І.Табурцем від 30.05.2022 р.

Детальніше...

02.06.2022 року був проведений День спеціаліста

Друк
PDF

В Державній установі «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 02.06.2022 року проведений День спеціаліста, де були висвітлені наступні питання:

  1. Огляд інформації щодо статистики захворювань на гострий гепатит невідомого походження у світі, наявних відомостей про клінічні прояви захворювання, критеріїв визначення випадків, алгоритму реєстрації та проведення епідеміологічного розслідування даного захворювання.
  2. Мавпяча віспа: поширення у світі, основні клінічні симптоми, механізм передачі інфекції, діагностика, профілактика, епідеміологічний нагляд, розслідування випадків та відстеження контактів.

Тютюн у будь-якій формі несе смертельну небезпеку.

Друк
PDF

Курильні тютюнові вироби, зокрема кальяни, містять понад 7000 хімічних речовин, у тому числі як мінімум 250 хімічних речовин, котрі є токсичними чи спричиняють рак.

Використання бездимних тютюнових виробів може призвести до серйозних, а іноді смертельних проблем зі здоров’ям.

Пасивне куріння також має несприятливі наслідки для здоровя, і навіть може бути причиною смерті. Більш нові тютюнові вироби містять хімічні речовини, аналогічні тим, що містяться в традиційних тютюнових виробах, і є шкідливими для здоров’я.

Люди, які курять тютюн протягом усього життя, в середньому живуть на 10 років менше.

У всьому світі щодня більше 22 000 людей вмирають від споживання тютюну або від пасивного куріння – це одна людина кожні 4 секунди.

Споживання тютюну впливає практично на всі органи організму людини.

Ознайомитись з графічним матеріалом Тютюнове тіло за посиланням.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

Друк
PDF

tutun 

Щорічно 31 травня відзначається Всесвітній день без тютюну, який був проголошений у 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я на 42 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

Мета цього Дня – сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я. 

Кінцевою метою Всесвітнього дня без тютюну є сприяння захисту нинішнього та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків для здоров’я, а також від соціальних, екологічних і економічних лих, пов’язаних з вживанням тютюну і впливом тютюнового диму.

Щорічно   тютюнова   епідемія  призводить до смерті близько 6 мільйонів людей, понад 600 000 з яких, не будучи курцями, вмирають через вплив вторинного тютюнового диму. При відсутності дій до 2030 року епідемія буде щорічно приводити до смерті більше 8 мільйонів чоловік. Більше 80% з цих випадків  відбуватимуться серед людей, що живуть в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Тютюнова епідемія – одна з найсерйозніших загроз громадському здоров’ю, з якими стикався світ. Тютюнові вироби – це продукти, для виготовлення яких використовується в якості сировини листя тютюну і які призначаються для паління, смоктання, жування або нюхання. До складу таких виробів входить нікотин – психотропний компонент, що викликає сильне звикання.

Тютюн є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (40% випадків), хронічної обструктивної хвороби легень (80% випадків), злоякісних пухлин (30% випадків, в т.ч.90% випадків раку легенів). При утриманні від тютюну 40% цих хвороб можна запобігти.

За даними Всесвітньої Організації Здоров’я (ВООЗ) споживання тютюну пов’язано з виникненням не менше ніж 25 захворювань. Споживання тютюну вважається найголовнішою причиною смертності у світі.

Детальніше...

Епідеміологічна оцінка негативного впливу метгемоглобінемії на здоров’я, особливо дітей раннього віку в Черкаській області за 2021 рік

Друк
PDF

methemohlobinemiia

В даний час проблема метгемоглобінемії, яка є наслідком вживання забрудненої нітратами питної води та продуктів рослинництва за своїми масштабами та наслідками вийшла на глобальний рівень.

Вона полягає в тотальному забруднені нітратами біосфери, що призводить до негативного впливу їх на організм людини, особливо дітей раннього віку, погіршенні якості рослинних сільськогосподарських продуктів та питної води призначеної для споживання людиною.

Це обумовлено, насамперед, неможливістю досягнення екологічного оптимуму при використанні у рослинництві інтенсивних технологій (застосування в значних кількостях доступних азотовмісних мінеральних добрив), а також скид побутових стічних вод від індивідуальних та колективних будівель у всмоктуючі вигрібні ями і як, наслідок це призводить до забруднення питної води.

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі Центр) здійснюється методична робота з охорони здоров’я населення від негативного впливу нітратів. В першу чергу це стосується дітей до трьох років та вагітних жінок, а в подальшому і дітей до 6 років.

Центром у 2021 році на визначення нітратів досліджено 70672 проби харчових продуктів (овочі та фрукти, продовольча сировина), питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання, з яких 5061 – харчових продуктів, 3793 – питної води децентралізованих та 1018 – питної води централізованих джерел водопостачання. В продуктах харчування в 0,5% проб виявлений вміст нітратів вище максимально допустимих. В питній воді централізованих джерел концентрація нітратів у 4%, а децентралізованих джерел – 49% проб перевищувала встановлені нормативи.

Центр в плані моніторингу досліджує тільки колодязі громадського користування. Обов’язково вода досліджується в колодязях, де проживають діти до трьох років.

Найбільш забруднена вода децентралізованих джерел водопостачання в Маньківській – 64,9%, Жашківській – 56%, Монастирищенській – 50%, Тальнівській – 43,4%, Лисянській – 39,4%, Корсунь-Шевченківській – 36,5% територіальних громадах.

Необхідно зазначити, що в окремих децентралізованих джерелах водопостачання (шахтні та трубні колодязі) концентрація нітратів в питній воді перевищувала гранично-допустиму до 10 разів і становила до 550 мг/дм3, .

Детальніше...

Як попередити поширення захворюваності на коросту

Друк
PDF

Короста (лат. scabies) – це інфекційне паразитарне захворювання шкіри, яке супроводжується свербінням, розчухуваннями на шкірі, папульозними висипаннями.

Викликає коросту коростяний кліщ (Sarcoptes scabiei) розміром з крапку. Кліщ паразитує у верхніх шарах шкіри людини. Ходи в шкірі хворого прокладають запліднені самиці та личинки - німфи. Личинки виходять із ходів і занурюються у волосяні фолікули та під лусочки рогового шару епідермісу. Період розвитку кліща від личинки до дорослої особини відповідає появі на шкірі хворого дрібних фолікулярних папул, поодиноких везикул, ледь помітних ходів. У день запліднена самиця перебуває в ходах у спокої, а ввечері, переважно між 18 і 21-ю годинами, прогризає нові ходи. Таким чином, посилення свербіння ввечері та вночі пояснюють добовим біоритмом життєдіяльності кліща. Кліщ гине за температури вище 50 °C, тому кип'ятіння білизни чи прасування її гарячою праскою вбиває його. Кліщі та їхні личинки практично відразу гинуть за температури нижче 0 °C, це можна використати в зимовий період для дезінфекції речей, виставивши їх на холод.

Зараження здорової людини відбувається при прямому контакті з хворими (рукопотискання, статевий контакт), при користуванні загальними з хворим речами (рушник, мочалка, рукавички, загальна постіль, м’які меблі). Через 2-3 дні після контакту з’являються клінічні прояви захворювання. Найчастіше висипи знаходяться між пальцями рук, на передпліччях, попереку, на боках, внутрішніх поверхнях стегон, животі. Вибір вищевказаних ділянок тіла пояснюється тим, що кліщі переважно локалізуються в місцях, де роговий шар епідермісу найбільш тонкий.

Розповсюдженню корости сприяє можливість кліща залишатись живим до 5 – 6 - ти діб поза межами організму людини на різних речах і предметах, до яких доторкався хворий.

Несвоєчасне звернення до лікаря із проявами цієї хвороби та самолікування може призвести до ускладнень, а саме гнійничкових дерматитів, екзематозних станів, що затримує процес одужання від корости.

Короста ніколи не проходить сама по собі. Вона може тривати місяцями і роками, іноді перестаючи турбувати хворого, але рано чи пізно симптоми корости знову проявляться.

Детальніше...

Гепатити невідомого походження: що відомо

Друк
PDF

На початку квітня 2022 року Велика Британія повідомила про збільшення випадків реєстрації захворювань на гострий гепатит невідомого походження серед дітей віком від 1 місяця до 16 років.

За даними Всесвітньої̈ організації̈ охорони здоров’я та Європейського центру контролю та профілактики захворювань число випадків захворювання має тенденцію до зростання. Разом із тим, до епідемічного процесу залучаються діти усе більшої кількості країн.

Станом на 17 травня у світі було зареєстровано 522 випадки захворювань на гострий гепатит невідомого походження. Серед них - 14 летальних випадків у чотирьох країнах: Ірландії, Індонезії, Палестині та США. 

На країни Європейського Союзу прийшлося 121 випадок цього захворювання, на Велику Британію - 176. 

Відомо, що основним симптомом хвороби є гострий гепатит з вираженим підвищенням рівня печінкових ферментів. Окрім цього, можуть також спостерігатися шлунково-кишкові симптоми, зокрема біль у животі, діарея та блювання. Водночас у більшості випадків гарячка не спостерігалась. 

Наразі причини захворювання все ще до кінця не вивчені. 

Детальніше...

ВІСПА МАВП

Друк
PDF

Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні.

Випадки захворювання на віспу мавп досі спорадично виникають в деяких районах Африки, де переважають тропічні вологі ліси.

Перший випадок інфікування людини віспою мавп був зафіксований у 1970 році.

7 травня 2022 року у Великій Британії зафіксували перший випадок захворювання: пацієнт декілька тижнів тому повернувся з Нігерії.

За два тижні хворих на віспу мавп виявили у США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції, Австралії, Нідерландах та Бельгії.

Станом на 22 травня випадки віспи мавп підтвердили в Ізраїлі та Швейцарії, таким чином кількість країн, де було виявлено хворобу зросла до 14.

В Україні та області випадків захворювання на мавпячу віспу не зафіксовано.

На даний час ситуація з розповсюдженням віспи мавп не виглядає занадто загрозливою, однак є ризики мутації вірусу, що може призвести до серйозніших наслідків.

Вірус віспи мавп схожий з натуральною віспою людини - хворобою, яка була повністю ліквідована в 1980 р. Хоча віспа мавп протікає набагато легше, вона може привести до фатального результату.

Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер.

Від віспи мавп немає специфічного лікування або вакцини, проте попередня вакцинація проти натуральної віспи є високоефективною профілактикою віспи мавп.

Детальніше...

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ХОЛЕРУ

Друк
PDF

Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді - 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин - декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Детальніше...

Всесвітній день вишиванки 2022

Друк
PDF

Всесвітній День Вишиванки відзначаься кожного року у третій четвер травня. Цьогоріч святкування припадає на 19 травня 2022 року. Головне на цьому святі, вишивана сорочка, унікальний витвір українського народу, що став справжнім символом самоідентифікації українців.

Вишиванка – елемент одягу, що сповнений українськими колоритами та майстерністю нашого народу, який здатний створювати красу з усього. Повага до вишиваної сорочки насправді велика – на її честь створено свято дня вишиванки для популяризації традицій та культури українського народу.

Державна Установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» глибоко і сердечно та з повагою прийняли участь у Всесвітньому Дні Вишиванки.

Все буде Україна!

 

denvishivanki01

 

 denvishivanki02

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ

Друк
PDF

Що таке туберкульоз?

Це інфекційне захворювання, яке викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ), що також називається паличкою Коха.

Що таке мультирезистентний туберкульоз?

Мультирезистентний туберкульоз (далі - МР ТБ) є формою туберкульозу, що резистентна до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів. Цими препаратами є ізоніазид та рифампіцин. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію.

Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)

Чим небезпечний туберкульоз?

Здорова людина може заразитися туберкульозом, вдихаючи краплини вологи, що містять МБТ, які виділяються хворим на заразну форму туберкульозу при кашлі, чиханні, розмові. Найчастіше «страждають» органи дихання.

Спочатку хвороба протікає приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому лікування такого хворого розпочинається пізно і вимагає більших затрат часу та зусиль.

Слід зазначити, що раннє виявлення та правильно проведене лікування хворого припиняє виділення МБТ у навколишнє середовище та зменшує ризик зараження інших людей.

Ранній початок лікування при туберкульозі – запорука успішного видужання.

Детальніше...

МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ

Друк
PDF

Менінгококова інфекція (МІ) - антропонозне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю).

Менінгококова інфекція є тяжким, переважно дитячим захворюванням. Щороку в світі реєструють близько 300 - 500 тисяч випадків МІ, зокрема 30 - 50 тисяч летальних. На одного хворого генералізованою формою МІ припадає 20 - 50 тисяч носіїв збудників. Найбільше страждають діти віком від 2 місяців до 14 років і люди з ослабленим імунітетом. Менінгококова інфекція може призвести до летального випадку за декілька годин (блискавична форма).

Захворювання на МІ фіксують в усьому світі. Найпоширеніша менінгококова інфекція в Африці, на південь від Сахари, на території від Сенегалу до Ефіопії.

Збудником МІ є менінгокок (Neisseria meningitidis) - грамнегативний диплокок, що розташовується переважно внутрішньоклітинно. Виявлено 13 серогруп Neisseria meningitidis, 6 з яких (A, B, C, W, X і Y) можуть спричиняти епідемії.

У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини.

Детальніше...

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ НА ЛЕПТОСПІРОЗ

Друк
PDF

З метою попередження захворювання на лептоспіроз необхідно нагадати, що кожна людина прагне до як найтіснішого  спілкування з природою. Благотворний вплив такого спілкування на організм людини – незаперечний. Проте, необачне поводження в природі може призвести до зворотних наслідків. Тут нас підстерігають небезпечні інфекції, одна з яких лептоспіроз.

У 2021 році в області зареєстровано 3 випадки захворювання на лептоспіроз в Жашківському, Звенигородському та Уманському районах. Медикам вдалося врятувати життя 2-ом хворим. Один випадок захворювання на лептоспіроз закінчився трагічно. Випадки захворювання на лептоспіроз пов’язані з купанням та рибною ловлею в місцевих ставках, річках з непроточною водою , береги яких заросли очеретом та заселені  гризунами.

За даними багаторічних епідеміологічних спостережень та лабораторних досліджень, які проводяться ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України» на Черкащині визначені природні осередки цього захворювання у 18 районах області. Географія регіонів постійно збільшується.

Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання, віднесене до особливо небезпечних. Наша область з 1989 по 1998 рік була однією з неблагополучних по Україні щодо цієї інфекції (зареєстровано 870 випадків захворювання).

З 2000 року в області спостерігається зниження захворюваності. За останні 10 років (з 2011 по 2021 роки) в області зареєстровано 94 випадки  захворювання, з них 18 з летальним наслідком.

Детальніше...

Обережно: кліщі!

Друк
PDF

Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин в природі активізуються іксодові кліщі, які можуть заражати людей і тварин збудниками вірусних і бактеріальних захворювань під час присмоктування і кровососання.

Як уберегтися від кліщів

  1. Перш за все подбайте про відповідне вбрання: закрите взуття й одяг, головний убір.
  2. Для захисту скористайтеся репелентом - спеціальним засобом, найчастіше у вигляді аерозолю, що відлякує кліщів. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, коли час дії мине.
  3. На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву, звільніть місце для привалів від хмизу.
  4. Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щогодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: він виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.
  5. Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.
  6. Удома виперіть і попрасуйте одяг і речі, якими користувалися на прогулянці.
  7. Якщо на природу брали домашнього улюбленця - його також слід оглянути на наявність кліщів.
  8. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Детальніше...