Інформація для населення

Kurinnia v armii

Існує негативна тенденція, що під час війни рівень куріння збільшується. Так, у порівнянні з 2020 роком відсоток щоденних курців в Україні у 2022 році збільшився з 23,1% до 28,3% (результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології  https://cutt.ly/8KKts7z).

Це пов’язано як зі зростанням рівня стресу, так і з активністю тютюнових компаній, які, наприклад, безоплатно постачають сигарети для військових.  Гліб Колесов, юрист Центру демократії та верховенства права та боєць Нацгвардії, розповідає про ситуацію з курінням в армії та що з цим робити: 

«Так відбувалося у різних країнах під час воєн: тютюнова індустрія залучала нових курців. Далі ці люди, які поверталися до нормального цивільного життя, продовжували курити і ставали довічними клієнтами індустрії.У наш підрозділ безоплатно потрапляють сигарети різних марок, брендів. Зазвичай це дешевша ніша. Часто це або контрабанда, або конфіскат, або товар з Duty Free — без акцизних марок. Натомість гуманітарні передачі на фронт мають переважно складати ті речі, яких насправді потребує українська армія від волонтерів: медикаменти, гігієнічні засоби, амуніція. 2022 рік став знаковим роком у посиленні захисту українців від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння — завдяки підписанню антитютюнового Закону №1978. І, щоб подолати тютюнову епідемію в Україні, дуже важливо, щоб норми цього закону виконувалися».  

Які правила запроваджуються щодо захисту бездимного середовища з 11 липня 2022 року, зокрема, для курців, для суб’єктів господарювання та некурців, читайте у статті  https://cutt.ly/UJzNTCa

Виконання законів і турбота про здоров’я людей є вкрай важливими для наближення перемоги України.

Z 11 lypnia 2022 r. zaboroniaietsia bud-yake kurinnia u vyznachenykh hromadskykh mistsiakh

З 11 липня 2022 року Законом України запроваджуються додаткові правила щодо захисту бездимного середовища. Зокрема заборонено куріння, вживання та використання:

❎ пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння

назви брендів в інформаційній довідці ВООЗ  https://cutt.ly/DKreSci;

❎ електронних сигарет;

❎ тютюнових виробів;

❎ кальянів;

❎ трав’яних виробів для куріння;

❎ предметів, пов’язаних із їх вживанням.

❗ Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну забороняється на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях. Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, чітко визначено в Законі України  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1978-IX#Text

Які правила впроваджуються щодо захисту бездимного середовища з 11 липня 2022 року, зокрема, для курців, суб’єктів господарювання та некурців, читайте у статті https://cutt.ly/UJzNTCa

❗Виконання законів і турбота про здоров’я людей є вкрай важливими для наближення перемоги України.

pravpnavodi 

Найбільш чудовий відпочинок - влітку на воді. Вода – чудодійний засіб оздоровлення організму. Плавання зміцнює організм, розвиває силу, спритність, витривалість. Людина, яка вміє плавати, почуває себе у воді спокійно і впевнено. Але, на жаль, відпочинок біля води може закінчитись невдачею. Для того, щоб відпочинок на воді приніс тільки задоволення, необхідно дотримуватись певних правил.

Ось вони:

  1. Купайтеся там, де безпечно! Для відпочинку обирати водойми, на яких офіційно дозволено купання та облаштовані пляжі. Купатися треба на перевірених рятувальними службами пляжах, адже місця масового відпочинку завжди мають необхідні засоби для надання допомоги потерпілим та й коли поруч з вами багато людей, то в разі нещасного випадку можна розраховувати на допомогу. Будьте уважними, звертайте увагу на попереджувальні знаки. Не дозволяйте купатись своїм дітям та друзям, якщо поблизу встановлено попереджувальний знак «Купатися заборонено!».
  2. Батькам необхідно проводити бесіди з дітьми, не відпускати неповнолітніх дітей купатись самих або в компанії однолітків та самим бути прикладом правильної поведінки на пляжі. Обов'язок батьків такий, що якщо взяли дітей на пляж, то повинні уважно стежити за ними, діти повинні бути постійно у полі зору!
  3. Найбільш сприятливою для купання є безвітряна, сонячна погода з температурою повітря 22 С° та води не менше 18 С°.
  4. Найкращий час для засмаги – ранок (до 11.00) або вечір (після 17.00), коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання.
  5. Використовуйте сонцезахисний крем.
  6. Пийте побільше води. Нормою буде 10-15 склянок води для дорослого, якщо ви цілий день перебуваєте на пляжі.
  7. Вживайте чисту питну воду з упорядкованих джерел водопостачання або фасовану.
  8. Беріть з собою продукти, які швидко не псуються .
  9. Дотримуйтесь заходів особистої гігієни. Перед вживанням їжі та після відвідування вбиральні ретельно мийте руки водою з упорядкованих джерел водопостачання.
  10. Після тривалого перебування на сонці, не пірнайте у воду з розбігу, заходьте поступово, можна спочатку змочити тіло водою. Різка зміна температури дуже небезпечна для людського організму, особливо для людей з хворим серцем.
  11. Під час купання у відкритих водоймах намагайтеся не ковтати воду. Не рекомендується купатися за наявності на тілі подряпин, інших пошкоджень шкіри та слизових оболонок.
  12. Плавати у воді треба не більше 15 хвилин.
  13. Якщо ви у воді відчуваєте, що втрачаєте сили, тіло зводять судоми, чи ви побачили потопаючого, a самі не вмієте плавати, не соромтеся, кличте на допомогу!

Дотримуйтесь правил поведінки на воді. Ні в якому разі:

  • Дітям не можна купатись без дорослих!
  • Не запливайте за обмежувальні буйки, не залазьте на попереджувальні знаки, бакени тощо.
  • Не стрибайте у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього.
  • Не пірнайте з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів.
  • Не купайтеся біля крутих і зарослих густою рослинністю берегів.
  • Не використовуйте для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання. Пам’ятайте, надувні матраци і надувні іграшки вітром або течією може віднести дуже далеко від берега та перевернути хвилею, також з них може вийти повітря і вони втратять плавучість.
  • Не грайте у воді в небезпечні ігри, а саме: не слід підпливати до тих, хто купається, хапати їх за руки чи ноги, «топити».
  • Не подавайте помилкові сигнали про допомогу.
  • Не купайтеся у непогоду, при сильному вітрі чи великій хвилі.
  • Не купайтеся у стані алкогольного сп’яніння.
  • Не залишайте після себе сміття.

Отже, якщо Ви будете уважними та обережними та будете дотримуватись вищевказаних правил, відпочинок на воді принесе Вам лише радість та задоволення.
Ніколи не забувайте про правила безпеки під час відпочинку на пляжі та правила поведінки на воді. Суворе та чітке дотримання цих правил збереже Вам здоров'я та життя!

speka 

Спекотна погода асоціюється з можливістю поніжитися на пляжі та поласувати смачним морозивом. Однак спека може негативно впливати на самопочуття. Найбільше від високих температур страждають люди з надлишковою вагою, підвищеним артеріальним тиском та серцевими проблемами.

Тепловий удар - це патологічний стан, який є результатом сильного перегріву організму внаслідок порушення його терморегуляції, теплообміну між організмом та навколишнім середовищем.

За яких умов виникає тепловий удар:

  • під час довготривалого перебування на сонці в спекотну погоду;
  • під час поїздки в транспорті чи перебування в приміщенні, які погано провітрюються;
  • у сауні;
  • під час занять спортом в пік сонячної активності.

Найбільш небезпечна погода для організму людини - поєднання високої вологості та високої температури повітря.

Сонячний удар є різновидом теплового удару, проте цей термін застосовують лише для визначення перегріву голови під прямим сонячним промінням. Отримати його ризикують ті, хто довго перебуває на сонці без головного убору.

Ось кілька порад, які допоможуть пережити літню спеку:

  • Носіть головні убори світлих тонів, адже вони відбивають сонячне світло та менше нагріваються.
  • Використовуйте сонцезахисні креми широкого спектру дії.
  • Шукайте прохолоду та тінь всюди, де тільки можливо. Це допоможе тілу відновитись.
  • Носіть легкий, вільний одяг з натуральних тканин світлих кольорів, бажано з довгим рукавом.
  • Обмежуй час перебування на сонці в період з 11:00 до 16:00 години - саме в цей час сонце найбільш активне.
  • Зменшуйте об’єм фізичних вправ та занять спортом під час спеки.
  • Ніколи не залишайте дітей або домашніх тварин у припаркованому автомобілі, навіть з відкритими вікнами. Це загрожує летальними випадками.
  • Уникайте гарячої та жирної їжі, бо це створює додаткове теплове навантаження для тіла.
  • Відновлюйте солі та мінерали в організмі, які втрачаєте через сильне потовиділення.

Скільки потрібно пити води в спеку?

Чіткої формули для вирахування норми води на день немає. Проте зазвичай у спекотну погоду орієнтуються на показник 60 мл/кг ваги людини.

Якщо за вікном температура не висока, а людина не веде особливу активність, то буде достатньо 30 мл/кг ваги. Проте не варто пити понад 1,5 л/год, бо при за цієї дози знижується рівень солі в крові.

Важливо пити воду малими порціями впродовж дня, а не тільки тоді, коли хочеш. Адже спрага — це сигнал, що організму вже бракує води. Тож не потрібно чекати, поки тіло зневодниться.

Найкраще завжди носити із собою пляшку для води, адже так ви зможете контролювати регулярність та об’єм випитого.

Також не замінюйте воду солодкими напоями та алкоголем. Адже вони не тільки не поповнюють водні запаси організму, а й виводять мінерали та солі. Тому краще додавайте до води шматок лимона або ж зробіть фруктове смузі без доданого цукру.

alt

З 1 липня 2022 року сигарети для нагрівання (ТВЕНи) визнаються тютюновими виробами. Це передбачає в тому числі заборону продажу таких тютюнових виробів, як і систем для їх використання особам до 18 років та заборону будь-якої реклами, стимулювання продажу чи спонсорство.
Нагадаємо, що через втручання тютюнової індустрії сигарети для нагрівання (ТВЕНи) були виведені з законодавчого регулювання з формальних причин: в Україні вони були визначені як «тютюно-місткі продукти», тобто це абсолютно новий тип продуктів, що відсутній у чинному законодавстві. Унаслідок цього вищезгаданий тютюновий продукт — такий же небезпечний для здоров’я — був представлений на ринку без будь-яких обмежень. Тютюнові компанії скористалися цим для агресивної реклами, яку спрямували на дітей та молодь для залучення до початку куріння. Детальніше про ТВЕНи в інформаційній довідці ВООЗ https://cutt.ly/MKrtuzf.
Це вже друга спроба тютюнових компаній поширити сигарети для нагрівання після невдачі у 90-х роках. Детальніше https://youtu.be/1mxarDlhMMw
Якщо ви виявили будь-яку рекламу сигарет для нагрівання, інформуйте про порушення Держпродспоживслужбу через електронну скаргу https://consumer.dpss.gov.ua/e-form/
❗І пам’ятайте, що безпечного куріння не існує!

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я» надає рекомендації щодо екстреної йодної профілактики населення в зонах радіоактивного забруднення у випадку ядерної аварії на атомних електростанціях та можливого застосування росією тактичної ядерної зброї

В умовах забруднення місцевості радіоактивними опадами небезпеку для населення може викликати радіоактивний йод «131І», що попадає в організм людини з забрудненими водою, молоком, фруктами, овочами. При надходженні в організм радіоактивний йод накопичується в щитовидній залозі.

Для профілактики радіаційного впливу радіоізотопів йоду застосовують препарати стабільного йоду, які ефективно попереджують накопичення радіоізотопів йоду в щитовидній залозі. Рекомендовано застосування стабільного йоду зразу після оповіщення органів влади про радіаційну аварію чи застосування тактичної ядерної зброї ворогом з метою захисту від опромінення щитовидної залози населення.

Екстрена профілактика препаратами, що вміщують стабільний йод здійснюється за вказівкою органів і закладів охорони здоров’я при загрозі радіаційного забруднення відповідної території, що визначається спецслужбами.

Застосування стабільного йоду до початку надходження радіоактивного йоду в організм може знизити загальну дозу опромінення щитовидної залози на 95%, введення його в організм людини (опромінення) через 6 годин доза може бути знижена до 60%. Значно менше зниження дози буде при застосуванні стабільного йоду через 12 годин після опромінення. Проведення йодної профілактики через 21 годину після надходження радіоактивного йоду практично безкорисно.

Стабільний йод сприяє нормальному функціонуванню щитовидної залози, входить в склад її гормонів тироксину -Т3, трийодтиронину - Т4. Він компенсує дефіцит йоду та сприяє відновленню порушення синтезу тиреоїдних гормонів. Важливою властивістю його є здатність попереджувати накопичення радіоактивного йоду в щитовидній залозі і забезпечувати її нормальне функціонування.

Для екстреної профілактики уражень радіоактивним йодом можуть застосовуватись рекомендовані фармакологічні препарати:

1. Калію-йодид-125-Дарниця (добавка дієтична), блістер по 10 табл. по 125 мг.

Дорослим та дітям у віці від 12 років рекомендовано застосування 1 табл. 1 раз на день, а дітям від 2-х до 12 років - ½ подрібненої таблетки протягом 7 днів, після їжі запиваючи не великою кількістю молока чи питної води.

2. Йодофол - № 30, 60 табл. в блістері.

Одна таблетка вміщує фолієвої кислоти (вітамін Б9-) 400 мкг. та йоду у формі Калію йодиду -150 мкг.

Фолієва кислота відіграє важливу роль в синтезі нуклеїнових та трансформації незамінних амінокислот. Йод в формі Калію йодиду є радіопротектором 131І та застосовується за інструкцією.

3. Розчин йоду водно-спиртовий (5% йодна настоянка)

Дітям від 2-х років і більше та дорослим по 3-5 крапель на склянку молока чи води, після їжі, 3 рази на день впродовж 7 діб.

Дітям до 2-х років 5% йодну настоянку застосовують в дозі 1-2 краплі на 100 мл. молока чи дитячої харчової суміші 3 рази на день впродовж 7 діб.

Препарати йоду в будь-яких лікарських формах і дозуванні вагітним жінкам протипоказані.

Названі вище фармпрепарати, що вміщують стабільний йод на сьогодні є в наявності в аптечній мережі області. Рекомендуємо замовити та придбати ці препарати для своєї сімейної аптечки.

Шигельоз - причини, симптоми, профілактика

Друк
PDF

Шигельоз - інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Багатьом це захворювання відоме як дизентерія.  Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.

Найбільшу сприйнятливість до шигельозу мають діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей в середньому у 4 рази вища, ніж у дорослих.

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Хвороба проявляється після інкубаційного (прихованого) періоду, який може тривати від кількох годин до тижня, найчастіше складає 2-3 доби. Спочатку хворі скаржаться на підвищення температури тіла до 38С  і вище, загальну слабкість, ріжучий біль у животі. Посилюються явища загальної інтоксикації – головний біль, зниження апетиту, нудота, блювання. Через деякий час після початку захворювання з’являється діарея, випорожнення з кров’ю і слизом бувають до 20 разів на день. При виявленні перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно ізолювати хворого та негайно звернутися до лікаря, оскільки своєчасна діагностика – запорука якісного лікування.

Детальніше...

Lektsiia «Profilaktyka HKI»

23.06.2022 року завідувачем відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Нікітюк С.С. проведено лекцію працівникам відділення тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб територіального центру надання соціальних послуг м. Черкаси (м. Черкаси, вул. Пушкіна, 13А). У відділенні перебуває 9 внутрішньо переміщених осіб з обмеженими можливостями (з Донецької, Харківської, Луганської областей).

Тема лекції «Профілактика гострих кишкових інфекцій».

Lektsiia «Profilaktyka HKI»

Під час лекції обговорено питання етіології, патогенезу, клініки кишкових інфекцій, окремо розглянуто профілактичні заходи, зокрема дотримання особистої гігієни, зберігання швидкопсуючих продуктів та готових страв, вживання питної води гарантованої якості, миття та дезінфекції столового посуду, дотримання дезрежиму, проходження профілактичних медичних оглядів декретованих контингентів. Проведено практичні навики миття та дезінфекції рук антисептиками.

 

Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів,
на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді - 2 тижнів і більше,
у кишечнику окремих річкових та морських тварин - декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Симптоми холери

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Характерні симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
  • задишка, різка слабкість.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Профілактика холери

Щоб уникнути захворювання, треба дотримуватись простих правил:

  • не купувати продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купатися і не ловити рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовувати чисту воду;
  • мити овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з 23.05.2022 року проводиться щотижневий аналіз стану захворюваності на гострі кишкові інфекції. Станом на 13.06.2022 в області зареєстровано - 485 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції , у одного хворого відмічався тяжкий перебіг захворювання. При лабораторному обстеженні результат дослідження на холеру негативний.

З метою забезпечення епіднагляду за циркуляцією збудника холери в об’єктах довкілля наказом ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» від 03.05.2022 № 145 затверджено стаціонарні точки, визначені на підставі епідеміологічного обґрунтування, складено графіки досліджень на холеру та паспорти на стаціонарні точки відповідно до вимог Інструкції по організації та проведенню протихолерних заходів, клініці та лабораторній діагностиці холери затвердженої наказом №167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні». На початку червня поточного року досліджено 41 проба води відкритих водойм,збудник холери не виявлявся.

zdnemmedpr

 

Шановні колеги!

Прийміть найщиріші вітання з професійним святом  –

Днем медичного працівника!

Бажаємо Вам міцного здоров’я та плідної наполегливої праці, натхнення та

вагомих здобутків на ниві профілактичної медицини у системі охорони здоров’я!

Хай Ваш високий професіоналізм, доброта, чуйність та відданість

найгуманнішій у світі професії вселяє надію та впевненість у завтрашній

день, дарує заслужену шану й авторитет!

Родинного Вам тепла, удачі у всіх починаннях, здоров’я, достатку, любові, перемоги та миру!

 

З повагою                                                                                                            

в.о. генеральногодиректора                                 Людмила КРАВЧЕНКО

 

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» продовжує роботу з моніторингу місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб

Друк
PDF

alt

Фахівці ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» продовжують моніторингові візити до місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації на виконання наказів МОЗ України від 31.03.2022 р. № 554 «Про затвердження Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації», від 06.04.2022 р. № 584 «Про затвердження Порядку проведення обстеження (моніторингу) у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації» та відповідно до «Плану проведення обстеження (моніторингу) місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб», затвердженого начальником Черкаської обласної військової адміністрації І.Табурцем від 30.05.2022 р..

Детальніше...

 dovkilya

Охорона навколишнього природного середовища – це система державних, суспільних та міжнародних заходів, які забезпечують раціональне використання, відновлення, примноження та збереження природних ресурсів від руйнування, забруднення та виснаження. 

Щороку у червні світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day). Головна мета свята - стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі.

Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія.

На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища.

Результати дуже сумні. Наприклад, в Каїрі, повітря дуже сильно забруднене. Дихати «під відкритим небом» там цілий день, для організму, все одно що викурити пачку цигарок.

Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети.

Державна установа «Черкаський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі Центр) здійснює моніторинг якості атмосферного повітря.

За п’ять місяців 2022 року. досліджено 1215 проб. Перевищення нормативів виявлено у м. Черкаси у 15,58% за концентрацією формальдегіду, оксиду вуглецю, бензину.

Поза цим, Центр, проводить дослідження атмосферного повітря і платній основі. З розцінками можна ознайомитися на нашому САЙТІ.

Запрошуємо до співпраці всіх бажаючих.

Заради Вашого здоров’я не нехтуйте  корисними  порадами!

Пасічникам та сільгоспвиробникам на замітку. Як захистити бджіл від негативної дії пестицидів?

Друк
PDF

pasika 

Відповідно до даних ФАО ООН, Україна виробляє 66-73 тис. тонн меду кожного року. У країні працює близько 400 тис. пасічників, а виробничий фонд складає понад 3,7 млн. бджолосімей. Сюди слід додати ще 30% бджолярів, які є незареєстрованими. Тому реальний обсяг виробництва знаходиться в межах 100-110 тис. тонн на рік. Отруєння бджіл залежить від хімічної природи пестицидів, способів їх проникнення в організм.

Пестициди діляться на чотири класи небезпеки:

  • 1-й клас небезпеки - високонебезпечні для бджіл (викликають загибель понад 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 1-2 м/с, захисна зона для бджіл не менше 4-5 км, обмеження льоту - 4-6 діб;
  • 2-й клас небезпеки - середньонебезпечні для бджіл (викликають загибель від 5 до 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 2-3 м/с, захисна зона для бджіл не менше 3-4 км, обмеження льоту - 2-3 доби;
  • 3-й клас небезпеки - малонебезпечні для бджіл (загибель від 1 до 5% бджіл). Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с захисна зона для бджіл - 2-3 км, обмеження льоту - 1-2 доби;
  • 4-й клас небезпеки - практично безпечні для бджіл. Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с, захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту - 6-12 годин.

Детальніше...

klishi

Весна та літо – пора тісного спілкування з природою. Враховуючи відносно теплу зиму перші поодинокі прояви активності кліщів у цьому році спостерігалися вже в лютому - березні, хоча через досить прохолодний, з окремими теплими днями, весняний період кліщі вийшли із зимової діапаузи лише на початку квітня. Досить висока їх активність зберігається і на сьогодні.

Фахівці лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснюють щорічний моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля, зокрема іксодових кліщових бореліозів (хвороби Лайма). За даними багаторічних досліджень, проведених в лабораторії особливо небезпечних інфекцій, визначено, що від 10 до 25% кліщів є природними носіями збудника цієї особливо небезпечної хвороби.

Групою спостереження у квітні – травні 2022 року обстежено окремі території паркових зон м. Черкаси, зокрема парк Перемоги та «Сосновий бір». Відловлено близько 300 екз. іксодових кліщів. Середня інфікованість бореліями досліджених іксодових кліщів складала 15,4%, хоча в парку «Сосновий бір» вона виявилася більшою, ніж 18,0 %.

За весняний період поточного року досліджено на природну інфікованість бореліями 49 екз. іксодових кліщів, знятих з людей. Виявлено 5 позитивних, що складає 10,2 %.

Така ситуація підвищує ризик інфікування людей збудником іксодових кліщових бореліозів.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить дослідження іксодових кліщів з метою визначення в них збудника іксодових кліщових бореліозів (хвороби Лайма), вартість якого складає 68,03 грн.

Для уникнення захворювання або своєчасного лікування хвороби Лайма після укусу кліща його слід видалити у травматологічному пункті (кабінеті) або самостійно, помістити в будь-яку герметичну упаковку зі зволоженою серветкою чи ватою та, за бажанням і по можливості, доставити для дослідження на природну інфікованість бореліями в лабораторію ОНІ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

Довідки за телефонами: (0472)360716, 0674700589 та 0978801780.