Інформація для населення

 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що спалах на гостру кишкову інфекцію, який зареєстрований серед мешканців м.Черкаси в домашньому осередку, локалізований та ліквідований. 

 

Джерелом збудника ймовірно була потерпіла, яка захворіла однією з перших та готувала страви для  мешканців квартири, перебуваючи в інкубаційному періоді. 

 

За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що основним етіологічним збудником спалаху була бактерія роду  Salmonella enteritidis v. jena. В  реалізації спалаху, ймовірно були задіяні, як харчовий так і контактно-побутовий шляхи передачі, факторами передачі інфекції стали готові страви ( тушкований перець з  м’ясним фаршем, контамінованим бактеріями роду Salmonella enteritidis v. jena).

 

Усі хворі станом на 15 серпня 2022 року виписані зі стаціонару.

В ході епідеміологічного розслідування фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проведені лабораторні дослідження харчових продуктів, питної води, необхідні профілактичні та протиепідемічні заходи в осередку, заключна дезінфекція у вогнищі інфекції.

Нещодавно в Черкаській військовій адміністрації відбувся брифінг щодо санітарно-епідемічної ситуації в області

У брифінгу взяв участь в.о. генерального директора Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України», головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач

Володимир Папач, зокрема, поінформував про ситуацію із захворюванністю на COVID-19 в області, перспективи її розвитку , заходи профілактики коронавірусної хвороби, роботу Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» та інше

Детальніше...

Улітку, коли люди проводять більше часу біля водойм зростає захворюваність на лептоспіроз.

В області в поточному році випадки захворювання на лептоспіроз не реєструвалися. Проте в Київській області зареєстровано випадок захворювання на лептоспіроз з летальним наслідком у дитини 15 років. Захворювання можливо пов’язано з купанням у ставку м. Корсунь-Шевченківський.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип чи COVID-19.

Серед симптомів лептоспірозу:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • озноб;
  • біль у м’язах;
  • блювання та діарея;
  • жовтяниця;
  • почервоніння очей;
  • висипання.

Людина може захворіти в період від двох днів до трьох тижнів після зараження. Хвороба зазвичай починається різко з лихоманки та інших симптомів. Лептоспіроз може перетікати з першої фази з вищезазначеними симптомами до другої — більш важкої — яка може призвести до ураження нирок, печінки або менінгіту. У разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу недуга може призвести до смерті.

Щоб уникнути лептоспірозу:

  • уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі в них;
  • вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;
  • уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;
  • знищуйте гризунів у особистих помешканнях.

Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя.

296235425 424148753072680 4337033214275786583 n

Під час робочого візиту на Черкащину Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін зустрілися з колективом ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

На зустрічі були присутні голова військової адміністрації Ігор Табурець та його заступник Лариса Кошова. Очільником міністерства представлені стратегічні напрямки розвитку пов’язані з майбутнім застосуванням положень законопроєкту №4142 «Про систему громадського здоров’я», законодавчі ініціативи про біобезпеку та біозахист й роль та сферу відповідальності центрів контролю та профілактики у цій сфері.Окреслені питання розбудови системи громадського здоров’я, зокрема, програмні напрямки управління програмою імунопрофілактики на національному і регіональному рівнях, оцінки ризиків, готовність реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я. Особлива увага приділяється розвитку лабораторного потенціалу центрів контролю та профілактики хвороб, протидії антибіотикорезистентності, посилення кадрового потенціалу системи громадського здоров’я в Україні.

Під час зустрічі Міністр представив колективу нового очільника установи Папача Володимира, який одночасно уповноважений здійснювати повноваження головного державного санітарного лікаря Черкаської області.

gepatit 

28 липня відзначається Всесвітній День боротьби з гепатитом.  Ця дата - нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит, була обрана в честь народженого в цей день професора, лауреата Нобелівської премії за 1976 рік Баруха Самуеля Блумберга, який відкрив світу вірус гепатиту В і розробив проти нього вакцину.

Гепатит - це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних вірусів гепатиту — типи A, B, C, D і E. Кожен із цих типів може мати серйозні наслідки для здоров’я. 

Вірусні гепатити уражують сотні мільйонів людей у ​​всьому світі. За оцінками ВООЗ, щорічно реєструється 1,4 мільйона випадків захворювання на гепатит А. Більше 240 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту В, а від його наслідків щорічно помирає близько 780 тисяч чоловік. Хронічною інфекцією гепатиту С хворіє 130-150 мільйонів людей
у світі, а від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки щороку помирають 350 - 500 тисяч чоловік.

Згідно з офіційною статистикою в Україні частота інфікування дорослого населення вірусом гепатиту В складає 2,2% (близько 1 млн. осіб). Вірусом гепатиту С інфіковано 3% мешканців країни (близько1,2 млн. осіб).

Всі вірусні гепатити поділяються на дві групи – з ентеральним та парентеральним механізмом зараження.

До першої групи належать гепатити А і Е, заразитися якими можна при вживанні інфікованої вірусом води, продуктів харчування та через брудні руки.

До другої групи належать гепатити B, C, D, які передаються статевим, трансплацентарним (від матері плоду), побутовим (через прилади для гоління, зубні щітки, мочалки) шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненим медичним інструментарієм (ін’єкції, операції, трансфузії крові), проведенні нестерильним інструментом процедури манікюру, татуажу, пірсингу, а також при використанні однієї голки різними людьми при вживанні ін’єкційних наркотиків.

Детальніше...

Tsytata vid deputata 

«Безпечного куріння не існує, і будь-які викиди з вмістом нікотину чи тютюну шкідливі для людей навколо, навіть якщо ми їх не відчуваємо. Уже два тижні в закладах громадського харчування заборонено курити тютюнові вироби для нагрівання, так само як і сигарети, кальяни та е-сигарети. Ця норма захищає право працівників та відвідувачів дихати чистим повітрям. Дякую українцям, що дотримуються законів під час війни», – підкреслила народний депутат України Лада Булах.

Які правила запроваджуються щодо захисту бездимного середовища з 11 липня 2022 року, зокрема, для курців, для суб’єктів господарювання та некурців, читайте у статті  https://cutt.ly/UJzNTCa

❗Виконання законів і турбота про здоров’я – твій вклад у перемогу!

plyah01

Державна установа "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" (далі - Центр) проводить постійні моніторингові дослідження води р. Дніпро в межах акваторії пляжів м. Черкаси, які мають офіційний статус.

За результатами лабораторних досліджень у воді пляжів «Митницький», «Соснівський - 1» та «Казбетський» м. Черкаси, яка була відібрана 18.07.2022, виявлені відхилення від гігієнічних вимог за інтенсивністю запаху - 2 бали (в нормі - 1 бал). За мікробіологічними показниками відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Про результати лабораторних досліджень поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області а КП «Благоустрій» Черкаської міської ради для прийняття управлінських рішень.

Центр відповідно до Плану моніторингових досліджень об’єктів довкілля на 2022 рік продовжує лабораторний моніторинг води пляжів в межах м. Черкаси.

Війна, що розпочалася 24 лютого 2022 року, безпосередньо та опосередковано негативно вплинула на якість питної води в Україні. Пошкодження інфраструктури водопостачання та очищення води, нестача підготовленого персоналу чи хімічних речовин, відсутність технічного обслуговування через проблеми з доступом, пов’язані з безпекою та забруднення поверхневих і підземних вод внаслідок пошкодження промислових, сільськогосподарських або інших об’єктів призвели до підвищеного ризику для населення країни.

Без доступу до достатньої кількості безпечної  води існує підвищений та гострий ризик захворювань, пов’язаних із водою, включаючи, зокрема: діарею, гастроентероколіти, гепатит, поліомієліт, холеру, коросту та інші.

МОЗ України  надає матеріали  щодо  кількох  варіантів очищення води
в домогосподарствах, у випадках  коли вода  подається  без відповідної очистки та знезараження. 

Ознайомитися з повною версією документу ви можете за посиланням.

butulizm02 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано перший з початку року випадок захворювання на ботулізм у 38-річного мешканця с. Вільхівець Звенигородського району Черкаської області.

Хворий вживав тушонку зі свинини домашнього приготування, яка вочевидь була виготовлена з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворого проявлялися впродовж десяти днів після вживання зараженого продукту (розлади зору, диспепсичні явища). Після звернення до Звенигородської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування та встановлення діагнозу «ботулізм»? 21.07.2022 року чоловік госпіталізований до інфекційного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

butulizm 

Як це не прикро, але щороку лікарі області реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є палички ботулізму.

Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби – літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні стають основною причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, приготовленої в домашніх умовах з порушенням гігієни.

Справа в тім, що збудник ботулізму розвивається в безкисневому середовищі в герметично закритих консервах. Під час зберігання, особливо при кімнатній температурі, виділяє токсин. Дуже небезпечно, якщо середовище в консервах лужне, а не кисле. Сіль в концентрації 6-7 % затримує токсиноутворення, а при концентрації більше 10 % – пригнічує повністю.

Продукти, що містять смертоносний токсин, зберігають якісний зовнішній вигляд. Не змінюється смак та запах харчового продукту. Важко запідозрити, що саме він стає причиною небезпечної хвороби.

Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Недуга протікає важко. Між вживанням отруйного продукту і першими проявами ураження проходить від декількох годин до декількох діб. Ознаки захворювання: порушення зору, «сітка» перед очима, двоїння, слабкість, головний біль, запаморочення. Пізніше утрудняється ковтання, мова, дихання.

Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру.

Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.

Свіжовиловлену рибу ще живою потрібно випотрошити, промити питною водою, посолити і зберігати при температурі + 20 С – + 40 С до досягнення концентрації солі у м’язах 9-10%, а вже потім в’ялити чи коптити.

При виготовленні м’ясних або рибних консервів їх необхідно декілька разів стерилізувати з певними проміжками часу. Після останньої стерилізації консерви необхідно негайно охолодити і зберігати в холодному місці.

При консервуванні грибів, овочів та фруктів слід використовувати лише доброякісні, свіжі, без ознак гнилі плоди, ретельно декілька разів промити їх питною водою та суворо дотримуватись рецептур і технології приготування.

Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем, – головне не лише у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь.

Також радимо утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму.

При перших ознаках захворювання після вживання в їжу вищеназваних продуктів потрібно негайно звернутися до допомогою до медичного закладу. До приїзду швидкої допомоги самостійно для видалення зішлунку та кишок ботулотоксину, який ще не встиг всмоктатися в кров, можна промити шлунок 2-5% розчином питної соди та зробити очисну клізму.

У стаціонарі єдиним специфічним методом лікування ботулізму залишається введення протиботулінічної сироватки.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, особливо дітей.

Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Ukraintsi povazhaiut odyn odnoho, tomu tsinuiut pravo na bezdymne povitria

Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну заборонено на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях з 11 липня 2022 року. Також заборонено відведення курилок у громадських приміщеннях усіх форм власності, звільнено від куріння гуртожитки, готелі та вокзали.

❗Чому так важливо дотримуватися цих норм закону?

✅Насамперед тому, що норми бездимного законодавства спрямовані на захист здоров’я українців — як некурців, так і курців.

✅ Здорове майбутнє, відбудова та розвиток України можливі, якщо її громадяни будуть піклуватися про своє та здоров’я людей поруч.

✅Дотримання громадянами законів є фундаментом для України як правової держави й надалі працювати задля здоров’я та добробуту українців.

❗Згідно з опитуванням, проведеним КМІС у травні 2022 року серед дорослих українців, абсолютна більшість респондентів (80%) підтримують заборону куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання у громадських місцях, а 86% опитаних підтримують збільшення кількості громадських місць, вільних від диму  https://cutt.ly/8KKts7z.

Тому сподіваємось, що курці будуть поважати своїх близьких і дотримуватися норм бездимного законодавства. А люди, які не хочуть дихати тютюновими викидами, – відстоювати своє право на бездимне середовище, яке гарантоване Законом.

❗До речі, такою відповідальністю та взаємною турботою ми і відрізняємося від росіян і цим наближаємо нашу Перемогу.

 Yak zakhystyty svoie pravo na bezdymne seredovyshche?

 

Ваше право на бездимне середовище гарантовано Законом.
З 11 липня в Україні забороняється куріння тютюнових виробів для нагрівання на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених громадських місцях. Детальніше https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1978-IX#Text
Як захистити себе та своїх близьких від пасивного куріння?
✅Ввічливо звернутися до курця з проханням припинити порушення, якщо безпекова ситуація дозволяє.
✅ Звернутися до адміністрації закладу або установи з вимогою припинити порушення.
✅ Звернутися до поліції за номером 102.
✅ Скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми бездимного законодавства https://consumer.dpss.gov.ua/e-form/
✅ Розмістити наліпку про заборону куріння (наприклад, у під’їзді). Макет для друку можна завантажити https://cutt.ly/UKKyE1w
До речі, згідно з опитуванням, проведеним КМІС у травні 2022 року серед дорослих українців, 67% респондендій діяли б проактивно, якби хтось поряд курив: 55% попросили б курця припинити курити чи перейти до іншого місця, 9% поскаржилися б персоналу закладу, 3% – правоохоронним органам, ще 17% самі б змінили місце перебування https://cutt.ly/8KKts7z.

Згідно з даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія щороку вбиває понад 1 мільйон людей у світі та близько 13 000 українців, які не є курцями та помирають через хвороби, спричинені вторинним тютюновим димом. Також ВООЗ наголошує: не існує безпечного рівня впливу вторинного аерозолю як від електронних сигарет, так і тютюнових виробів для нагрівання.
Щоб захистити здоров’я українців (як некурців, так і курців), 16 грудня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон №1978–IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

Так, 11 липня 2022 року Законом України запроваджуються додаткові правила щодо захисту бездимного середовища.
Що це означає для курців?
З 11 липня заборонено куріння, вживання та використання:
● пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;
● трав’яних виробів для куріння;
● предметів, пов’язаних із їх вживанням;
● тютюнових виробів;
● кальянів;
● електронних сигарет.
Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну стає заборонене на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях.
Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, чітко визначено в Законі.
Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, передбачає накладення штрафу на порушника 51–170 грн. У разі повторного протягом року порушення штраф становить 170–340 грн згідно зі ст. 175–1 КУпАП.

Детальніше...

kavun 

Нітрати містяться в усій рослинній їжі. Овочі, фрукти, зелень та ягоди споживають нітрати з ґрунту, в якому ростуть. А потім самі стають джерелом нітратів для людей - від 80 % нітратів надходять в наш організм разом з рослинною їжею, особливо - з зеленими листовими овочами. Близько 6 % нітратів надходять з м’ясних продуктів (в яких нітрати використовується як консервант та покращення кольору), а решта - з питною водою.

Нітрати – не отрута. Як і багато речовин на цій планеті, у безпечних кількостях нітрати не становлять загрози. А достатнє надходження нітратів з овочів та фруктів може навіть сприяти зниженню артеріального тиску. Крім того, нітрати й в інших рослинах не несуть небезпеку, у кавунах їх узагалі порівняно небагато, і всі вони розміщуються у шкірці кавуна.

У багатьох людей траплялися ситуації, коли після вживання кавуна ставало погано. Але тут винуватці зовсім не нітрати. Нудота, діарея та біль у животі – це ознаки кишкової інфекції. Збудники кишкових інфекцій можуть бути на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку.

Якщо ви вирішили скуштувати кавун перед купівлею або ж почали їсти вдома немитими руками, то бактерії, що були на ваших руках чи на шкірці кавуна, потрапляють до м’якоті і згодом у шлунково-кишковий тракт. З огляду на це особливо небезпечно купувати пів кавуна. Адже завжди високий ризик, що туди вже потрапили бактерії. Саме вони, а не нітрати, винуватці отруєнь кавунами.

Та й загалом переїдати - то завжди зле. Найкраще - це знати міру та поєднувати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким. Адже попри те, що цукрів у кавуні відносно небагато, якщо з’їсти літр кавунової м’якоті то 60 грамів цукру будуть вашими. Кавуном корисно ласувати всім.

Зазначаємо, що наша установа проводить дослідження вмісту нітратів в кавунах та інших ягодах на платній основі. З розцінками можна ознайомитися на сайті установи.

Запрошуємо до співпраці всіх бажаючих!