Інформація для населення

 otrgribdeti

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

07.10.2022 р. зареєстровано два випадки отруєння дикорослими грибами дітей на Черкащині.

Діти (10-місячна дівчинка у м.Черкаси та 1,5 річний хлопчик у с.Степанки Черкаського району) під час прогулянки у лісі взяли до рота невідомі гриби (ймовірно, бліду поганку).

Перші симптоми отруєння (багаторазова діарея) з’явились вже за годину після вживання грибів.

Батьки постраждалих дітей звернулись до швидкої медичної допомоги, яка доставила їх до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради», діти госпіталізовані у легкому стані до приймально-діагностичного відділення лікарні, де наразі перебувають на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • не давайте гриби дітям до 5-7 років, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься в грибах;
  • не збирайте та не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • вдома ще раз перевірте зібрані гриби, всі сумнівні викиньте;

Гриби не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!!!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

Сервіс з моніторингу порушень антитютюнового законодавства

Друк
PDF

Servis z monitorynhu porushen antytiutiunovoho zakonodavstva

Що таке порушення антитютюнового законодавства? Це коли вас все ще обкурюють у громадському місці. Або коли увагу вашої дитини привернула яскрава тютюнова реклама.

Час наводити лад у країні та боротися з порушниками — адже коли, як не зараз?

Центр громадського здоров'я розробив мобільний застосунок, який передасть інформацію про недотримання антитютюнового законодавства відповідним органам.

За допомогою сервісу можна подати скаргу:

✅ на куріння у ресторанах, кафе, барах;

✅ на куріння у громадських місцях, житлових будинках, транспорті;

✅ на рекламу тютюнових виробів;

✅ на нелегальну торгівлю тютюновими виробами;

✅ відсутність знаків про заборону куріння;

✅ на наявність заборонених предметів для куріння у закладах громадського харчування.

Час захищати своє право та право своїх близьких на здоров'я. Не дай тютюновому ворогу тебе вбити!

Завантажити застосунок: https://nosmoking.phc.org.ua/ 

polomniki10

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час паломництва хасидів до м. Умань у 2022 році Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»» було вжито відповідних заходів.

Зокрема, ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» видано наказ від 08.08.2022 № 264 «Про заходи щодо санітарного та епідемічного благополуччя під час паломництва хасидів до м. Умань у 2022 році», фахівці взяли участь у засіданнях місцевої комісії з ТЕБ та НС, робочих нарадах з питань безпечного проведення заходів святкування  Рош га-Шана тощо.

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» було організовано і проведено лабораторно-інструментальний моніторинг об’єктів довкілля у місцях перебування паломників-хасидів у м. Умань. Зокрема в рамках цієї роботи проведено близько 300 досліджень на санітарно-хімічні, мікробіологічні, паразитологічні, вірусологічні показники води питної із систем та мереж централізованого водопостачання у місцях перебування паломників (синагога, пантеон, наметове містечко), води водойм (став заводу «Мегомметр», ставки «Скеля», «Звірки», р.Уманка), грунту прибережних смуг, атмосферного повітря, проб харчових продуктів, гігієнічних змивів на бактерії групи кишкової палички, вимірювання рівнів шумового навантаження та ін.

Проводився щоденний моніторинг радіаційного фону, рівнів гамма - випромінювання, які становили від 0,12 до 0,16 мкЗв/год та не перевищували природні фонові показники.

У місцях перебування паломників проведено профілактичну дезінфекцію, дезінсекцію та дератизацію.

Обстежено 72 працівники ТОВ «Уманська Левада» (пункт кошерного харчування паломників) на носійство збудників кишкових інфекцій, патогенного стафілококу, гельмінтози.

За результатами проведених лабораторно-інструментальних досліджень відповідні інформації були направлені до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Уманської міської ради, благодійного Фонду імені Рабі Нахмана.

Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проводилась широка роз’яснювальна робота із залученням засобів масової інформації з питань профілактики інфекційних захворювань, у тому числі гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Підготовлено прес-реліз, пам’ятки, рекомендації для паломників та закладів обслуговування свята щодо вимог санітарного законодавства.

Спалахів інфекційних та неінфекційних захворювань, інших ускладнень санепідситуації у м. Умань за час перебування хасидів не зареєстровано.

grib10

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

05.10.2022 р. зареєстровано другий в поточному році випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими у Золотоніському районі Черкаської області.

Подружжя з с. Першотравневе Іркліївської територіальної громади 04.10.2022 року ввечері вживали відварені і смажені гриби вешенки, що назбирали у лісосмузі біля села.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, запаморочення, діарея) з’явились вже за годину після вживання грибів.

Постраждалі 04.10.2022 року о 23.00 год. звернулись до швидкої  медичної допомоги, яка доставила їх до комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» Чорнобаївської селищної ради, госпіталізовані у стані середньої важкості, де наразі перебувають на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • відмовтеся від споживання дикорослих грибів;
  • якщо ж ви відправилися на полювання за грибами, не кладіть у кошик грибів,  які не знаєте, остерігайтесь пластинчатих грибів;
  • при появі перших ознак отруєння (нудота, блювота, діарея, запаморочення) – негайно звертайтеся до лікаря!

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

Цей день відзначають за ініціативою Всесвітньої федерації серця та підтримкою Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2000 року.

Мета введення такого свята в міжнародний календар як Всесвітній день серця — це підвищення інформованості населення планети про небезпеку, яку несуть серцево-судинні захворювання.

Всесвітній день серця проводиться під девізом «Серце для життя».

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в світі. З 17 млн. смертей від неінфекційних захворювань у віці до 70 років 82% припадають на країни з низьким та середнім рівнем доходу, 37% із них становлять серцево-судинні захворювання.

Серед хвороб серцево-судинної системи найчастіше реєструються випадки гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту, атеросклерозу, а також ревматичного ураження серця.

Багатьох цих захворювань можна уникнути завдяки змінам у поведінці чи звичках.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань це:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • підвищений рівень холестерину, цукру в крові;
  • надмірна вага;
  • гіподинамія;
  • тютюнопаління;
  • вживання алкоголю;
  • стреси.

Інші фактори, що впливають на ризик розвитку серцево-судинних захворювань:

  • вік – серцево-судинні захворювання найчастіше зустрічаються у людей старше 50 років, ризик їх розвитку збільшується з віком;
  • стать – у чоловіків більше шансів захворіти в ранньому віці, ніж у жінок;
  • надмірне вживання алкоголю.

Серцево-судинні захворювання можна попередити за допомогою профілактики — здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря.

Наше серце дуже працьовите, а дублерів у серця немає!

Пам’ятайте, що хвороби краще попереджати, аніж лікувати. Бережіть серце!

gribum

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

25.09.2022 р. зареєстровано перший в поточному році випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими в Уманському районі Черкаської області.

Мати з 15-річною донькою вживали відварені і смажені гриби рядовки, що назбирали у садку біля с.Рижавка.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, запаморочення, підвищене потовиділення) з’явились вже за годину після вживання грибів.

Постраждалі 25.09.2022 року о 22.00 год. звернулись до швидкої  медичної допомоги, яка доставила їх до комунального некомерційного підприємства «Уманська центральна районна лікарня» Паланської сільської ради, госпіталізовані у стані середньої важкості, де наразі перебувають на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» настійно радить:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю;
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів;
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • Користуйтесь правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин)  і зберігайте приготовлені гриби не більше доби.

Основні ознаки отруєння грибами - це нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

При появі хоча б одного із симптомів отруєння грибами - негайно звертайтесь до лікаря!

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

denborbskaz

Починаючи з 2007 року, 28 вересня у світі відзначається День боротьби зі сказом. Саме у цей день у 1895 році помер Луї Пастер, який винайшов для людства вакцину проти сказу, тим самим врятувавши від неминучої смерті мільйони покусаних скаженими тваринами.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у майже 115 країнах світу.

За даними Міністерства охорони здоров`я щорічно в Україні реєструється близько 100-120 тис. осіб, які звертаються до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них 60 % одержують лікування.

В Україні за останні 30 років епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ залишаєься нестійкою - реєструються поодинокі випадки захворювань, але є всі умови для їх поширення. Всього за останніх 30 років зареєстровано 78 випадків захворювань.

Головною причиною, що призвела до захворювання і смерті, укушених скаженими тваринами людей, є небажання або незнання про необхідність профілактичного лікування вакциною. Крім того, причиною смерті від цього страшного захворювання стають пізнє звернення до фахівців та пізній початок лікування. В той же час, очищення рани та імунізація, зроблені якомога раніше після підозрілого контакту з твариною можуть запобігти розвитку сказу практично на 100 %.

Детальніше...

Інфографіка щодо мавпячої віспи

Друк
PDF

МАВПЯЧА ВІСПА:ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ. Переглянути та завантажити за посиланням.

Одужання від мавпячої віспи вдома. Переглянути та завантажити за посиланням.

V Ukraini pidtverdyly druhyi vypadok vispy mavp

19 вересня в Україні підтвердили другий випадок віспи мавп. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Наразі пацієнта госпіталізували з наступними симптомами: підвищена температура, висип на обличчі, ротовій порожнині, руках. За словами пацієнта, висип з’явився ще наприкінці серпня. Разом із тим, звернення до лікарні відбулось кілька днів тому.

Варто знати, що в даній інфекції до основних симптомів віспи мавп належать: гарячка, головний біль, міалгія (біль у м'язах), біль в спині, збільшені лімфатичні вузли, озноб, біль у горлі, закладеність носа, кашель, висип у вигляді пухирців. Іноді у людей спочатку з’являється висип, а потім – інші симптоми. Деякі можуть мати лише висип. Захворювання зазвичай триває від двох до чотирьох тижнів. Висип у вигляді прищів або пухирів спершу з’являється на обличчі, всередині рота та на інших частинах тіла, наприклад, на руках, ногах, грудях, статевих органах або задньому проході. Висип проходить різні стадії до повного загоєння зі зникненням кірочок .

Детальніше...

В Україні зареєстрований випадок віспи мавп

Друк
PDF
 v-ukraini-zareiestrovanyi-vypadok-vispy-mavp
Наразі пацієнт госпіталізований до медичного закладу для стаціонарного лікування, він має легкий перебіг хвороби.
Діагностувати захворювання вдалось завдяки ПЛР-дослідженню, яке було проведено обласним Центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Зараз триває епідеміологічне розслідування вказаного випадку.
За словами пацієнта, він не мав контактів із хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Тим не менш, поява симптомів захворювання і попередні результати збору епідеміологічного анамнезу вказують на те, що пацієнт був інфікований у одному з великих міст країни.
Із симптомів захворювання у нього спостерігається підвищена температура, висип на тілі.
З метою збереження комфорту пацієнта область реєстрації випадку не наводиться ????
Детальніше про захворювання на сайті  https://bit.ly/3eQnkjR

rozshyrena-narada-shchodo-richky-ros

У м. Корсунь-Шевченківський 08.09.2022 року відбулась розширена нарада за участі  голови Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табурця, радниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяни Тимочко, а також представників профільних служб і місцевої влади щодо вирішення нагальних питань, пов’язаних з екологічним станом р.Рось та забезпеченням централізованим водопостачанням населення м. Корсунь-Шевченківський.

На сьогодні завдяки вжитим заходам рівень води в басейні річки Рось стабілізувався. Обласна екоінспекція вже розробила локальну дорожню карту дій для місцевої влади, відзначив начальник Ігор Табурець.

Він додав, що біди Росі починаються не в Корсуні, адже це проблема чотирьох областей, де вона протікає.

– Комплексна дорожня карта оздоровлення річки має бути відпрацьована на такому рівні, – зауважив він. – Сподіваємось на підтримку профільного міністерства.

В.о.генерального директора Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач поінформував учасників наради про результати моніторингових досліджень якості питної води централізованого та децентралізованого водопостачання, що подається населенню міста, вніс відповідні пропозиції, зокрема щодо покращення організації виробничого лабораторного контролю на Комунальному підприємстві «Водоканал» з урахуванням вимог ДСанПіНу 2.2.4-17-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», підготовки резервних джерел водопостачання на випадок надзвичайних ситуацій та інше.

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг якості води р.Рось, питної води м.Корсунь-Шевченківський, впровадження відповідних профілактичних заходів.

 

4444

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» продовжує щоденний моніторинг атмосферного повітря в містах та районах області, зокрема 25.08.2022 року лабораторіями Центру проведено 42 дослідження атмосферного повітря, відхилень не виявлено.

Показники радіаційного фону по області становлять від 0,11 до 0,15 мкЗв/год, що знаходиться в межах природніх значень.

333

Останнім часом жителі Черкащини стали помічати задимленість та туманність, зумовлену імлою.

Імла – явище, повязане із забрудненням повітря внаслідок конденсації водяної пари, краплин вологи, підвішених частинок пилу, диму, гарі.

Зважаючи на це, Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» організовано щоденний моніторинг атмосферного повітря в містах та районах області, зокрема 24.08.2022 року лабораторіями Центру проведено 48 досліджень атмосферного повітря, відхилень не виявлено.

Показники радіаційного фону по області становлять від 0,11 до 0,17 мкЗв/год, що знаходиться в межах природніх значень.

З метою зменшення негативного впливу імли (у випадку її появи) на здоров’я населення Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

  1. Слідкувати за оголошеннями та прогнозом офіційних органів влади щодо якості атмосферного повітря. Якщо ситуація несприятлива, залишайтеся вдома, зачиніть вікна і двері, увімкність системи кондиціонування та очищення повітря.
  2. Якщо потрібно вийти на вулицю, наприклад, попрямувати в укриття, вдягніть захисні окуляри і маску/респіратор.
  3. Проводьте вологе прибирання щонайменше раз на добу.

Першими ознаками негативного впливу смогу можуть бути першіння в горлі, подразнення слизових носа, очей, утруднене дихання.

Особливо це небезпечно для людей, які страждають на захворювання органів дихання, алергічні реакції та людей похилого віку.

Якщо ви відчули ознаки негативного впливу імли, прополощіть горло сольовим розчином. У разі погіршення стану зверніться до лікаря.

 Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, особливо дітей.

Внаслідок радіаційних аварій може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів, в результаті якого радіаційна хмара по своїй протяжності може забруднювати ґрунт, поверхні, їжу та воду. Крім того, опади з хмари можуть осідати на шкірі та одязі людини. Так виникає зовнішнє опромінення, а при споживанні забруднених харчових продуктів – внутрішнє.

У випадку виникнення радіаційних аварій слід дотримуватись режиму радіаційного захисту, що передбачає ряд факторів:

  •         послідовність та тривалість використання захисних споруд (сховищ, протирадіаційних укриттів);
  •          час перебування у житлових та виробничих приміщеннях, на відкритій місцевості;
  •         порядок застосування засобів індивідуального захисту, протирадіаційних препаратів.

Режим радіаційного захисту має єдину мету – виключити/обмежити радіаційні ураження та переопромінення людей при знаходженні на радіоактивно забрудненій місцевості.

Коефіцієнт ослаблення радіації будинками та спорудами залежить від будівельного матеріалу, конструкції та поверховості: дерев’яні будинки послаблюють радіацію у 2-3 рази, а підвали цих будинків - у 7-10; одноповерхові кам’яні будинки - у 10, їх підвали - у 40-50 разів; багатоповерхові кам’яні будинки - у 400-500, а їхні підвали (сховища) - у 1000 разів.

Негайно, після отримання офіційного повідомлення (оповіщення) про небезпеку радіоактивного забруднення внаслідок радіаційної аварії, необхідно надіти респіратор, протипилову тканинну маску або ватно-марлеву пов’язку та слідувати у захисну споруду (сховище, протирадіаційне укриття, підвал).

Якщо захисна споруда знаходиться надто далеко та відсутні засоби захисту органів дихання, слід залишатись вдома, увімкнути всі можливі засоби масової інформації та слідкувати за повідомленнями та розпорядженнями штабу цивільного захисту та/або місцевих органів влади. Отримавши повідомлення поінформуйте про них сусідів. Необхідно щільно закрити вікна і двері (не здійснювати провітрювання), зашторити їх щільною тканиною або ковдрою, закрити вентиляційні канали, віддушини, заклеїти щілини у віконних рамах.

Категорично не рекомендовано залишати місце укриття до офіційних повідомлень місцевої влади.

Харчові продукти слід зберігати в холодильнику або інших надійно захищених місцях, максимально ізолювавши їх від зовнішнього впливу (харчова плівка, контейнери, закриті ємності, тощо), забезпечити запас питної води. 

Головна небезпека на забрудненій місцевості - це потрапляння радіоактивних речовин усередину організму з повітрям, що вдихається, а також при прийомі їжі і води.

Застосування респіраторів, протипилових тканинних масок та ватно-марлевих пов’язок значною мірою знизить (виключить) потрапляння радіоактивних речовин усередину організму через органи дихання.

З метою уникнення ураження шкірних покровів, необхідно використовувати плащі з капюшонами, накидки, комбінезони, гумове взуття, рукавички.

Значна частина викидів містить радіоактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, то в такому разі радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань.

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду. Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики!

Детальніше про йодну профілактику (пам’ятка МОЗ)