Інформація для населення

inv 

 

Щороку 3 грудня відзначається день людей з інвалідністю.

Генеральна Асамблея ООН закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб з інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей з інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.

На сьогодні в області проживає понад 100 тис. осіб з інвалідністю, в тому числі: внаслідок війни – майже 6 тис. осіб (із них 1185 осіб – учасники АТО), внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС – 6,4 тис. осіб, діти з інвалідністю – понад 4,8 тис. осіб, з дитинства – 1,1 тис. осіб, загального захворювання – 76 тис. осіб тощо.

Разом з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Це ті, хто з певних причин не може повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою. Інвалідність може бути вродженою і набутою в результаті травм, інфекцій, тощо.

Детальніше...

У боротьбі з антибіотикорезистентністю: фахівці Черкаського ОЦКПХ взяли участь у тренінгу від ВООЗ

Друк
PDF

lesa kravch1  cop 800 

23-25 листопада в місті Києві відбувся тренінг «Впровадження методики визначення чутливості до антибіотиків EUCAST та системи внутрішнього контролю якості в практичну діяльність мікробіологічних лабораторій закладів охорони здоров'я», організований і проведений  Центром громадського здоров'я МОЗ України за підтримки ВООЗ. Від Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб участь у тренінгу взяли завідувачка бактеріологічної лабораторії Леся Кравченко та лікар-бактеріолог Золотоніського районного відділенняЛілія Карпенко.

Антимікробна резистентність – надзвичайно актуальна проблема і глобальна загроза, яку не можна ігнорувати. Згідно з даними EARS-NET, щороку в ЄС реєструється понад 670 тисяч інфекцій через бактерії, стійкі до антибактеріальних препаратів, і приблизно 33 тисячі людей помирають внаслідок цих інфекцій.

Детальніше...

Резистентність до антибіотиків

Друк
PDF

 post 3 800

Адаптація організмів — це еволюція, а мікроби адаптуються й еволюціонують швидко. Тож антибіотики стають усе менш ефективними, а мікроби — більш стійкими. Це і є антибіотикорезистентність. А нових антибіотиків вчені винаходять з кожним десятиліттям все менше.

Детальніше...

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Друк
PDF

snid den 

1 грудня уся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

День започатковано у 1988 році, він покликаний підвищити поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та привернути увагу суспільства до порушень прав і свобод людини, які мають ВІЛ-статус.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування. З початку епідемії заразилися ВІЛ 75,7 мільйонів осіб. Від захворювань, зумовлених ВІЛ-інфекцією та СНІДом, померли 35 мільйонів осіб у світі.

Україна залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. Вона знаходиться на другому місці у Східній Європі за кількістю людей, які живуть з ВІЛ. За інформацією Об’єднаної програми Організації Об’єднаних Націй із ВІЛ/СНІД в Україні проживає понад 250 тисяч українців, які інфіковані ВІЛ.

Детальніше...

Туберкульоз – це актуально!

Друк
PDF

 tuberk

У листопаді відбулася щорічна Всесвітня конференція зі здоров’я легень «Боротьба з пандеміями: сьогодні та завтра», яка  привернула увагу до важливості роботи над запобіганням пандеміям, що можуть виникнути у майбутньому.

Необхідно враховувати наслідки для України, що спричинила жорстока війна, яку веде Росія на території нашої держави. Це створює умови для значних ризиків у сфері здоров’я.

На конференції піднімалося питання туберкульозу та рівного й вільного доступу громадян до програм лікування. Туберкульоз залишається серйозною проблемою для України. Наша держава посідає 4 місце за рівнем захворюваності на туберкульоз серед 53 країн Європейського регіону ВООЗ». В Черкаській області за 10 місяців зареєстровано 333 випадки захворювання на активний туберкульоз органів дихання проти 296 випадків за аналогічний період минулого року.

Детальніше...

Що робити у разі радіаційної аварії?

Друк
PDF

 cbrn20v1 var 800

Який алгоритм дій у разі радіаційної аварії, роз’яснюють фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Під час радіаційної аварії радіоактивний матеріал може потрапити у навколишнє середовище та забруднити повітря, ґрунт, поверхні, їжу і воду.

Детальніше...

Як працюють антибіотики та їхні основні види

Друк
PDF

post 1 800 

Антибіотики вбивають бактерії або зупиняють їхній розвиток. Так вони допомагають організму протистояти захворюванню. Вони можуть як атакувати клітинні стінки мікроорганізмів, так і впливати на їхній обмін речовин. Наприклад, пеніцилін втручається в синтез клітинної стінки бактерії, у якій утворюються дірки. Бактерії стають нежиттєздатними та просто лускаються.

Інші типи антибіотиків борються з виробництвом бактеріями білків, які необхідні їм для існування.

Детальніше...

Фахівці Черкаського ЦКПХ взяли участь у тренінгу з кризової комунікації в аспекті COVID-19

Друк
PDF

tren kruz5 

У рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» 15-16 листопада в Києві відбувся тренінг «Кризова комунікація в аспекті COVID-19».

Тренінг зібрав керівників і комунікаційників центрів контролю та профілактики хвороб з усіх областей України, зокрема і Черкаського обласного ЦКПХ МОЗ України.

Детальніше...

18-24 листопада - Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

Друк
PDF

antibiotik 

Щорічно в листопаді, починаючи з 2015 року під девізом «Антибіотики: використовуйте обережно!», проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків (АБ), метою якого, є підвищення обізнаності громадськості в усьому світі про проблему стійкості до протимікробних препаратів.

У 1945 році за відкриття пеніциліну Флемінгу, Чейну і Флорі було присуджено Нобелівську премію, що ознаменувало початок ери антибіотиків. І хоча антибіотики вважають найвидатнішим відкриттям у медицині XX сторіччя й універсальною зброєю проти більшості патогенів, проте поява резистентності до них загрожує поверненням в до антибіотикову еру. А якщо врахувати, що сучасне комфортне життя серйозно послабило імунітет людини, повернення в «допеніцилінову» еру може стати для світу тим самим апокаліпсисом, про який так багато говорять.

Детальніше...

 xozl

Щорічно 17 листопада у всьому світі проводиться Всесвітній день боротьби проти хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ), заснований Глобальною ініціативою з боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень.

Метою проведення цього Дня є необхідність привернути увагу громадськості до легеневої патології і паління, що є головним чинником у виникненні і розвитку ХОЗЛ .

Детальніше...

  2

«Прийде день, коли будь-хто зможе купити пеніцилін у будь-якому магазині, і від неправильного використання бактерії стануть резистентними до пеніциліну», — сказав свого часу Александер Флемінг, який відкрив перший антибіотик ще 94 роки тому.

Відтоді відкрито або синтезовано сотні препаратів для лікування не тільки бактеріальних, але і грибкових інфекцій, вірусних захворювань та інфекцій спричинених найпростішими та гельмінтами. З їхньою допомогою вдалося врятувати мільйони людських життів.

Проте в медалі завжди є зворотна сторона — через широку доступність, самолікування й некваліфіковане призначення антибіотики вже до 2050 року можуть стати причиною смерті близько 10 млн людей щороку. Усе через розвиток стійкості в бактерій, грибів, вірусів до антимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими.

Як наслідок — лікування бактеріальних інфекційних хвороб (пневмонії, туберкульозу та інших) стає важчим: період госпіталізації збільшується, зростають медичні витрати та показники смертності.

Детальніше...

vsesvitnii-den-borotby-z-diabetom 

Щорічно 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом, який був введений в 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Сьогодні у світі страждають від діабету 422 мільйони чоловік. При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%. Цукровий діабет входить в трійку захворювань, що найбільш часто призводять до інвалідизації населення і смерті (атеросклероз, рак, цукровий діабет). За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

Цукровий діабет (ЦД) — це ендокринне захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня цукру в крові внаслідок абсолютного або відносного дефіциту інсуліну. Захворювання призводить до порушення всіх видів обміну речовин, ураження судин, нервової системи, а також інших органів і систем.

Детальніше...

pnevmoniya 

Наразі, під час пандемії COVID-19, про діагноз «пневмонія» щодня дізнаються тисячі українців. Саме пневмонія є найнебезпечнішим ускладненням коронавірусної хвороби, яке може призвести до летальності. Про цю хворобу варто знати більше, щоб розпізнати її прояви і вчасно звернутися до лікаря. Всесвітній день боротьби з пневмонією, що відзначається 12 листопада, є інформаційним приводом ще раз нагадати про серйозність цього захворювання.

За даними ВООЗ, серед хворих на пневмонію дітей до 5 років летальність складає 15%, щохвилини від неї помирають 2 малюки у світі. У 2019 році у світі від пневмонії загинуло 2,5 млн людей, в тому числі 672 тис. дітей. COVID-19 цього року може додати до числа загиблих ще 1,9 млн. осіб.

Пневмонія, або запалення легень, – це форма гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім альвеоли (мікропухирці, основний функціональний елемент легень). У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, що ускладнюють газообмін і зумовлюють біль під час дихання.

Пневмонію можуть викликати віруси, бактерії, грибки та деякі найпростіші мікроорганізми. В залежності від збудника розрізняють вірусну і бактеріальну пневмонії.

Найчастіші симптоми пневмонії:

  • підвищення температури тіла (38–39°C, рідше – 37,2–37,4°C), лихоманка;
  • кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
  • утруднене, прискорене дихання, задишка після фізичного навантаження, відчуття нестачі повітря;
  • втома, сонливість, пітливість, зниження апетиту;
  • свистячі хрипи під час дихання;

втягнення грудної клітини: під час вдиху нижня частина западає (у здорової людини грудна клітина розширюється).

При появі будь-яких симптомів чи підозри, що у вас пневмонія, якомога швидше зверніться до лікаря!

Особливо важливо це зробити інфікованим коронавірусом. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові та мокротиння. Ставити діагноз і призначати лікування має лікар, самолікування недопустиме!

Профілактика пневмонії у дітей включає проведення щеплення проти Hib-інфекції, пневмококової інфекції, кору та кашлюку. Також має значення тривале грудне вигодовування та екологічні фактори.

Попередити пневмонію у дітей та дорослих допоможе здоровий спосіб життя, достатня рухова активність, здорове харчування та відмова від куріння. Це позитивно впливає на імунітет.

Будьмо уважні до свого здоров’я!

 yak-zakhystyty-svoie-pravo-na-bezdymne-seredovyshche

Україна — країна для людей. З 11 липня 2022 року ваші ризики стати пасивним курцем мінімізувалися, адже запрацював антитютюновий Закон 1978-IX ✅

Чи не найважливіша зміна, яку запровадив новий Закон, — оновлений список smoke-free місць, у яких заборонено курити не лише сигарети, е-сигарети й кальяни, а також сигарети для електричного нагрівання. 

Тому просто нагадаємо: ваше право на бездимне середовище гарантоване Законом. Як і право його відстоювати. Тож, якщо ви відчуваєте, що вас обкурюють, зробіть зауваження курцю або адміністрації закладу, а в разі відсутності реакції — зверніться до поліції за номером 102 або складіть електронну скаргу до Держпродспоживслужби:https://consumer.dpss.gov.ua/e-form

Якщо ж ви помітили порушення, що стосується не лише куріння в закладі харчування, ви можете швидко передати звернення про недотримання законодавства через новий сервіс Центру громадського здоров’я:  https://nosmoking.phc.org.ua

Якщо ж ви курець, дотримуйтеся Закону та не вживайте тютюнові вироби там, де це може нанести шкоду іншим. Взаємна відповідальність і повага — ось завдяки чому Україна матиме здорове майбутнє!